Srbija treba da podrži viziju EU

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD zadužen za Balkan Brajan Hojt Ji rekao je da SAD od Srbije očekuju da podrže viziju Evropske unije, a ne Rusije.

Svijet 23.12.2017 | 14:46
Srbija treba da podrži viziju EU
On je za grčku agenciju ANA-MPA rekao i da Beograd zna značenje njegovih reči koje je izneo prilikom posete srpskoj prestonici, te da je o problemu “sedenja na dve stolice“ informisan i srpski državni vrh, pri čemu je apostrofirao šefa diplomatije Ivicu Dačića.

Američkom diplomati je postavljeno pitanje kakvu je tačno poruku poslao vlastima u Srbiji, rekavši da Beograd ne može da sedi na dve stolice. 

“Mi podržavamo napore Srbije da uđe u Evropsku uniju. Naš savet Srbiji, i drugim zemljama koje žele da postanu članice EU, je da učine jasnim svoju poziciju prema članicama Unije da su stoprocentno posvećene evropskom putu i da ne otvaraju nikakve dileme ili sukobe interesa. Mi ne tražimo od Srbije da prekine svoje veze sa Rusijom, niti sa bilo kojom drugom državom“, rekao je Hojt Ji. 

On je dodao i da je evidentno da Rusija želi da sprovede svoju viziju na Balkanu koja je znatno drugačija od vizija koje dele EU i SAD. 

“Srbija treba da demonstrira, svojim delima, kao i rečima, da podržava evropsku viziju, a ne rusku. Neki potezi Srbije su dali podršku ruskim agresivnim namerama, uključujući i glasanje u UN protiv rezolucije o ruskoj okupaciji i pokušaju aneksije Krima. To je suprotno politici Evropske unije, to je suprotno sa željom Srbije da postane deo EU. SAD i naši evropski partneri ne podržavaju Srbiju samo na rečima, već i pomažu, investiraju, kako bi Srbija postigla svoj zacrtani cilj, a to je članstvo u EU. Ta pozicija nije nova, niti je posledica prošle administracije. To je sadašnji stav Vašingtona i to je poruka koju je vicepremijer i šef srpske diplomatije Ivica Dačić čuo kada je nedavno posetio Belu kuću i Stejt department.

Nezaobilazna tema bila je i samoproglašena država Kosovo, koja će u februaru 2018. godine obeležiti desetu godišnjicu “državnosti“, iako nije priznata ni od svih članica Evropske unije, a ubraja se u jednu od najsiromašnijih zajednica u Evropi.

“Za tako mladu demokratiju, prirodno je da je za reforme neophodno vreme. SAD će nastaviti da podržavaju jačanje vladavine prava na Kosovu, uz rast reformi, širenje ekonomije i borbu protiv korupcije. Kosovo će morati da uloži i napore da normalizuje odnose sa Srbijom, kako bi napredovalo u evroatlanskim integracijama i eventualno dobilo svoje mesto na međunarodnoj sceni“, istakao je Ji.

U tekstu se navodi da je Hojt Ji percipiran kao “vatrogasac u balkanskoj politici“, te da je uključen u rešavanje gotovo svake političke krize u regionu.

“SAD rade sa svojim partnerima na Zapadnom Balkanu, na osnovu dugoročnih zajedničkih interesa. Prošlog avgusta u Podgorici, potpredsednik SAD Majk Pens je potvrdio da su SAD posvećene ideji Evrope, cele, slobodne i u miru. On je jasno rekao da će SAD nastaviti da podržavaju svaku od zemalja Zapadnog Balkana u postizanju takve zajedničke budućnosti. To je bio naš osnovni cilj kroz mnoge prethodne administracije, uključujući i mene i moje kolege. Postoje razlike između politika u regionu i SAD, ali postoji mnogo toga što ujedinjuje narode u regionu i američku naciju, uključujući zajedničke vrednosti sloboda, jednakosti i demokratije“, naveo je Ji. 

Upitan da prokomentariše stanje u Makedoniji, gde je odigrao značajnu ulogu u rešavanju političke krize, rekao je da su SAD podržale “pozitivan ton koji je predstavila vlada premijera Zorana Zaeva“. 

“Naročito je to usmereno na popravljanje odnosa sa susedima. Njegova vlada je pokazala jasnu privrženost vladavini prava i transparentnosti. SAD su posvećene podršci njegovoj vladi i ambicioznim reformskim namerama. Nedavni lokalni izbori su održani u atmosferi u kojoj su poštovana elementarna prava i slobode. Glas naroda je bio jasan i glasan, potvrđena je podrška promenama koje predstavlja vlada Zaeva. On sada ima čvrst mandat da nastavi sa reformama“, rekao je Ji, pritom demantujući glasine da bi uskoro mogao da postane ambasador SAD u Makedoniji.

(B92) 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

ap

23.12.2017 13:59

Ja odvratnog lika bože sačuvaj.Prava slika Amerike.

ODGOVORITE
Name

Позориште лудака

23.12.2017 15:04

Овај комесар зла је нешто "најбоље" што су САД могле да пошаљу Србима: По својој антипатичности и хистеричности је у рангу Јелене Милић. Ако такви, на овакав начин, продају некакве "западне интеграције" (читај: прихватање окупације), онда то већина Срба неће прихватити. Њихов тон је само један од доказа да су свјесни колико је њихов систем при крају и да се ствара нови свијет па морају пријетњама да утјерују народе под своје како би још нешто зграбили прије свог потпуног краха.

Name

lice+nalicje

23.12.2017 14:04

Kakve veze ima USA sa EU? Ovo je pretenciozna i nedobronamjerna preporuka. Neka gospodin pita Britance zasto oni nisu podrzali EU?

ODGOVORITE
Name

Neđo.23.Decembar.2017

23.12.2017 17:03

Imaju ite kako mućni glavom klempavom.Bolje ćeš razmisliti.Kauboji,Ameri uvek turaju svoj nos jer imaju koristi od toga.A najviše od ratova.Jeste videli neko ratno žarište da,Američki kauboji ne učestvuju u ratu.

Name

Dejan Prerad

23.12.2017 14:54

Pa koga intresuje sta ovaj pekinezer prica stvarno ne znam koga on imponuje itd... smjesno se sa ovijem pekinezerom zanimati uopste.

ODGOVORITE
Name

Demokratija

23.12.2017 15:48

"Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD zadužen za Balkan Brajan Hojt Ji rekao je da SAD od Srbije očekuju da podrže viziju Evropske unije, a ne Rusije." Zar nije demokratija, koju SAD propagira, da narodi sami odlucuju o svojoj sudbini. Amerika je za svo vrijeme svoga postojanja harcila druge i tako se bogatila. Kada ne mze mirnim putem onda "tomohavk". To je demokratija? Sve ima svoj pocetak, a i svoj kraj...

ODGOVORITE
Name

Sta Ovaj Govori,

23.12.2017 17:39

ukoliko do sada niste ukapirai ,svi vi imate viziju na balkamu.

ODGOVORITE