Vučić sutra u Moskvi sa Putinom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas počinje trodnevnu posjetu Rusiji tokom koje će razgovarati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Srbija 18.12.2017 | 08:17
Vučić sutra u Moskvi sa Putinom
Sastanak sa Putinom, Vučić je označio kao veliki i važan.

Teme razgovora zvanično nisu najavljene, a posle isporuke šest MIG-ova, jedino je izvjesno da će dalje unapređenje vojne saradnje biće visoko na agendi razgovora dvojice predsjednika.

Vučić je, tokom nedavne posjete ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua Srbiji, iskazao interesovanje za sisteme Buk-2 (jedan od najmodernijih raketnih sistema srednjeg dometa) i Pancir (rakete zemlja-vazduh srednjeg i kratkog dometa), pa mediji sugerišu da bi i to moglo da bude deo njihovih razgovora. 

Unapređenje privredne saradnje će takođe biti jedna od izuzetno važnih tema, posebno energetika i u okviru toga perspektive za uključivanje Srbije u projekat Turski tok, kao i snabdijevanje gasom. 

Vučić je u intervjuu za rusku agenciju Tas s početkom decembra rekao da su za Srbiju odnosi sa Rusijom prioritet ne samo zbog prošlosti, već i zbog budućnosti. 

Do posete dolazi u trenutku kada se, kako je sam nedavno rekao, na zemlju vrše pritisci zbog njenih veza i odnosa sa Rusijom. Posljednjih mjeseci nesumnjivo je pojačan taj pritisak a od Srbije se, kako se to obično kaže, traži da ne sjedi na dvije stolice. 

Vučić je više puta ponovio da sjedi na srpskoj stolici, da je Srbija jasno opredijeljena za EU, ali i za saradnju sa Rusijom. Ponovio je i da Srbija sankcije Rusiji nikada neće uvesti. 

Prema rečima šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, očekuje se da tokom posjete srpske delegacije bude potpisano nekoliko novih sporazuma sa Rusijom i da budu dogovoreni ekonomski projekti i investicije za narednu godinu. 

Već danas predsjednik Srbije posjetiće Naučno-tehnološki park, a zatim će uručiti posthumno dodeljen bivšem ambasadoru Rusije u UN Vitaliju Čurkinu, velikom prijatelju Srbije. 

U delegaciji koju predvodi predsjednik Vučić biće i ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar privrede Goran Knežević i ministar za tehnološke inovacije Nenad Popović. 

Prethodno Vučić i Putin su u Kremlju razgovarali u martu kada je Vučić još obavljao funkciju predsjednika Vlade.

(Tanjug)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Borac rs

18.12.2017 08:37

NIJE MOGUCE DA CE PUTOVATI BEZ DODIKA.

ODGOVORITE
Name

Spase

18.12.2017 08:55

Dodik baja je dogovorio taj sastanak vucka i putina bolje bi bilo obadvojici da se mane putina i okrenu onima koji im stvarno mogu pomoci. cije kredite i pomoc uzimaju ili zapadne ili ruske. oni samo opljackani novac nose u kao braca karici miskovic i drugi nazalost i putin je kao oni nek vide kako im narodi zive dok.

Name

Opet ja

18.12.2017 09:03

Tebe je izgleda čika Dodo dobro ishandrio. Svuda ti se priviđa. I neka je, zaslužio si.

Name

Don Kihot

18.12.2017 08:42

I ovaj obećava srbima kao i Baja u RS..lažu li ga lažu ...i peru pare, a pametni u p...m..., sve znaju i umiju , a nezna slinu progutat .... Tako nam i treba, šta je ostalo i gdjesu figure srpskog naroda ili nam opet treba neki drugi Tito, jedino oni s nama znaju....

ODGOVORITE