Hrvatska “minira“ istrage o zločinu

Okružno javno tužilaštvo u Doboju naišlo je na zid u Hrvatskoj čijim je pravosudnim institucijama uputilo zamolnice za ispitivanje osumnjičenih u 12 predmeta koji se tiču ratnih zločina, a ne samo da nisu dobili podršku, nego im nikada nije stigao ni bilo kakav odgovor.

Republika Srpska 18.12.2017 | 17:32
Hrvatska “minira“ istrage o zločinu
Portparol dobojskog Okružnog javnog tužilaštva Slobodanka Lukić kaže da je riječ o osumnjičenima koje to tužilaštvo tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjeno u proteklom ratu na području Broda, Dervente i Odžaka.

''Riječ je o 12 predmeta ratnih zločina u kojima vodimo istragu protiv osumnjičenih lica za koja smo saznali da žive u Hrvatskoj. Na naše zamolnice još nije odgovoreno'', kaže Lukićeva.

Zamolnice su upućene nadležnim pravosudnim institucijama u Hrvatskoj na osnovu protokola o saradnji u gonjenju počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida zaključenog 3. juna 2013. godine između Tužilaštva BiH i Državnog tužilaštva Hrvatske. Protokol četiri i po godine nije donio pomak u istragama ratnih zločina, a Hrvatska je zbog opstrukcije bila i predmet rasprave u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

U informaciji Nadzornog tijela za praćenje sprovođenja strategije za rad na predmetima ratnih zločina navedeno je da je 2015. godine došlo do potpunog zastoja u saradnji sa Hrvatskom u primjeni instituta međunarodne pravne pomoći i realizaciji ugovorenog protokola. Zbog toga je tužilaštvima u BiH onemogućeno dalje postupanje u određenom broju predmeta ratnih zločina.

''U Hrvatskoj nije postupano u devet predmeta Tužilaštva BiH u vezi sa primjenom instituta međunarodne pravne pomoći i u sedam predmeta u kojima je tražena primjena protokola. Probleme u saradnji sa Hrvatskom ima i Okružno tužilaštvo u Doboju na čije zamolnice nije odgovoreno. Iste probleme imaju i tužilaštva Srednjobosanskog, Posavskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona i Tužilaštvo Brčko distrikta'', piše u informaciji.

Navedeno je da je i na sastanku predstavnika Nadzornog tijela, Tužilaštva BiH, Republičkog tužilaštva RS, Federalnog tužilaštva FBiH i Tužilaštva Brčko distrikta konstatovano da nije bilo pomaka. Nadzorno tijelo je o blokadi sa hrvatske strane obavijestilo Savjet ministara BiH kako bi bile preduzete mjere u cilju nastavka saradnje u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

Iz Ministarstva pravosuđa Hrvatske nisu stigli odgovori na pitanja koja smo im uputili u vezi sa blokadom saradnje.

„Glas Srpske“ je u junu prošle godine objavio da Protokol o saradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločina između BiH i Hrvatske uopšte ne funkcioniše jer Ministarstvo pravosuđa Hrvatske ignoriše sve istrage kojima su bivši pripadnici Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća odbrane osumnjičeni za agresiju i udruženi zločinački poduhvat.

U tim predmetima koje vodi Tužilaštvo BiH riječ je o ratnim visokopozicioniranim oficirima koji su osumnjičeni da su počinili ratne zločine u BiH. Takav odnos Hrvatske kulminirao je nakon što Tužilaštvo BiH nije prihvatilo prijedloge da pojedine predmete ustupi Hrvatskoj uz obrazloženje da je dosadašnja praksa pokazala da njene institucije odbacuju optužbe ili stavljaju te predmete ad akta.

Takav slučaj je i u predmetu protiv generala Hrvatskog vijeća odbrane Zlatana Mije Jelića koji je osumnjičen za ratni zločin počinjen nad bošnjačkim civilima u Mostaru. Taj predmet stigao je iz Haškog tribunala. Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv njega krajem 2015. godine, ali je on pobjegao u Hrvatsku i nikad se nije pojavio na ročištima u Sudu BiH.

Hrvatsku je zbog nesaradnje prošle godine opomenuo i glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc. Iako je to naveo i u svom izvještaju Savjetu bezbjednosti UN ništa nije promijenjeno u odnosu Hrvatske prema predmetima ratnih zločina.

Dodatne komplikacije

Pravnici ističu da se brzo rješenje problema sa Hrvatskom ne može očekivati posebno poslije nedavne presude šestorici bivših političkih i vojnih zvaničnika nekadašnje Herceg-Bosne.

U toj presudi Haškog tribunala navedeno je da je vrh Hrvatske predvođen tadašnjim predsjednikom Franjom Tuđmanom bio dio udruženog zločinačkog poduhvata i da je ta zemlja izvršila agresiju na BiH.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Drug od Presdnika

18.12.2017 16:36

Pa ja juce bio u Zagrebu sto mi niste SMS poslali sredio bih ja to sad pa sad....

ODGOVORITE
Name

sudija

18.12.2017 16:39

Dajte na zamajavajte narod više svojim glupim stavovima i pričamaHrvatsko pravosuđe i BIH pravosuđe su potpisali sporazum između DRŽAVA kako se te stvari riješavaju i vi sve to trebate voditi preko ministarstva pravosuđa BIH jer niste država i ne se..... te više.

ODGOVORITE
Name

Горан

18.12.2017 20:06

Па ни бих није држава већ леш, само ти то нико није рекао.

Name

Trudjman me dr

18.12.2017 18:04

Ha ha kad ćete svatiti da su latini stare varalice!

ODGOVORITE
Name

СРБ

19.12.2017 11:45

Свако ко је западу (а латини су оличење запада) вјеровао, тај је два метра под земљом.