Džonson Sergeju, zabrinuti smo!

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson stigao u Moskvu, gde razgovara sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim, nakon više godina tenzija.

Svijet 22.12.2017 | 12:04
Džonson Sergeju, zabrinuti smo!
Kako prenosi Sputnjik, Đonson je tokom razgovora sa Lavrpovim izrazio zabrinutost po pitanju Zapadnog Balkana, Ukrajine i sajber prostora i istakao je da je neophodno razgovarati o tim temama kako bi obe strane prihvatile da upravo one predstavljaju glavni kamen spoticanja u bilateralnim odnosima Velike Britanije i Rusije.

"Kao što ste dobro ocenili, Sergeju, postoje određene stvari na kojima je potrebno raditi. Kada gledam na naše odnose, bilo da je reč o Ukrajini, Zapadnom Balkanu ili o tome šta se dešava u sajber prostoru, slažem se sa Vama da je neophodno razgovarati o tome i priznati da su upravo ta pitanja trenutno glavni kamen spoticanja u našim odnosima", rekao je. 

Tokom yajedin;kog obra'anja medijima, D\onson je rekao i da je on "posvećeni rusofi", uprkos činjenici da Velika Britanija i Rusija prolaze kroz veoma težak period međusobnih odnosa. Lavrov je potom rekao da on veruje Džonsonu kod ko, kako je rekao, nema neprijateljskog stava, a razgovore s njim nazvao je prijateljskim. 

"Rusija i Velika Britanija su stalne članice Saveta bezbednosti UN, na nama leži obaveza da radimo zajedno kako bismo očuvali mir u svetu", dodao je šef Forin ofisa i istakao da i Rusija i Velika Britanija moraju da pronađu dodirne tačke gde god je to moguće, prenela je Raša tudej. 

Britanski šef diplomatije doputovao je u Rusiju, u prvu posetu nekog britanskog ministra spoljnih poslova toj zemlji nakon pet godina. Odnosi dve zemlje pogoršali su se posle smrti bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinjenka 2006. godine u Londonu, a u poslednje vreme i zbog sirijskog sukoba i ukrajinske krize.

London je pre sastanka saopštio da će Džonson i Lavrov razgovarati o iranskom nuklearnom sporazumu, Severnoj Koreji i Svetskom prvenstvu u fudbalu 2018. godine u Rusiji.

Iz ruskog ministarstva spoljnih poslova je saopšteno da će sastanak biti prilika da se iznađu načini za normalizaciju odnosa i intenziviranje saradnje, kao i da će biti reči o aktuelnim međunarodnim pitanjima.

(B92)
(Foto:Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

popara

22.12.2017 12:31

Rusija radi sve da se EU pozabavi sobom i da se ne mjesa u izbore 2018 u Rusiji.Amerika i drugi ce poceti kampanju i mjesanje u ruske izbore,isto tako sto je Rusija njima radila.

ODGOVORITE
Name

Koji si ti jadnik!

22.12.2017 13:59

Rusija velis? Prije bih rekao Soros, USA i Izrael rade dovoljno da se zakuha na starom kontinentu! U Evropi niko nema nista protiv Rusa osim vas ekstremnih malih zelenih! Sad kad se Putin i Erdogan dogovore, i vas ce uskoro istrijebiti!