ABA: Mega nakon drame poražena u Zagrebu od Cibone!

Košarkaši Mega Bemaksa poraženi su na gostovanju u Zagrebu od Cibone sa 95:93.  Malo greške, malo sudije - ništa od MEGA preokreta! Cibona je u Zagrebu imala 14 poena prednosti na sedam i po minuta pre kraja, Mega krenula u furiozan preokret, ali. . .  Mega se muči bez Enisa, Ciboni drama u Zagrebu! Nije pomoglo ni 26 poena Kostje Mušidija.

Košarka 18.12.2017 | 20:30
ABA: Mega nakon drame poražena u Zagrebu od Cibone!
Izabranici Dejana Milojevića zaostajali su 14 poena u poslednjoj deonici, ali su borbenom igrom uspeli da se vrate u meč.

Ekipa iz Beograda imala je napad na 30 sekundi do kraja meča kojim je mogla da dođe do prednosti i potpunog preokreta.

Ipak, Vlatko Čančar je zasrljao i brzo izgubio loptu. Mega je morala da faulira Bilinovca, pa se ušlo u penal završnicu. Plejmejker Cibone bio je precizan, pa je klub iz Zagreba otišao na +3.

Mega do kraja nije uspela da se vrati, pa je Cibona ostvarila petu pobedu, dok je Mega ostala na četiri pobede i osam poraza.

Najefikasniji u pobedničkom sastavu bio je Melvin Klivlend sa 20 poena, 16 je ubacio Novačić, 15 Luka Žorić, odnosno 14 Marko Tomas.

U ekipi Dejana Milojevića sjajno veče imao je Kostja Mušidi, koji je meč završio sa 26 poena, tri skoka, asistencije i ukradene lopte. Čančar je ubacio 23, dok je Rebić meč završio sa 17 poena, sedam asistencija i pet skokova.

Dramu u Draženovom domu u Zagrebu dobila je Cibona. Mega je uspela da se vrati iz minusa od 10 poena, da uđe u neizvesnu završnicu, ali je domaći tim uspeo da se izvuče i slavi s 95:93.

Mega je dobro počela meč, kontrolisala je igru i došla je čak posle 10 minuta igre do vođstva od 24:23. Ipak, Cibona kao da je potom pročitala igru Mege, pojačala je ritam i do kraja treće deonice stigla je do 10 razlike prednosti 74:64.

U poslednjoj deonici Mega je popravila nivo igre, malo je zategla odbranu, pa je Cibona imala poen razlike na dva minuta pre kraja. Bošnjak je tada pogodio trojku, Sinovec je vratio sve na poen razlike. Imala je Mega napad za preokret, ali je Čančar loše odragovao. Bilinovac je potom dao dva slobodna bacanja i u penal-završnici je Cibona bila stabilnija.

Dejan Milojević se žalio zbog odluka sudija u samoj završnici, posebno kod jednog auta.

Iks faktor Cibone na ovom meču bio je stranac Melvin koji je postigao 20 poena, a pomagali su mu Žorić sa 15, koliko je dao i Novačić. Kod Mege najbolji su bili Mušidi s 26 i Čančar s 23 data poena.

Cibona je odlično šutirala za tri poena, 12/22.

Mega je tako zabeležila peti poraz na poslednjih šest utakmica. Sigurno da je igri ekipeDejana Milojevića nedostajao Dilan Enis koji je prešao u Crvenu zvezdu.

Jedna greška Nikole Rebića i dve-tri sporne odluke sudija Siniše Hercega, Uroša Obrkneževića i Ivana Stefanovića zaustavile su neverovatan "kambek" košarkaša Mege u uveliko izgubljenoj utakmici u "Draženovom domu".

Na kraju, "cibosi" su nekako odbranila 14 poena prednosti iz 32. minuta utakmice 12. kola ABA lige u kojoj je izvedeno 60 slobodnih bacanja (32-28): Cibona - Mega 95:93 (23:24, 23:19, 28:21, 21:29).

Trojkom Ivana Novačića na 8:39 do kraja, ekipa koju s klupe predvodi Ante Nazor stigla je do maksimalnih 80:66 i verovatno pomislila da je završila posao u sada već standardno tihoj atmosferi na svojim mečevima, ali je to zapravo bio kraj perioda sjajne igre domaćina i početak buđenja ekipe Dejana Milojevića koja je odigrala katastrofalno treću četvrtinu.

Iako je procenat šuta Cibone za tri poena i posle krize u finišu meča ostao na impresivnih 55 odsto (12/22), roze-plavi ušli su u seriju zahvaljujući fantastičnom Nikoli Rebiću, koji je započeo "kambek" dvema trojkama i polaganjem, na šta su se nadovezali Goga Bitadze sa četiri i Kostja Mušidi sa šest poena i potom Vlatko Čančar trojkom za 82:82 na svega 2:54 do kraja.

Bio je to početak "klackalice" koju su na stranu domaćih nategli Klivlend Melvin i Domagoj Bošnjak poenima pre i posle jednog od četiri ključna momenta na utakmici - izgubljene lopte umornog Rebića.

Kada je na drugoj strani sudijska trojka prećutala očigledan faul nad Bitadzeom, a Cibona stigla do poena iz drugog napada za 89:85, činilo se da će otpor gostiju biti konačno slomljen, ali to nije bio slučaj jer je Milojević tajm-autom uspeo da povrati fokus petorki koja je imala priliku za izjednačenje pri rezultatu 93:90, međutim sudije su tada očigledan Melvinov kontakt s loptom pre auta pripisale Mušidiju i to je bilo to: Ivan Novačić je ubacio dva penala, a Mušidi na drugoj strani postigao počasnu trojku za 26. poen uz zvuk sirene.

Bez obzira na to što je tokom dramatične završnice bio besan, što na arbitre, što na svoje igrače, Milojević se na konferenciji za medije držao čestitki domaćinu na pobedi i vešto izbegavao pitanja hrvatskih kolega o detaljima razgovora kraj aut linije u poslednjim minutima utakmice.

"Nikad nisam kritikovao igrače javno, pa neću ni sada, a izgubili smo zahvaljujući našim greškama i protivniku koji je večeras imao odličnu energiju i sjajan šut", rekao je Milojević, koji će za sedam dana ugostiti šampiona ABA lige, Crvenu zvezdu.

ABA liga, 12. kolo:

ponedeljak:
Cibona – Mega Leks 95:93

petak:
Zadar – Igokea 78:69
Igokea – Olimpija 86:78

subota:
Partizan – MZT 112:94

nedelja:
FMP – Cedevita 71:80
Mornar – Zvezda 74:82

Tabela:
Crvena zvezda 10/2
Budućnost 10/2
Cedevita 9/3
Partizan 6/6
Zadar 6/6
FMP 5/7
Cibona 5/7
Igokea 5/7
Olimpija 5/7
Mornar 5/7
Mega Bemaks 4/8
MZT 2/10

Parovi 13. kola: MZT - FMP (petak), Partizan - Mornar, Olimpija - Cibona, Cedevita - Zadar, Budućnost - Igokea (subota), Mega - Crvena zvezda (ponedeljak).

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar