ABA: Partizan konačno dobar - MZT razbijen!

Nestvarno poluvreme Partizana i savršen debi Čanka! Košarkaši Partizana deklasirali su MZT rezultatom 112:94 u 12. kolu ABA lige.  Crno-beli deklasirali MZT na debiju Nenada Čanka kao šefa struke, uz po pet trojki Aranitovića i Andrića.  

Košarka 16.12.2017 | 21:20
ABA: Partizan konačno dobar - MZT razbijen!
Čanak resetovao Partizan! Mihajlo Andrić ubacio 29 poena u pobedi protiv MZT-a od 112:94.

Duel u hali ’Aleksandar Nikolić’ bio je i debi novog trenera Nenada Čanka koji je tokom nedelje zamenio Miroslava Nikolića, a igrači su mu ga ulepšali odigravši neverovatnih 20 minuta.

Posle vođstva ekipe iz Skoplja od 8:2 na startu, niko nije očekivao da ćemo gledati potpunu dominaciju Partizana u prvom poluvremenu – vratili su se domaći preko Veličkovića i Pecarskog, da bi onda Aleksandar Aranitović počeo svoj šou.

Pogađao je trojke iz svih pozicije, lepo položio na asistenciju Milera, dok je prednost ’crno-belih’. Mladi košarkaš je prvi deo igre završio sa 17 poena i pet pogođenih šuteva za tri iz šest pokušaja.

Neverovatnih 20 minuta u hali ’Aleksandar Nikolić’ kompletirali su i ostali njegovi saigrači koji su ubacili nestvarnih 69 poena u prvom poluvremenu.

’Crno-beli’ trenutno zauzimaju osmu poziciju na tabeli sa pet pobeda i šest poraza, dok su Makedonci zakucani na dnu sa skorom 2-9.

Drugi deo bila je samo formalnost, istakao se Mihajlo Andrić koji je takođe došao do pet pogođenih trojki, da bi MZT pripretio sredinom treće četvrtine, kada je prepolovio razliku.

Ipak, Partizan je ponovo zategao odbranu i rutinski priveo meč kraju.

Samo u prva dva minuta su navijači Partizana strahovali od nastavka "crne" serije, u okviru koje su njihovi ljubimci izgubili devet od 10 utakmica ABA lige i Evrokupa.

Aleksandar Aranitović i Marko Pecarski doneli su ekspresno izjednačenje, sa 2:8 na 8:8, a Aranitović, Najdžel Vilijams-Gos i Novica Veličković serijom trojki u finišu prve četvrtine nagovestili da se šampion Makedonije - ali i "fenjeraš" regionalnog takmičenja - neće dobro provesti u dvorani "Aleksandar Nikolić".

Igrali su crno-beli čvrsto u odbrani, gosti su bili previše mekani i Partizan je do poluvremena ubacio gotovo 70 poena, dok je u 24. minutu otišao na maksimalnih 80:48!

Mogao je Partizan na debiju trenera Nenada Čanka da "pojuri" i rekord Jadranske lige, Zadrovih 122 poena u duelu sa Bosnom pre 15 sezona, ali se zadovoljio sigurnom pobedom i najavom boljih dana.

Partizan (skor 6-6) - MZT Skoplje (2-10) 112:94 (32:19, 37:23, 19:28, 24:24)!

Bez povređenih Marinkovića, Gavrilovića, Čakarevića i Tomića, ukazao se prostor za mlade igrače poput Aranitovića, Marka Pecarskog i Nikole Tanaskovića.

Svi su imali uspešnih poteza kojima su "zagrejali dlanove" navijača, ali izdvojio se ipak Aranitović, bek koji se ove jeseni vraća košarci posle dve godine pauze zbog povreda kolena. Nekadašnji junior Crvene zvezde uveo se u dobar ritam prvo odbranom, a onda i preciznim šutom za tri poena.

