Liječenje iz džepa pacijenata

Kubanska vakcina koja sprečava metastaziranje raka na plućima legalizovana je i u BiH, a trenutno je u fazi kliničkog ispitivanja. Za sada je poznato da će vakcinu oboljeli pacijenti sami da plaćaju.

Bosna i Hercegovina 17.12.2017 | 21:45
Liječenje iz džepa pacijenata
Kubanska vakcina “cimavax”, koja se koristi za liječenje raka pluća, konačno je registrovana i u BIH i nalazi se na tržištu lijekova. Resorni ministar je potvrdio da je ovaj lijek u fazi kliničkog ispitivanja. Još nije poznato kolika će biti cijena kubanske vakcine. Za sada nije predviđeno da Fond zdravstva pomaže pacijentima u nabavci vakcine.

Kako i na koji način da se kubanska vakcina uvrsti na spisak lijekova za nabavku, u Fondu zdravstva su bez konkrentog odogovora. Odgovornost prebacuju na resorno ministarstvo.

“Što se tiče primjene kubanske vakcine `cimavaks`, ministar zdravstva i socijalne zaštite Dragan Bogdanić je rekao da je ona registrovana, a dalja primjena će zavisiti od njenih efekata. On je naveo da vakcina tenutno nije na teret Fonda zdravstvenog osiguranja i da pacijenti moraju da plaćaju punu cijenu. “

Bivši ministar zdravstva Slobodan Stanić smatra da nadležni ne vide finansijski interes da bi se Kubanska vakcina našla na spisku lijekova Fonda zdravstva.

Agencija za lijekove BiH omogućila je da se Kubanska vakcina nađe na tržištu BiH. Za sve ostalo nadležne su zdravstvene institucije.

Ova vakcina se na Kubi zvanično koristi od 2008 godine. Cijena lijeka tada je bila 14 hiljada maraka. Danas je Kubanci koriste besplatno. Na našem tržištu doza od 20 jedinica “cimavaksa” košta skoro 15.000 KM.



BN televizija

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Kiza - Iz Ofsajda

17.12.2017 21:03

Boli uvo Bogdanića, on se nakrao a narod nek umire.

ODGOVORITE
Name

Draganče

18.12.2017 05:38

Javno zdravstvo se sistemski uništava! Primjer 1: direktor UKC BL Djajić iznajmljuje prostor Araru...zato magneti u UKC ne rade, u kvaru su najčešće...pa onda pacijente šalju Araru, a jasno je ko tu zaradjuje!

ODGOVORITE
Name

Rob Na Banji Vrucici

18.12.2017 06:46

Jadni ljudi samo da znate da ministar u svojoj oazi na Banji Vrucici daje vakcine i da jedna mjera kosta 1500 maraka a treba 10 mjera.

ODGOVORITE
Name

Danka

18.12.2017 08:06

Kod ministra se kupuje vakcina za 1500 maraka i doveo neke kubanske doktore.

ODGOVORITE