SB UN-a protiv odluke SAD-a?

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija razmatra nacrt rezolucije kojom bi UN odbacile odluku američkog predsjednika Donalda Trampa o proglašenju Jerusalima kao glavnog grada Izraela, prenijela je agencija Frans pres.

Svijet 17.12.2017 | 10:30
SB UN-a protiv odluke SAD-a?
U nacrtu rezolucije koju je predložio Egipat navedeno je da bilo kakve odluke o statusu Jerusalima nemaju pravno dejstvo.

Vjeruje se da će nacrt rezolucije imati veliku podršku 15 članica Savjeta bezbjednosti UN, ali i da će SAD uložiti veto.

Savjet bezbjednosti će najverovatnije glasati početkom naredne nedjelje, a za usvajanje je potrebno devet glasova, bez uloženog veta.

Tramp je 6. decembra saopštio odluku da SAD priznaju Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Nakon toga, izbili su protesti na Bliskom istoku i uopšte širom muslimanskog svijeta. Palestinci namjeravaju da za glavni grad svoje buduće nezavisne države proglase istočni dio Jerusalima, koji je Izrael okupirao u Šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije anektirao.

Status Jerusalima, gdje se nalaze sveta mjesta tri velike monoteističke religije, judaizma, hrišćantva i islama, jedno je od najspornijih pitanja koja dijele Palestince i Izrael.

(Beta)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Trump

17.12.2017 09:54

Dogovoricemo se da bude kako ja kazem.

ODGOVORITE
Name

IZ SARAJEVA BIH

17.12.2017 11:21

Rat nikom dobro ne donosi.Imam moju Bosnu,imam moj grad Sarajevo od 92-95.god.Identicno sad Jerusalim. Zavaditi narod ,pa sukobi koji su vec poceli i na kraju ce prerasti u rat,nova razatanja (vidimo Siriju uzas).Kamo srece da SB UN sad uradi nesto pozitivno ako vec nije u Jugi(BiH).

ODGOVORITE
Name

Foton Je Svjetlost Nikako Cestica

17.12.2017 11:40

Ovo je odluka jedne zemlje odnosno Amerike da nesto unilatelarno odluci.Kakve veze imaju UN sa ovim da bi nekakvu rezoluciju donijeli.Drugo,znaju da im nece proci jer ce Amerika staviti veto.Trece ako ste vec pametni (mislum na Egipat i ostale Arapske zemlje)donesite i vi u svojim drzavama odlyke da priznate drzavu Palestinu sa istocnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

ODGOVORITE