Tadić: Situacija veoma neprijatna

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Ognjen Tadić, potvrdio je za N1 da usvojeni set Zakona o akcizama ima greške u tekstu na tri službena jezika u BiH. Tadić je rekao da se ne radi o gramatičkiim ili jezikoslovnim greškama, već o suštinskim greškama.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


“U jednoj verziji Zakona na srpskom jeziku, kada je u pitanju ovaj Zakon koji se tiče Uprave za indirektnog oporezivanja, ne predviđa postojanje posebnog podračuna,. Dok druge dvije varijante predviđaju. A u verziji srpskoj, koji se tiče Centralne banke, dakle drugoga Zakona, pominje se taj podračun i sve u vezi sa njim što se tiče Centralne banke. Dok u druge dvije verzije nema. Dakle radi se o jednoj situaciji u kojoj se ti tekstovi bitno razlikuju” - kaže Tadić.

Za Tadića je problem što su ti tekstovi tako došli od Savjeta ministara je to tako došlo od Savjeta ministara do Doma naroda.

“Nakon situacije u Domu naroda , više se ne zna ko je predlagač tih zakona, da li Dom naroda ili Savjet ministara i ko snosi tu ključnu odgovornost. I opet kažem, da bi Predstavnički dom izbjegavajući rad u nadležnoj komisiji takođe previdio tu grešku i ti Zakoni bili usvojeni. Gospođa Krišto i ja, kao predsjedavajući oba Doma, nećemo imati šta drugo da uradimo, nego da potpišemo te tekstove, jer su oni tako i usvojeni”- ističe predsjedavajući Doma naroda.

Za Tadića problem se javlja u tome, kako će biti primjenjivani ti Zakoni, tj. koja je jezička verzija originalna. Prema propisima ove zemlje sve tri su originalne i sve tri moraju biti identične.

“Shodno tome, ti se Zakoni ne mogu primjenjivati, pa ćemo najvjerovatnije morati ući u proceduru ponovnog usvajanja Zakona, ovaj put tako kako to treba o volji predlagača da bude predloženo, s tim da se neće moći intervenistati na samo jedan od jezika, imajući u vidu da se sada postavlja pitanja koji su originalni.

Jer ako su za nešto glasali poslanici koji su to dobili na srpskom jeziku, onda su vjerovatno mislili da glasaju za to zašta su glasali, a ne za I ono zašta su glasali poslanici i delegati koji su to dobili na druga dva jezika. Dakle, jedna potpuno neprijatna situacija koja u potpunosti razotkriva neozbiljnost društva u BiH jer napomenuću, u skoro godinu dana pet pokušaja je bilo da se ti zakoni usvoje, od toga dva prošlo u Domu naroda, dva puta palo u Predstavničkom domu, jednom prošlo”, dodaje Tadić.

Tadić kaže da ne postoji ni novinar, ni finansijski ni svaki drugi analitičar i političar koji se nije bavio tim Zakonima, a eto izgleda da ih je malo ko pročitao, a moguće da ih nije ni pročitao.

On je rekao da u petak ujutru ima sjednicu kolegijuma Doma naroda BiH i da će tada će sa svojim zamjenicima Barišom Čolakom i Safetom Softićem vidjeti kako oni gledaju na novonastalu situaciju.

Izvor: N1.info

KOMENTARI27
POŠALJITE PORUKU

Banshee

20.12.2017 19:36

BH parlament treba imati prevodilačku službu, s obzirom da se radi o tri potpuno različita jezika. Ali i to je za sad nemoguće jer nitko od tri naroda nema katedre na Univerzitetima za jezike ona druga dva. Ne možete kod Srba naći profesora hrvatskog i bosanskog, a tako i kod ovih drugih za srpski i hrvatski. Najbolje da se sporazumijevaju na engleskom!

Ne mora na engleskom. Bolje je na turskom. Bliži je. Ima mnoštvo zajedničkih riječi.

Evo evo...

20.12.2017 19:57

E jesi pametan,sigurno si ti našao tu grešku,šišmišu.

