SP: Francuskinje šampionke, Holanđankama bronza!

Holanđanke preko Švedske do bronze! Ženska rukometna reprezentacija Holandije osvojila je bronzanu medalju na SP u Nemačkoj, pošto je u utakmici za treće mesto pobedila Švedsku sa 24:21 (14:8).  Francuska je šampion sveta u rukometu! Ženska rukometna reprezentacija Francuske osvojila je zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj, pošto je u finalu pobedila Norvešku sa 23:21 (11:10).  Norvežanke predale krunu, Francuska je prvak sveta! Rukometašice Francuske u finalu Svetskog prvenstva nadigrale su Norvešku i drugi put u istoriji stigle do zlatne medalje.

Ostali sportovi 18.12.2017 | 12:30
SP: Francuskinje šampionke, Holanđankama bronza!
Francuskinjama je ovo peta medalja na svetskim prvenstvima, a druga zlatna nakon 2003. godine i slavlja u Hrvatskoj.

Najefikasnija u pobedničkom timu bile su Alison Pino i Manon Uet sa po četiri gola, dok su po tri postigle Laurisa Landr i Estel Nze Minko.

U selekciji Norveške istakle su se Veronika Kristansen i Nora Mork sa po sedam golova. Norvežankama je ovo 10. medalja na prvenstvima sveta, a četvrta srebrna.

Da biste bili najbolji morate da pobedite najbolje!

A, ženska rukometna reprezentacija Norveške najbolje je što je ovaj sport imao u godinama za nama:

2010 - zlato na Evropskom prvenstvu
2011 - zlato na Svetskom prvenstvu
2012 - zlato na Olimpijskim igrama
2014 - zlato na Evropskom prvenstvu
2015 - zlato na Svetskom prvenstvu
2016 - zlato na Evropskom prvenstvu

Na tom putu, Norvežanke su retko gubile i to po pravilu ili u polufinalu ili u finalu, a ove nedelje uveče u utakmici za zlato na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj našao se trenutno bolji i od najboljeg - Francuska!

Moćna skandinavska selekcija nije uspela da stigne do četvrte titule svetskog šampiona i izjednači se sa Rusijom na večnoj listi.

Ili bolje rečeno, reprezentativke Francuskinje ništa nisu dobile na poklon, već su od danas zasluženo zovu prvakinjama planete - 23:21 (11:10) u Hamburgu.

Inače, bila je to repriza Svetskog prvenstva za muškarce sa početka godine.

Karabatić, Omeje, Žerar i društvo tada su savladale Norvešku 33:26, a u nedelju uveče Dembele, Lakraber, Pino i ostale igračice iz tima koji od 2003. selektuje Olivije Krumbolc pobrinule su se i da trofej namenjen devojkama otputuje u Francusku.

Francuskinje su se, ujedno, osvetile Norveškoj za poraz u finalu Svetskog prvenstva 2011. godine, ali Krumbolcova upornost se na kraju isplatila i on će u istoriji rukometa ostati upamćen kao čovek koji je dva puta odveo ekipu na krov sveta ne hajući u međuvremenu mnogo za poraze i u finalu SP 2009, OI 2016...

Frumbolcova era na klupi počela je trijumfalno - zlatom na SP 2003. u Hrvatskoj, a biće zanimljivo videti da li će on osati na tom mestu i posle hamburškog finala.

Francusku su do pobede predvodile Pino i Uet sa četiri gola, ali veliki doprinos dala je i Lakraber koja je igrala odlično u odbrani i uspela da postigne dva važna pogotka, od kojih i onaj za konačnih 23:21.

U selekciji Norveške najefikasnije su, po navici, bile Kristijansen i Mork koje su postigle po sedam golova, ali su na kraju morale da čestitaju protivnicama.

Kako je meč rešen?

Uspele su Francuskinje u finalu da unište najjače oružje Norveške – brzi kontranapad i uvedu utakmicu u spori ritam što nikako nije odgovaralo "turbo" rivalu. Uspjele su i da izbegnu paniku, kada je Norveška povela 7:4, uspore ritam, polako vrate egal, pa čak i da odu sa minimalnom prednošću na odmor - 11:10.

Iako su Norvežanke u nastavku anulirale njihovu prednost koja je u nekoliko navrata iznosila tri gola, Francuskinje nisu gubile glavu već strpljivo čekale protivnika i u dramatičnoj završnici imale dovoljno koncentracije da iskoriste priliku koja im se nudila. Alison Pino je u finišu dva puta postizala gol za "plus dva" , a ni Lakraber nije posrnula u poslednjih 30 sekundi, kada je bilo najpotrebnije.

Francuska je prošle godine doživela poraz i u najvažnijem meču ove generacije - finalu Olimpijskih igara u Riju. Bolja je bila Rusija 22:19.

Holanđanke preko Švedske do bronze! Ženska rukometna reprezentacija Holandije osvojila je bronzanu medalju na SP u Nemačkoj, pošto je u utakmici za treće mesto pobedila Švedsku sa 24:21 (14:8).

Holanđanke je do druge medalje na svetskim prvenstvima predvodila Lojs Abing sa osam golova, pet je postigla Estavana Polman, dok su po četiri dodale Andjela Malstajn i Ivet Broh.

U selekciji Švedske koja nije uspela da se domogne prve medalje na prvenstvima sveta istakla se Izabel Gulden sa sedam golova, dok su Olivija Melegard, Ana Lagerkvist i Hana Blomstrand postigle po tri.

Rezultati:

finale

Francuska – Norveška 23:21 (11:10)

za treće mesto

Švedska – Holandija 21:24 (8:14)

Izvor: B92/mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar