Policajci protiv zakona o PIO FBiH

Više desetina policajaca iz Federacije BiH /FBiH/ okupilo se danas ispred federalnog parlamenta u Sarajevu kako bi još jednom pokazali svoje neslaganje sa predloženim zakonom o penzijsko-invalidskom osiguranju /PIO/, prema kojem bi imali 30 odsto niže penzije nego po važećem zakonu.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Predsjednik sindikata Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ Danijel Ilić izjavio da su se pripadnici policijskih agencija okupili ispred parlamenta kako bi se uvjerili da se Prijedlog zakona o PIO neće naći na dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

"Znamo da na današnjem dnevnom redu nije Prijedlog zakona o PIO, ali Vlada se ponaša na takav način da im ne vjerujemo", rekao je Ilić novinarima.

On je dodao da će se policajci razići čim dobiju informaciju da sporni zakon neće biti razmatran na današnjoj sjednici Parlamenta FBiH.

Prijedlog zakona o PIO trebalo bi da bude na dnevnom redu naredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, a Ilić najavljuje da će, ukoliko do tada ne bude postignut dogovor, ispred Parlamenta okupiti znatno veći broj policajaca.

Ispred zgrade Vlade FBiH juče se okupilo oko 2.000 policijskih službenika, a njihov protest završen je bez rezultata, jer na sastanak sa predstavnicima pregovaračkog tima policijskih sindikata nije došao premijer FBiH Fadil Novalić.

Na protestima učestvuju pripadnici policije iz 10 kantona, Sudske policije, Federalnog MUP-a, Sipe, Granične policije i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Nacrt zakona o PIO usvojen je početkom decembra u oba doma Parlamenta FBiH.

Sindikati policije tražili su da se u novi zakon uvrsti amandman prema kojem će način obračuna penzija policijskih službenika biti regulisan posebnim zakonom, ali njihov zahtjev nije uvažen.

(Srna)

KOMENTARI6
POŠALJITE PORUKU

Nepotpuno

19.12.2017 11:43

Zašto niste dali informaciju koliku penziju traže za stepen obrazovanja i sa koliko efektivnog staža idu u penziju.Sramota je to što traže.

NIJE SRAMOTA. LJUDI IMAJU HRABROSTI A NE KAO OVE NAŠE FUKARE IZ MUP-A RS KOJE IMAJU DUPLO MANJE. BRAVO ZA POLICAJCE FEDERACIJE.

ŽUTI

19.12.2017 14:20

re ZUTI - bravo na komentaru

sloba

19.12.2017 20:36

075

19.12.2017 11:43

Kada se sjetim februara 2014. kako su "oklopljene kornjače" MUP F.BiH tukli svakoga na koga su naletjeli a koji nisu demonstrirali( i palili neki nažalost) svakom policajcu u F.BiH želim najgore!!

Da.Ali ovo sada ili nikada ipak treba podrzati i zajedno sa njima krenuti u proteste.Ko ce ih onda stititi. Iz vlade istjerati do poslednjeg i nedati imuci vise nikad dok pod hitno ne udju u vladu oni kojima je mjesto tu koji ce raditi za narod tj drzavu. A ove metuzaleme jednog zuba sve istjerati pa neka gori i nebo i zemlja.Ovo vise prelazi sve granice.

audi

19.12.2017 21:35

Komentator

19.12.2017 13:09

Da su političari malo skromniji u svojim prohtjevima i rasipništvu vjerovatno bi time "začepili usta" i policiji a ovako, svojim neradom i pohlepom služe za "primjer" svim ostalim nezadovoljnicima u cijeloj BiH.

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.