Dogovor u Moskvi u četiri tačke

Oko čega su predsednici Vladimir Putin i Aleksandar Vučić postigli čvrst dogovor u Kremlju? Postignuta i saglasnost: ako SAD uđu u dijalog o Kosovu i Metohiji, uključiće se i Rusija.

Srbija 21.12.2017 | 09:59
Dogovor u Moskvi u četiri tačke
RUSIJA bi se, na zahtev Beograda, uključila u dijalog sa Prištinom, ukoliko bi prethodno u ovaj proces bila uključena Amerika!

Ovo je juče iz Moskve poručio predsednik Aleksandar Vučić, iznoseći nove detalje razgovora koji je prekjuče imao sa prvim čovekom Ruske Federacije Vladimirom Putinom. Tokom srdačnog susreta u Kremlju, prema saznanjima "Novosti", izbistrile su se najvažnije stajne tačke za odnose dveju zemalja u budućnosti:

* Rusija će čvrsto zastupati pozicije Beograda u vezi sa konačnim statusom KiM

* Moskva je, kao proizvođač, načelno dala saglasnost da naša država može da pregovara sa Belorusima o kupovini PVO sistema S-300

* Srbija je zvanično pozvana da učestvuje u projektu "Turski tok" čime bi obezbedila energetsku sigurnost.

* Naša zemlja se obavezala da i dalje u međunarodnoj areni drži stranu Rusiji, štiteći time i svoje interese, što podrazumeva i da neće uvoditi sankcije Moskvi.

S ovim kapitalnim "prtljagom" Vučić se vraća u Beograd, odlučan da zadrži kurs nezavisne Srbije koja samostalno odlučuje o svojoj budućnosti. Dogovor u raskošnim odajama Kremlja mogao bi vrlo brzo da odjekne, jer se u sledećoj godini očekuje raspetljavanje zamršenog kosovskog čvora.

Suočen sa ogoljenom željom vlasti u Prištini da za sto dovedu i Amerikance, predsednik Srbije je direktno pitao Putina da li bi Rusija mogla da bude posrednik u slučaju proširivanja formata dijaloga o KiM.

- Predsednik Putin se s tim saglasio. Evropska unija je, zasad, jedini posrednik u dijalogu, i mi sa tim nemamo nikakav problem, ali, ako neko hoće da uključi SAD, zemlju koja je već priznala nezavisnost Kosova, onda će Srbija sasvim sigurno tražiti prisustvo nekog ko nije priznao i logično je da to bude Rusija. I ruska strana bi takav poziv prihvatila.

Predsednik je obrazložio da, iako još nema zvanične priče o uključenju novih aktera u dijalog, Beograd samo traži ravnopravan odnos po tom pitanju i da o ovoj temi nije moglo da se govori ranije, jer nije postojalo zeleno svetlo ruskih državnih organa.

- Na nama je bilo da pitamo Ruse i postigli smo neku vrstu dogovora. Svakog dana albanska strana insistira na uključenju Amerikanaca. Oni traže, ali niko nije odobrio. Ako bi neko rekao da moraju da uđu u pregovore i Amerikanci, mi bismo rekli da će morati još neko. To bi obezbedilo da pregovori imaju validnost - naveo je Vučić.



Iz Kremlja juče nisu želeli da komentarišu moguću posredničku ulogu Rusije u pregovorima o Kosovu, a portparol Dmitrij Peskov je rekao da je "tema Kosova ozbiljno obrađena tokom rusko-srpskih razgovora".

Poslednjeg dana posete Moskvi, Vučić se sastao i s predsednicom gornjeg doma ruskog parlamenta, Saveta Federacije, Valentinom Matvijenko kojoj je rekao da Srbija veoma ceni podršku Rusije:

- Očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu za Srbiju su bili i ostali najvažniji. Apsolutno sam uveren da u očuvanju nezavisnosti, Srbija uvek može da računa na podršku Moskve.

EK: OBE STRANE BIRAJU FORMAT

NA Beogradu i Prištini je da identifikuju obim, korake, ritam i formate dijaloga. Rad na novoj fazi dijaloga o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa je u toku i obe strane su potvrdile jaku posvećenost primeni svih postignutih sporazuma - odgovoreno je juče "Novostima" iz Evropske komisije na pitanje može li dijalog da zapadne u blokadu ukoliko se Priština i Beograd ne budu usaglasili oko eventualnih novih posrednika.

AMBASADA SAD: REZULTATI SU OBAVEZA

Sjedinjene Američke Države su podržavale briselski dijalog pod vođstvom EU sve vreme, ali su Beograd i Priština ti koji su se obavezali da će postizati rezultate. Naša nada i očekivanja su da da će kroz taj proces Srbija i Kosovo nastaviti da normalizuju svoje odnose i da će ta sveobuhvatna normalizacija poboljšati život svih stanovnika na obe strane granice i ojačati regionalnu stabilnost.

