Padavine podigle vodostaje rijeka

Vodostaji Une i Sane u Novom Gradu su u porastu i na ovom području na snazi su redovne mjere zaštite od poplava, saopšteno je iz lokalnog Centra za obavještavanje.

Republika Srpska 17.12.2017 | 10:15
Padavine podigle vodostaje rijeka
Vodostaj Une jutros u 7.00 časova bio je 398 centimetara, a Sane 416 centimetara i u odnosu na juče viši su za oko 75 centimetara.

Kolektori u Novom Gradu, koji izbacuju vodu iz korita, bili su uključene od utorka 12. decembra do juče, a ponovo su uključeni sinoć u 22.00 časa.

U protekla 24 časa na području ove opštine palo je 24 litra kiše po metru kvadratnom.

Zbog izlivanja rijeke Sane u Blagaju od juče popodne u prekidu je saobraćaj na lokalnom putu Novi Grad-Vitasovci-Radomirovac.

Kada je riječ o elektrosnabdijevanju, izvan napona je dalekovod Kuljani, a prijavljeno je i deset kvarova na elektromreži.

Visina snježnog pokrivača na području opštine Novi Grad iznosi 10 centimetara.

Padavine i topljenje snijega u gornjem toku rijeke Sane prouzrokovale su porast vodostaja ove rijeke i pritoka i na području Prijedora.

Tokom noći su se na pojedinim mjestima izlile nabujale rijeke Miloševica, Gomjenica i Puharska, ali za sada nema izvještaja o poplavljenim kućama, već samo o izlivanju podzemnih voda na poljima.

Zbog kiše i topljenja snijega došlo je do izlivanja vode i srušen je stari most u Malom Mirkovcu kod Kozarske Dubice. Poplavljene su i dvije kuće. Za oko 20 domaćinstava ovaj most je jedina putna komunikacija.

Zbog jake kiše koja je padala i na području Gradiške povećan je vodostaj rječica Jablanica i Lubina, koje su se izlile na pojedinim mjestima, te rječice Vrbaška.

Izlivanje rijeka napravilo je probleme za brojna domaćinsttva i na području sarajevskih opština Novi Grad, Hadžići, Ilidža i Trnovo u Federaciji BiH.

Vodostaj Vrbasa na hidrološkoj stanici Delibašino selo premašio je kotu redovne odbrane od poplava za 19 centimetara, navodi Republički hidrometeorološki zavod.

Prema mjerenjima jutros u 8.00 časova, vodostaj Vrbasa je na hidrološkoj stanici Delibašino selo je 319 centimetara.

Vodostaji ostalih rijeka imaju trend rasta.

Kiša je stvorila probleme u mjestu Hrvaćani u opštini Prnjavor, gdje je voda poplavila domaćinstvo Slavoljuba Bundala.

Voda je prodrla u pomoćne objekte ove porodice, pogušivši 150 pilića, a ostala stoka je u vodi.

Tražili su pomoć od nadležnih, niko se još nije oglasio.

(Nezavisne novine)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Banjalucanin

17.12.2017 09:53

A sto su sa planina sisli u vodojazine koje su svake godine plavljene. Tipican primjer su Dervisi, Budzak i Trn u Banjaluci. Prije zemljotresa 1969, tu uopste nije bilo kuca. 1970te, tu su izgradjeni montazni objekti kao privremeni smjestaj. Poslije rata, tu je sad kuca na kuci. A onda zapomazi kad voda dodje do plafona.

ODGOVORITE
Name

AMG

17.12.2017 10:25

Sad ce pametnjakovici i ovde o Dodiku...ili SZP

Name

Doktor

17.12.2017 12:01

Nije tacno da nije bilo kuca. Budjak je imao puno kuca prije 69ete.Stari budjak npr,a poslije zemljotresa su napravljene barake. Medjutim grad kompletan je izgradjen neplanski i glupo. Svi hoce u centar a infrastruktura slaba.

Name

Igor

17.12.2017 14:48

Pa gledali ljudi seriju Marko Polo pa hoce svi u Veneciji da zive. Hahahahahahahah