Samo bogatima lijek protiv raka

Iako je “cimavaks”, kubanska vakcina za liječenje karcinoma pluća, na našem tržištu prisutna više od godinu dana, u BiH na prste jedne ruke mogu da se izbroje zdravstvene ustanove koje su pokazale interesovanje za ovaj lijek.

Republika Srpska 16.12.2017 | 19:38
Samo bogatima lijek protiv raka
Kako saznajemo, “cimavaks” su nabavile dvije-tri privatne ustanove u kojima se ovom vakcinom liječi tek nekoliko pacijenata. Prošle sedmice, kubansku vakcinu primio je i prvi pacijent u jednoj javnoj zdravstvenoj ustanovi, uz uvjeravanje stručnjaka sa Kube da će takvih slučajeva u bliskoj budućnosti biti sve više.

Novac “koči” veću primjenu

Podsjetimo, u BiH je iz Havane početkom jula prošle godine stigla prva isporuka “cimavaksa” dovoljna za liječenje 20 pacijenata. U međuvremenu, naručena je još jedna serija za još 20 pacijenata, koja bi uskoro trebalo da stigne na naše tržište.

Uprkos tome što je prva isporuka prije skoro godinu dana prošla atest nadležne agencije koja je utvrdila da vakcina ispunjava sve uslove da se nađe u bolnicama, i dalje je riječ o sporadičnim slučajevima njene primjene.

Kako poručuju iz preduzeća “Imuno farm”, koje ima rješenje o registraciji ovog lijeka, odnosno pravo na njegov uvoz i promet u BiH, osnovni kamen spoticanja većoj primjeni “cimavaksa” je činjenica da udarna doza kod nas košta oko 7 500 evra, odnosno, skoro 15 000 KM.

– To je glavni razlog što se vakcina zasad koristi samo u par privatnih ustanova i što je od nas kupuju stranci. Jedna doza, koja se raspoređuju u pet individualnih tretmana, košta 7 500 evra, što je skupo za naš standard. Masovnija upotreba kubanske vakcine moći će se očekivati tek kad se ona nađe na nekoj od listi Fonda zdravstvenog osiguranja RS – saopšteno je iz ovog preduzeća.

Fond čeka zahtjev

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS ranije su saopštili da će se ovo pitanje razmatrati tek kad dobavljač ili neko udruženje podnesu zahtjev da lijek bude uvršten na listu. Međutim, na nedavnom sastanku predstavnika Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS i Agencije za lijekove i medicinska sredstva (ALM) BiH zaključeno je da je riječ o legalnoj vakcini koja bi trebalo da prođe kliničko ispitivanje. Kako su poručili, na taj način bi se uvjerilo u njenu efikasnost, a tek nakon toga bi se odlučivalo o daljoj upotrebi “cimavaksa”.

Tom prilikom, v. d. direktora ALM Aleksandar Zolak rekao je da je ova agencija omogućila da se lijek nađe na tržištu BiH.

– Dalje je na institucijama zdravstvenog sistema da ova vakcina u praksi na što povoljniji i pristupačniji način bude obezbijeđena onima kojima je potrebna – poručio je Zolak.

Zanimljivo je da su početkom ove godine iz ALM saopštili da rezultati analize kvaliteta “cimavaksa” odgovaraju odobrenim zahtijevima kvaliteta.

– Kvalitet vakcine je provjeren od strane naše kontrolne laboratorije i odgovarajući je. Vakcina sa dozvolom za stavljanje u promet i pozitivnim nalazom prve serije, može ići na tržiste BiH – poručili su tada iz ove agencije.

Međutim, od tada je vakcina primijenjena tek na nekoliko oboljelih od karcnoma pluća, koji su imali novca da sebi priušte ovaj lijek. Ipak, ohrabrujuće je da je “cimavaks”, doduše na mala vrata, ušao i u javni bolnički sektor, pa je nedavno prvi pacijent primio prvu dozu u Specijalnoj bolnici u Tesliću. Kako su objavili pojedini mediji, riječ je o pacijentu iz Švajcarske.

Velika uspješnost vakcine

Pošto nadležni fondovi još ne snose trošak liječenja kubanskom vakcinom, u ovoj zdravstvenoj ustanovi na liječenje “cimavaksom” mogu da dođu pacijenti iz svih krajeva BiH.

Doktorica Soraida Akosta-Bruks, jedan od stručnjaka s Kube koji su nedavno boravili u BiH, rekla je će vakcina uskoro biti dostupna i ostalim pacijentima.

– Njena uspješnost je izuzetno velika i, prije svega, ogleda u tome što je potpuno sigurna za upotrebu, nema nuspojava i što je omogućila velikom broju oboljelih koji su je koristili izlječenje ili produženje života, a što je još važnije, kvalitetnog života. Kod raka pluća tri mjeseca života poslije otkrivanja je uspjeh, a primjenom vakcine imamo ogroman broj pacijenata koji su imali po devet godina kvalitetnog života – rekla je dr Bruks.

SrpskaCafe.com

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

PERO

16.12.2017 19:45

MOZE TO SAMO DODIK I ZELJKA KOI IMAJU SVOJ BUDJET.

ODGOVORITE
Name

Ja

16.12.2017 21:31

Dobro je što nemogu kupiti život! A lijek kratko traje.

Name

Arm

16.12.2017 22:02

Pero,zamijenio si Iliju.

Name

Re

17.12.2017 09:31

Koji ste vi pacenici...tekst o lijeku a vi o Dodiku.

Name

Bulletdodger

17.12.2017 06:48

Za taj novac logicnije je uzeti kartu za Kubu i tamo kupiti lijek...

ODGOVORITE
Name

o zivote

17.12.2017 15:09

Vakcina pristupacna samo bogatima a kaze se,da je obolenje pluca bolest siromasnih.

ODGOVORITE