Od petka prednost za vozila hitne!

U Službenom listu BiH objavljene su Izmjene i dopune Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH kojim se vozilima Hitne pomoći i vatrogasnim vozilima daje prvenstvo prolaza nad automobilima bosanskohercegovačkih političara.

Bosna i Hercegovina 20.12.2017 | 18:04
Od petka prednost za vozila hitne!
Riječ je o izmjenama i dopunama zakona koje je inicirao poslanik SBB-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut koji je ranije izjavio da je nedopustiva praksa da vozila koja koriste funkcioneri različitih nivoa vlasti imaju prednost nad onim vozilima koja su u misiji spašavanja života i zdravlja građana te njihove bezbjednosti.

Do sada je članom 125. Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini bilo propisano da vozila pod pratnjom (prema definiciji iz Zakona to su motorna vozila opremljena uređajima za davanje posebnih zvučnih i svjetlosnih znakova, a u praksi vozila koja prevoze funkcionere različitih nivoa vlasti u BiH) imaju pravo prvenstva prolaza nad svim drugim vozilima, uključujući i vozila službe Hitne pomoći i vatrogasna vozila.

Prema izmjenama i dopunama zakona, koje stupaju na snagu u petak (22. 12) u Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini u članu 125. stav (3) iza riječi: "osim u odnosu na" dodaju se riječi: "vozila službe Hitne pomoći i vatrogasna vozila kada posebnim uređajima daju svjetlosne i zvučne znakove".

Arnaut je kao jedan od argumenata za usvajanje izmjena i dopuna zakona naveo i da je primarna svrha člana 125. zakona da doprinese bezbjednosti osoba koje se posebno štite, a ne da im omogući prvenstvo prolaza i izuzetak od drugih odredbi zakona u svim situacijama.

Izvor: Kliks

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

zakon bez zakona

20.12.2017 20:23

Ko su tih politicari, ministri i jos neke propalice da imaju prvenstvo prolaza na svim putevima u BiH, i bahato voze. To nema ni u njemackoj sa Merkelovom da tako voze i da imaju prvenstvo prolaza.

ODGOVORITE
Name

BRZI

21.12.2017 12:05

KAKVE STE VI BUDALE. PA NARAVNO DA ŠTIĆENE LIČNOSTI TREBAJU IMATI PREDNOST. ONI NAS VODE, HRANE, PLAĆAJU PENZIJE, INVALIDNINE ITD. BEZ NJIH NE BIH BILO NI ZDRAVSTVA NI VOZILA HITNE POMOĆI.

Name

ma daj brzi

23.12.2017 10:57

Uspori ili o´ladi malo. Od koga "sticeni"? Ako moraju biti "sticeni" od sopstvenog naroda, do te mere da ugrozavaju prolaz hitne pomoci i neciji zivot ili zdravlje u njoj,onda mogu komotno da idu... Mozda se ti samo malo salis.

Name

Sa strane

20.12.2017 22:31

Konačno jedan smislen zakon. Koju bahatost ima taj ološ, da su ubeđeni da treba da imaju prednost nad vozilima za hitne intervencije? I to ko? Polupismeni primati, iz raznih pripizdina!

ODGOVORITE
Name

dijaapora

21.12.2017 06:14

U normalnim drzavama al u normalnim drzavam politicare nikad nisam vidio da idu uz pratnju policije da jure po cestama da svojom voznjom narusavaju bezbjednost saobracaja a za jadan narod usvojili su zakone da su skuplje kazne nego u EU.

ODGOVORITE
Name

Srbin Bl

21.12.2017 07:05

A kad to nisu imali prednost?

ODGOVORITE
Name

dijaspora

21.12.2017 09:22

Zato si tu gdje jesi izadji malo iz tog obora.