Ovo je, za "Novosti", poručila Ambasada SAD u Beogradu, na pitanje da li bi za Vašington bila prihvatljiva promena forme dijaloga u koji bi se uključili i predstavnici Amerike i Rusije i da li smatraju da bi se na taj način brže dolazilo do rešenja.

(Večernje novosti)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Petar

21.12.2017 09:17

Kad je Rusija bila jaka jaka je bila i SRBIJA. Slava bratskoj RUSIJI.

ODGOVORITE
Name

Sulejman

21.12.2017 09:53

Slava batskoj Turskoj... tebi Russia meni Turska. Svakako su u savezu rusi I turci.

Name

BOŠNJO

21.12.2017 11:41

Dobro su te braca Rusi branili kad vas je Nato poderao!

Name

СРБ

21.12.2017 12:32

@Sulejman: Не схватам вас Бошњаке, како Турска може да вам буде братска земља. Па ви са њима не дијелите ништа: Ни крв, ни гене, ни културу, ни погледе на свијет. Једино религију. То што су вас Османлије окупирале и превјериле сте им опростили. @BOŠNJO: (Лажни) "Индијанац", имаш ли ти паметнија посла него да провоцираш Србе? Није нас НАТО "подерао", него смо се ми од НАТО-а одбранили - без руске помоћи: И у БиХ и на КосМет-у смо потписали мир са њима а не капитулацију. Теби не смета што тај исти НАТО убија муслимане по Блиско истоку и сјеверу Африке (Ирак, Либија, Сирија, Јемен...). Не смета ти јер сте савезници оних који са западом (НАТО) саучествују у томе (Турска и Саудијска Арабија). Ништа нисте научили из историје: И даље бирате погрешне савезнике, као и до сада (Османлије, Аустро-Угаре, Њемце, Хрвате, запад [НАТО]).

Name

Sulejman

21.12.2017 15:40

SRB a sta to ti imas zajednicko sa rusijom osim religije.

Name

СРБ

21.12.2017 16:39

@Sulejman: Срби са Русима и Русијом имају много тога заједничког: И ми и они су Словени, повезани смо генетски, преко језика, преко исте културе. Руси нам нису увијек помагали, али нас никада нису напали. А често су нам помагали. То што су православци је скоро па небитно. Нпр. Бугари су исто православци али су нас нападали.

Name

@Sulejman

21.12.2017 17:23

Када ћете више схватити и прихватити да сте прије (углавном насилног) превјеравања били Срби. Били сте и послије, али само друге религијске припадности. Али вас је запад два пута направио Бошњацима да би вас одвојио од браће и са њима посвађао: Аустро-Угари и 1993. САД. А то значи да вам Турци никако (као што написа СРБ) не могу бити браћа, али да Руси то јесу.

Name

Sulejman

21.12.2017 18:35

SRB : genetski najmanje si Rus. Vise si turcin nego rus. Izvor informer: Evo i liste nekih naroda po genetskoj sličnosti sa Srbima:  Makedonija 96 odsto  Grčka 66 odsto  Mađarska 65 odsto  Ukrajina 62 odsto  Rumunija 61 odsto  Litvanija 57 odsto  Bugarska 53 odsto  Poljska 52 odsto  Italija 51 odsto  Maroko 48 odsto  Tunis 43 odsto  Turska 42 odsto  Rusija 32 odsto

Name

СРБ

21.12.2017 20:19

(1) Цитираш Информер који по Београду зову Блатформер (јер блати људе који не одговарају Вучићу). Смијешно! Погледај шта каже професор генетике са Харварда Кљосов (који је Рус, иселио се у САД 1989.): Сви Словени потичу од Срба. (2) Ништа не одговараш на друге ствари које смо ја и овај други коментатор написали.

Name

СРБ

21.12.2017 21:18

Као један од доказа о томе да Словени воде поријекло од Срба су топоними (називи географских локација). Мали извод из листе села у Чешкој (https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_municipalities_in_the_Czech_Republic:_S_–_Ž): Srbce (Village, Prostějov), Srbeč (Village, Rakovník), Srbice (Village, Domažlice), Srbice (Village, Teplice), Srbská Kamenice (Village, Děčín), Srbsko (Village, Beroun), Srby (Village, Domažlice), Srby (Village, Plzeň-South).

Name

MB

21.12.2017 09:57

Rusija ti dode Americi kao opozicija ali jaka opozicija.

ODGOVORITE
Name

PETAR

21.12.2017 11:43

Rusi su propali skroz naskroz! Mocni Nato im je na granici!

ODGOVORITE