Hoće li se održati “akcizna koalicija”?!

Izborni zakoni BiH koje predlažu HDZ i SDA, Zakon o osiguranju depozita u bankama, ali i budžet institucija BiH za 2018. daće odgovor na pitanje da li je „akcizna koalicija“ u parlamentu BiH formirana za jednu upotrebu ili na duže staze.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Prilikom usvajanja zakona o akcizama iz većine je izletio Savez za promjene, a umjesto njih glas je dao SNSD, što je zajedno s glasovima SDA, HDZ, SBB BiH i glasom HDZ 1990 bilo dovoljno.

Međutim, u parlament BiH stižu nova vruća pitanja, prije svih izmjena izbornog zakonodavstva. Lider HDZ Dragan Čović predlaže ozbiljnije zahvate, što poderazumijeva i drugačiji izbor članova Predsjedništva BiH s prostora Federacije. Izetbegovićeva stranka bavi se samo kantonima i Mostarom, a Vlada RS nije imala komentar na izmjene iz SDA.

Bez obaveza

Sudeći prema izjavama poslanika, partnerstvo partija koje su glasale za akcize može se očekivati i ubuduće, ali samo na nekim pitanjima, i to bez formalnih koalicija i obaveza.

''Vjerujem da će svi koji se zalažu za evropski put smoći snagu da nastavimo dalje. Nadam se da će tome pristupiti, ne samo stranke koje su glasala za set zakona o akcizama, nego i ostale partije iz opozicije'', kaže za „EuroBlic“ poslanica SDA Nermina Kapetanović.

Akcize u interesu Srpske

Šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Staša Košarac ubjeđuje da SNSD nema namjeru da s bilo kim pravi novu većinu u PS BiH, ali kaže da će glasati za svaki zakon koji je u interesu RS i za koga postoji pozitivno mišljenje institucija Srpske.

Smatramo da Prijedlog izbornog zakona HDZ popravlja situaciju u FBiH. Nije idealan, ali je u odnosu na prijedlog SDA mnogo bolji s aspekta zaštite interesa Srba. Nisam siguran u ishod ni jednog ni drugog zakona. Kada je budžet u pitanju, opozicija ga nikada nije podržavala'', kaže Košarac za „EuroBlic“.

Prema njegovom tumačenju, stranke koje su podržale zakone o akizama nisu koalicija, nego su „pokazale odgovornost prema razvoju infrastrukturnih projekata u entitetima“.

Dogovorima do zaduženja

Politička analitičarka iz Sarajeva Ivana Marić smatra da je riječ o neformalnoj koaliciji partija koje su glasale za akcize, koja se sklapa „svaki put za nova zaduženja, ali ne važi kada na dnevni red dođu reforme u društvu“.

''Građani ne biraju Vladu, pa da se sluša njeno pozitivno ili negativno mišljenje na neki zakon u parlamentu. Građani su direktno birali poslanike da predstavljaju njihove interese, ali ih oni shvataju potpuno pogrešno. Posebno je zanimljivo pratititi odnose između SNSD i SDA. SNSD je dugo bojkotovao dolazak na sjednice Predstavničkog doma zbog Šefika Džaferovića ali smo nedavno videli da sa njim lijepo sarađuju'', kaže Marićeva.

„Nije problem SDS“

Šefica Kluba poslanika SDS Aleksandra Pandurević tvrdi da SNSD i SDA „glasaju za sve zakone koji predstavljaju nove namete i zaduženja“ i očekuje da se ta koalicija ponovi i prilikom usvajanja Zakona o osiguranju depozita.

Na pitanje „EuroBlica“ da li se SDS, poslije akciza, smatra dijelom vlasti, Pandurevićeva kaže da većina odavno ne postoji, niti bilo ko ima neke obaveze.

''Nije problem da li će SDS biti u vlasti, problem je što ne postoji ni neka druga dugoročna većina'', smatra ona.

Izvor: Blic

KOMENTARI11
POŠALJITE PORUKU

KoLektor

19.12.2017 20:19

Majkić+Košarac+Džaferović = NEPROCIJENJIVO!

Zar SZP nije više vlast,izgleda da samo drže fotelje.

re kolektor

19.12.2017 20:25

NA OVOJ SLICI FALI STARI VUK NIDZO SPIRO I BIJELJINSKA PAMETNA MILICA VJESTICA I DA SVI ZAJEDNO CINE NAJVECE SMRADOVE NA POLITICKOJ SCENI

AUU EKIPE

19.12.2017 20:30

A zar sa Džaferevićem ovi tvoji crveno g...o. Ljudi su birani da budu u parlamentu i dostojno su branili interes građana da sve ne poskupi,

re snsd

20.12.2017 07:54

RE kolektor nemoj se ti sekirati za fotelje SZP, imaš iznad svog pitanja odgovor baš fin, strašno i žalosno vas slušati a vala i sramota nek je svih kad izgovore SZP izdajnici vidi više i ko je ćorav ko kad glasa i zašto glasa. Pustite više jednom ta vaša mlaćenja RTRS nikad više ne bih ni pomislio upaliti a kamoli gledati više bilo šta. Sve što kažu bijelo to je crno , sve što neko izgovori za druge to su oni sami, samo se malo tješe ili zamlaćuju ovaj ludi narod, sve što kažu da će uraditi od toga ništa itd.

svašta a i žalosno

20.12.2017 08:06

kiza

19.12.2017 20:46

Naravno da nece. Ali nije problem kada ponovo bude trebalo povecati pljacku sopstvenog naroda opet ce se okupiti zajedno i ako treba zaigrati kolo. Stoko belosvetska. Sve u radni logor.

Министар

19.12.2017 21:03

Кад вас прегласавају што и формално не изађете из власти, слатке вам министарске фотеље па вам жао да их напустите, не добија се тако власт и поверење гласача...

E hajde ministre de im ti objasni :P

RE Ministar

19.12.2017 22:23

Zoki

19.12.2017 21:48

Jednom rijecju KRIMINALCI!

Zenica

20.12.2017 08:36

"Bal vampira" koji će se hraniti krvlju svojih građana dok im ne isisaju i zadnju kap iste...

Po zadatku mentora!

Piksi

20.12.2017 10:35

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.