Arm

20.12.2017 20:02

LJudi su na dan usvajanja javno rekli: "DA SU POSLANICI ČITALI ZAKON NE BI MOGAO BITI USVOJEN!!!! Pametnom dosta, naknadna pamet mačku pod rep!

Novica

21.12.2017 11:09

Svako pleme mora biti zadovoljeno.

Plemena

21.12.2017 11:44

maky

20.12.2017 21:28

Nepostojeca drzava,ali svejedno,prevesti sa Srpskog na Srpski..

Azem

20.12.2017 22:23

Da kojim slucajem govorimo jednim jezikom do ovoga ne bi dolazilo. Al' sta covjek da radi, tako nam grah/pasulj pao. Najbolje bi bilo da sve zakone izglasavaju na engleskom da ne bi bilo zabune.

Original

21.12.2017 06:44

Originialni je Njemacki u ambasadi za vizu,koji je donjela Njemacka vlada i koji kaze da mozemo konacno dobiti posao. Vi u u tim parlamentima glasajte koliko vam volja i sta vam volja nas i nase potomke zanima jos samo Bundestag. Zbogom

Mladen

21.12.2017 08:10

Sve je jasno.Vladajuca Dodikova oligarhija nece transparentnost tog zakona zato nece biti ni podracuna za namjensko trosenje tih ogromnih para od akciza.Jasno je pare idu direktno u budzet RS a odatle za krpljenje rupa Dodikove pohlepnosti da se odrzi na vlasti.A ceste ostaju iste,- rupa do rupe.Te pare su mu posljednja sansa da jos jednom prevari srpski narod.Alal vera Ognjene procitao si velikog vozda Milokrada.Narod ko svaki drugi narod -ovce.

Pametnice

joj mladene

21.12.2017 18:25

Ti mora da si iz opozicije.

Radža

22.12.2017 09:44

055

21.12.2017 12:31

Tvoja prica nema tezinu,pbicni si hostapler!

kiza

21.12.2017 17:15

O cemu ovaj poltron papak prica. Prica o nepostojecim drzavama (BiH, RS-u i FBiH) и о zakonima koje donose zajedno sa gore navedenom spodobom. NARODE CRKNI zasluzio si.

Bubana

21.12.2017 17:19

I meni je jako neugodno zbog svega toga, uf, uf..

ognjen

21.12.2017 18:55

dasi valjo nebi izneverijo sds itisi lopov samo mala maca hoces preko stranke kao cvijanovicka dase dobro oparis pa osnivas svoju stranku lopove jedan

Alf

22.12.2017 13:25

Akcize ce se primjenjivati,ako neko ulozi apelaciju ustavnom sudu zakon ce biti proglasen ne ustavnim.sud ce se dugo izjasnjavati o ustavnosti a akcize cemo placati.s toga savjetujem sve gradjane bih da od momenta primjene akciza prilikom tocenja uvjek uzimaju racun jer kada zakon bude proglasen ne ustavnim samo gradjani koji budu imali racune moci ce od drzave bih traziti povrat ne ustavno naplacenih akciza.s toga kada gorivo poskupi racune cuvati da se naplate kada sud ponisti zakon.

Pero

22.12.2017 14:09

Bozije dijelo,bog ne da da se jadnom i napacenom,gladnom narodu uvede novi harac od ovih haraclija nasih na vlasti.Bog je nekom pomutio pamet na momenat pa da se napravi ta stamparska greska i narod spasi od gladi i zuluma.

Игоказ

22.12.2017 17:10

Ма очему ти то издајничке.Покупио од СДС све што си могао, па када су људи видјели да више не вриједиш ништа...као основао ди уз помоћ црвених странку.Као не преостаје ти ништа друго него да потпишеш закон о акцизама...да си прави правник...никада то не би потписао, јер знсш да то није у реду. Опозиција против таквих треба да поднесе пријаву.

borac

23.12.2017 06:30

Kad potpises izgubio si najmanje moj glas.

lila

23.12.2017 16:30

Ognjen uvijek može da podnese ostavku,ako nije zadovoljan....

Nikada doći do pameti

23.12.2017 16:48

Ajde tadiću povuci se iz politike, nemoj se BRUKATI!!!

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.