Bio je jedan od najzaslužnijih za slamanje otpora MZT Skoplja, pošto je u 17. minutu ubacio dve trojke zaredom (ukupno 5/5 u tom trenutku), za vođstvo od 58:34. U nastavku je njegovu ulogu preuzeo Mihajlo Andrić, koji je takođe ubacio pet lopti iza linije 6,75 metara.

Posle njegovog koša, već u 33. minutu, na semaforu je zasijala "stotka"...

U utorak sledi takmičarski beznačajni duel Evrokupa protiv Limoža, takođe u dvorani "Aleksandar Nikolić", a zatim i četvrti uzastopni meč kod kuće, protiv Mornara u 13. kolu ABA lige. Videćemo može li Partizan da istraje u ovakvom ritmu, ili je MZT u ovom trenutku bio isuviše slab.

Nenad Čanak je preskočio prvi stepenik, a Partizan je konačno pobedio. Crno-beli su predvođeni novim trenerom u hali Pionir ubedljivo savladali skopski MZT sa 112:94 u utakmici 12. kola Jadranske lige. 

Sjajne partije u dresu Partizana pružili su pre svih Mihajlo Andrić sa 29 i Aleksandar Aranitović sa 17 poena, odnosno Najdžel Vilijams Gos sa dabl-dabl učinkom od 12 poena i 11 asistencija. Bojan Trajkovski je sa 20 poena bio najefikasniji kod gostiju.

Crno-beli u utorak igraju protiv francuskog Limoža u pretposlednjem kolu Evrokupa, a onda će u subotu ponovo u hali Pionir odmeriti snage sa Mornarom.

Nije Čanak mogao mnogo toga da promeni za prethodnih nekoliko dana, ali je vidljivo bilo da crno-beli igraju sa više energije i žara, mada je jasno da će odbrana morati baš, baš ozbiljno da se "uteže u narednom periodu"

MZT kao najlošija ekipa Jadranske lige svakako nije pravi reper za ambicije Partizana kao velikog kluba. Međutim, ako se uzme u obzir u kakvoj se situaciji nalazila ekipa do večeras, jasno je da bi ova pobeda izvojevana na ubedljiv način mogla u velikoj meri da pomogne crno-belima pre svega na polju samopouzdanja.

Osim uvodna dva minuta u kojima se skopska ekipa bolje snašla, Partizan je manje-više rutinski kontrolisao situaciju na terenu. Ovo je bila tek druga pobeda u poslednjih 11 utakmica, a prva posle šest uzastopnih poraza.

Već u finišu prve deonice Partizan je imao 13 poena prednosti, a pokazao je još jednom beogradski tim da ima ozbiljan napadački potencijal. Jer kako drugačije objasniti čak 69 postignutih poena za poluvreme?

Aleksandar Aranitović je odigrao sjajnu utakmicu, najbolju otkako je letos obukao dres Partizana. Ubacio je prvih pet šuteva za tri poena i podigao publiku na noge. Nije, otuda, ni čudo što je već početkom drugog poluvremena Partizan došao i do 30 poena razlike (72:42).

Još jednu veoma dobru partiju pružio je i Amerikanac Najdžel Vilijams Gos koji je ionako najzapaženiji košarkaš Partizana u dosadašnjem toku sezone.

Serijom od 14:0 krajem treće deonice uspela je gostujuća ekipa da se približi na 82:65, ali onda je Mihajlo Andrić "poludeo" i serijom pogodaka, što za dva, što za tri poena, vratio Partizan na velikih 30 plus razlike. 

ABA liga, 12. kolo:
subota:
Partizan – MZT 69:42 (32:19, 37:23, 19:28, 24:24)

petak:
Zadar – Igokea 78:69 (17:15, 19:11, 18:25, 24:18)
Igokea – Olimpija 86:78

nedelja:
17.00 FMP – Cedevita
19.00 Mornar – Crvena zvezda

ponedeljak:
18.00 Cibona – Mega Leks

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar