Kosovu prijeti izolacija zapada

Zapadni zvaničnici žestoko kritikovali inicijativu o promeni ili anuliranju zakona o Specijalnom sudu za zločine OVK.

Srbija 23.12.2017 | 13:01
Kosovu prijeti izolacija zapada
Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova izjavila je da je užasnuta inicijativom da kosovski parlament ukine zakon o Specijalnom sudu i pozvala skupštinu da odmah odbaci takvu inicijativu.

"Užasnuta sam inicijativom da skupština Kosova ukine ili na bilo koji drugi način poništi zakon o specijalizovanim većima i spcijalizovanom tužilaštvu. Poziovam skupštinu da odmah odbaci takvu inicijativu", izjavila je Apostolova sinoć za Koha ditore.

Ona je ocenila da bi takav potez bio izuzetno štetan za Kosovo.

Njime bi se doveo u pitanje sav zajednički rad poslednjih godina u oblasti vladavine prava i pravde, upozorila je Apostolova.

"Nijedan političar na Kosovu nema pravo da donese odluku koja bi budućnost Kosova dovela u opasnost", rekla je ona.

I američki ambasador u Prištini Greg Delavi žestoko je kritikovao inicijativu o promeni, ili anuliranju zakona o Specijalnom sudu za zločine OVK, navodeći da bi takav potez odveo Kosovo u izolaciju, te predstavljao nož u leđa Americi. 

Prištinski mediji navode da je Delavi "žestoko" reagovao na zahtev veterana OVK da se u parlamentu promeni odluka o formiranju Specijalnog suda, posebno pošto su tu inicijativu podržali presednik Hašim Tači, premijer Ramuš Haradinaj i predsednik parlamenta Kadri Veseli.

Delavi je, takođe, javno upozorio lidere kosovskih Albanaca da bi odluka o anuliranju Specijalnog suda dovela do "globalne izolacije" Kosova.

"Ideja da se promeni Zakon o Specijalnom sudu može dovesti do globalne izolacije Kosova. Ne vraćajte sat unazad", napisao je Delavi na Tviteru.

Posle susreta sa Tačijem, Delavi je upozorio lidere kosovskih Albanaca da se SAD žestoko protivi promeni zakona, posebno jer se ova inicijativa pojavila bez prethodne javne rasprave, iako se radi o problemu koji je od suštinskog interesa za Kosovo.

"S moje tačke gledišta to je besramno. Ukoliko ova inicijativa uspe imaće negativne implikacije na Kosovo kao deo Evrope. Sa američke tačke gledišta, ovo će biti kao nož u leđa", navodi se u Delavijevom saopštenju.

Ambasador SAD pozvao je čelnike na Kosovu da pomognu da se zahtev "uguši".

Suštinski, veterani OVK su, navodno, mobilisali dovoljnu podršku u parlamentu za promenu zakona, te u posao novog suda uključili i čitav niz drugih događaja, pre svega suđenja kosovskim Srbima.

Kosovski mediji navode da su 43 poslanika potpisala inicinativu za opoziv ovog zakona, nakon čega je Veselji sazvao predsedništvo parlamenta kako bi se utvrdili naredni koraci. Za poništavanje ovog zakona potreban je 61 glas.

Veselji u dva navrata nije uspeo da obezbedi kvorum za održavanje ovog sastanka, pa je odlučeno da se sednica predsedništva zakaže naknadno.

Kako navodi Gazeta ekspres, kvorum za održavanje sednice predsedništva parlamenta nisu dali predstavnici Demokratskog saveza Kosova i pokreta Samoopredeljenje.

Poslanici Srpske liste napustili su zgradu parlamenta.

Delavi i ostali ambasadori "kvinte" u skupštinskom holu čekali su ishod ovog sastanka, a britanski ambasador rekao je novinarima da je "ovo najopasnija noć na Kosovu" od okončanja rata 1999. godine.

Iako je, u početku, podržavao formiranje Specijalnog suda, Tači je naknadno i posle pritiska veterana OVK promenio stav i naveo da bi suđenja bivšim pripadnicima formacije na čijem se čelu nalazio bila "istorijska nepravda".

Nemački ambasador u Prištini Kristijan Helt upozorio je da, ako poslanici kosovske skupstine odluče da ponište Specijalni sud, to bi moglo narušiti odnose Kosova i njegovih prijatelja u inostranstvu.

"Posvećenost vladavini zakona je temelj za razvoj Kosova. Specijalizovana veća su važan deo vladavine zakona na Kosovu. Bilo kakav pokušaj da se ovaj zakon promeni mogao bi da unazadi Kosovo na putu evroatlantskih integracija i ošteti njegove odnose sa najbližim prijateljima", dodao je Helt na Fejsbuk nalogu nemačke ambasade u Prištini, prenosi RTK.

Specijalni sud, pod okriljem Evropske unije, formiran 2015. godine je kako bi se procesuirali slučajevi protiv pripadnika OVK za zločine počinjene tokom i posle rata na Kosovu. Istraga o ovim zločinima počela je posle izveštaja specijalnog iz vestioca Saveta Evrope Dika Martija.

Objavljivanje prvih optužnica očekuje se početkom naredne godine.

(Alo/Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Kosovo

23.12.2017 13:11

Šiptarska posla.

ODGOVORITE
Name

Stranac

23.12.2017 13:23

Tako i treba zivio Taci samo nastavi mama Amerika je uz tebe.

Name

Dijagnoza

23.12.2017 13:13

Tači je kao Baja, dočepao se skupštinske većine pa misli da može izglasati da voda teče uz brdo.

ODGOVORITE