SB UN razmatra Trampovu odluku

Savet bezbjednosti UN raspravlja o situaciji oko Jerusalima, uključujući rezoluciju koju je izradila Palestina zbog nedavne odluke američke vlade da prizna ovaj grad za izraelsku prestonicu.

Srbija 18.12.2017 | 17:16
SB UN razmatra Trampovu odluku
Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli najavila je da je Vašington odlučio da uloži veto na rezoluciju predloženu prošle nedjelje protiv priznavanja Jerusalima kao glavnog grada Izraela i dodala da je "naša ruka i dalje pružena prema obema stranama“ u vezi sa izraelsko-palestinskim rješenjem.

Predsjednik SAD Donald Tramp objavio je 6. decembra da priznaje Jerusalim za glavni grad Izraela i naložio Stejt departmentu da započne pripreme za preseljenje američke ambasade u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim. Ovaj potez doveo je do pogoršavanja izraelsko-palestinskog sukoba i višestrukih sukoba između Palestinaca i izraelske policije.

Savet bezbjednosti UN sazvao je 8. decembra hitnu sjednicu kako bi se pozabavio američkim jednostranim potezom koji je izazvao globalne nemire.

Izrael i Palestina vode višedecenijski sporu oko granica i suvereniteta. Izrael je oduzeo Jerusalim od Jordana tokom šestogodišnjeg rata 1967. godine i proglasio ga glavnim gradom države. Palestina nastoji da uspostavi Istočni Jerusalim kao glavni grad nezavisne države.

Izvor: Sputnjik

Komentari / 0

Ostavite komentar