Protesti ispred zgrade HDZ-a

Udruženje zaboravljenih boraca BiH protestovalo je jutros ispred zgrade HDZ-a BiH u Mostaru, zbog, kako su naveli, nepoštivanja sporazuma kojim je traženo, između ostalog, da poslanici te stranke u federalnom Parlamentu pokrenu inicijativu za održavanje sjednice o uvođenju boračkog dodatka.

Bosna i Hercegovina 18.12.2017 | 12:13
Protesti ispred zgrade HDZ-a
Predsjednik Udruženja zaboravljenih boraca Zapadnohercegovačkog kantona Vlado Marušić rekao je novinarima da su taj sporazum u novembru potpisali predsjednik Udruženja Drago Grbavac i predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

Jedna od stavki tog dokumenta, kako je naveo, bio je nalog poslanicima HDZ-a BiH u oba doma Parlamenta federacije BiH da u roku od sedam dana pokrenu inicijativu za održavanje sjednice o uvođenju boračkog dodatka, što se do danas nije dogodilo.

On je rekao da je ovo skup upozorenja, kao i da su od kolega koji su bili pripadnici /takozvane/ Armije BiH zatražili da izađu pred zgrade SDA i SBB-a sa istim zahtjevima.

"Ovo danas ukazuje kakva je vlast u Federaciji BiH i BiH. Ovo je tužan dan za BiH kada borci dolaze da traže pravdu na ulici pred institucijama", naveo je Marušić i dodao da se BiH srozala na najniže grane.

Ministar za pitanje boraca u Vladi Zapadnohercegovačkog kantona Mladen Begić razgovarao je sa predstavnicima Udruženja, te podržao njihove zahtjeve.

"Prošlo je više od godinu dana od kada smo završili javnu raspravu kada je u pitanju zakon o demobilisanim borcima. Taj zakon je dobar, ali nakon toga nije došao u parlamentarnu proceduru", rekao je Begić.

On smatra i da se kroz navedeni zakon moraju zaštititi svi borci koji nemaju nikakva prava.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Analiza zapada

18.12.2017 11:32

Kakav i koji borci su zasluzni za dodatak.Odluka Evrope nemate treci entitet uskraceni bez prava na zalbu.

ODGOVORITE
Name

Za Sudiju

20.12.2017 04:41

Komentar ti je na mjestu.Samo nemoj psovat.Sud u Hagu je HVO dao tiket.Pokrenut aktivnost oduzimanja svih odlicja "odmah",koje daje Federacija.Osmah ukinuti sve prefikse Herceg bosne.

Name

sudija

18.12.2017 16:47

Pa ja hrvati pred HDZ BOŠNJACI PRED sda.........ma gonite se svi u neku stvar Ako ste se borili za BIH i tražite pare....onda samo jedno udruženje "Borci za BIH" i zajedno pred vladu a ako ste se borili za stranke nek vam oni isplačuju to što tražite. i mrš u tri .p.m.

ODGOVORITE