Merkelova i dalje dominira Evropom

Sezona političkih nekrologa za Angelu Merkel je otvorena, ali prerano je za otpisivanje kancelarke, liderke sa najdužim stažom u EU, ocjenjuje portal Politiko.

Svijet 21.12.2017 | 22:35
Merkelova i dalje dominira Evropom
Merkelova će, kako se navodi, u 2018. godini uz odskok napraviti povratak sa novom vladom posvećenom napretku u integraciji Evrope, u partnerstvu sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom.

Na kraju krajeva, zagrljaj sa mladim i harizmatičnim francuskim predsjednikom izgleda kao najbolja strategija za opstanak njemačke kancelarke, ocenjuje portal.

"Možda je Makron više vizionar, ali Angela Merkel je najbolji vodoinstalater na svijetu", kaže jedan njemački industrijalac, dodajući da će joj partnerstvo sa francuskim liderom dati mogućnost da ponovo zauzme vlast.

Ljudi koji su razgovarali sa Merkelovom kažu da je ona nevoljno ušla u trku za četvrti mandat i da se na to odlučila tek pošto je Donald Tramp postao predsjednik SAD izazivajući strahove o vakuumu u liderstvu u zapadnom svijetu, navodi Politiko.

Podsjeća da su neki mediji poput magazina "Špigl" i lista "Vol strit džornal" poslije loših izbornih rezultata demohrišćana i neuspjelog pokušaja sastavljanja koalicije sa liberalima i Zelenih, proglasili eru sumraka za Angelu Merkel.

Drugi su ukazivali na pretpostavke da jedna decenija označava prirodno vremensko ograničenje za uspješne lidere u zapadnim demokratijama, poput Margaret Tačer, Tonija Blera, Šarla de Gola.

Nijemci još veruju opreznom stilu liderstva srednjeg puta, koji je Merkelovoj doneo nadimak "Muti", i uprkos nezadovoljstvu zbog njene politike otvorenih vrata prema milion izbjeglica u 2015. godini, oni ne žure da je zamijene.

Merkelova (63), koja je na vlasti od 2005. godine mogla bi da pretekne Konrada Adenauera, koji je bio kancelar 14 godina i Helmuta Kola, koji je na vlasti bio 16 godina.

U Evropskoj uniji, uprkos Makronovom pomalo nefokusiranom entuzijazmu, samo Merkelova može da napravi ravnotežu između sjevera i juga, istoka i zapada, ljevice i desnice, ocjenjuje Politiko.

"Ona je i dalje kraljica Evrope", kaže neimenovani diplomata EU, koji više od 10 godina prati njeno majstorstvo na samitima.

Prema njegovim riječima, kad neko želi nešto da uradi, obrati se njemačkoj kancelarki.

"Da ste u zatvoru i da imate jedan poziv, mislim da bi svaki od 27 drugih lidera, ipak pozvao Angelu Merkel", rekao je on.

Izvor: Tanjug

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Па

22.12.2017 05:33

Мени се чини да вам га је она попушила или бар ту негдје на излазним вратима. Дрма Европом а не може да састави владу Њемачке већ кукумаче с овим с оним

ODGOVORITE
Name

Joj

22.12.2017 08:20

Polako prolazi rok trajanja . Svemu dodje kraj ! Pa i njenoj laznoj demokratiji. Nijemci se smijali na Austrisku vlast , sad se Gospodin Kurz smije Babi Merkel ! Ima da vristi . Sad ima ozbiljne protivnike : Poljska, Madjarska, Austrija itd. To diktiranje iz Berlina u Brisel - nece da moze !

Name

ANGELINA

22.12.2017 16:18

Imas pozdrav od Trampa , nece ti oprostit sto si Obamu podrzavala ! i to u samom startu ste se sj...li ! dovoljna poruka kad se nije hteo pozdravit ! Svijet je vidio to ponizavanje Kancelarke ! Nijemcima bi bilo najbolje da promijene cijelu postavu . Ova Kancelarka je cisti promasaj !

ODGOVORITE
Name

Budimo realni

24.12.2017 10:46

Kako bi bilo lepo da svaka drzava ima ovako sposobnu politicarku (politicara) posebno neke novonastale banana-republike.

ODGOVORITE