Bez strategije BiH gubi milione evra

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović sastao se danas sa šefom Delegacije EU u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH Lars-Gunnar Wigemarkom, u cilju pronalaženja rješenja za što hitnije usvajanje strategije za ruralni razvoj BiH.

Bosna i Hercegovina 18.12.2017 | 15:17
Bez strategije BiH gubi milione evra
Naime, kako je istaknuto na sastanku, ukoliko dokument ne bude usvojen do kraja ove godine, BiH će ostati bez sredstava iz evropskih fondova za pomoć poljoprivredi.

„EU je spremna za podršku poljoprivrednicima , ali ta značajna podrška će postati dostupna samo ukoliko se strateški dokumenti usvoje do kraja godine“, istakao je ambasador Wigemark, naglašavajući da je nacrt dokumenta dobio visoke ocijene evropskih institucija. Wigemark je pozdravio napore ministra Šarovića na izradi ovog strateškog dokumenta, ističući nadu da će i Vlada RS u što kraćem periodu prepoznati važnost ovog dokumenta i dati neophodno mišljenje.

Ministar Šarović je podsjetio da je riječ o okvirnoj strategiji u čijoj izradi su ravnopravno učestvovali članovi vlada entiteta te da ovaj strateški dokument u potpunosti poštuje nadležnosti RS, čiji zahtjevi su maksimalno uvaženi. ”Ako dokument ne bude usvojen, šteta za BiH ali i RS će biti dugoročna i svake godine ćemo izgubiti najmanje 30 miliona evra”, istakao je ministar.

Učesnici sastanka su se usaglasili da sva druga pitanja kao što je programiranje IPA sredstava treba zasebno rješavati te da to ne smije biti prepreka usvajanja ovako važnog dokumenta za poljoprivredu oba entiteta.

(BN)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

popara

18.12.2017 14:34

Neka gubi,nema "prenosa nadleznosti" na BiH.Ovo sve treba arhivirati da RS kasnije plati jer zbog njih smo izgubili milijarde.

ODGOVORITE
Name

Gidra

18.12.2017 15:55

Tako je sto gore to bolje. Nema prenosa nadleznosti, ali zato se zadnjice preose preko granice svaki dan. Propadamo 100% u roku od 4 godine.

Name

tekst poruke

18.12.2017 15:55

Ništa prenosit nadležnosti I to. Stegnuti kaiš I polako. Imamo mi još snage. Još malo pa nezavisnost. Živio predsjednik.

Name

Хоћемо напријед

18.12.2017 14:47

Докле ће Шаровић молити Владу РС да направи корак напријед?! Је ли могуће да га толико мрзе или га се боје да морамо сви да испаштамо? Па остаћемо најгори а и овако смо неконкурентни у односу на све па и на Србију...И шта је ЕК до сада чекала, зашто прије тражила да се ово усвоји??? Због акциза???

ODGOVORITE
Name

Nista Novo

18.12.2017 15:01

Sta ce sada Zeljkica smisliti? A nema ni mjesec kako je izjava da Sarovic laze javnost da nas Vigemark upozorava...U lazi su kratke noge!

ODGOVORITE
Name

Odgovor

18.12.2017 16:00

Vlada se ponasa kao preduzece koje je privatizovano.Gospodo premijer raspolazete sa novcem ovog naroda.Vi ste slige a ne gazde.

Name

055

18.12.2017 15:50

Cini mi se da je ovaj Lars Wigemark obicna kupljena jajara,cim on puno suruje sa lopovima tipa Dodika i slic. Maksimalno se zalagao za akcize,jos jedan kamen o vratu ovom narodu, Prema tome sto dalje,jer je debelo podmazan da progura akcize,inace ovi su vec klinicki mrtvi,eto sad ce malo zivnuti!

ODGOVORITE
Name

Ma

18.12.2017 16:50

Daj ne masi repom, nema safs muva.!

Name

dodik,bakir,covic

18.12.2017 15:56

Nas trojica, ako je oko para,mi bi smo se brzo dogovorili.

ODGOVORITE