Priča koja je dirnula Srbiju

Fantastična, ujedno i pretužna priča, odigrala se u jednoj automehaničarskoj radnji na Voždovcu.

  • Vijesti
  • Srbija


Detalj iz beogradske automehaničarske radnje podeljen je na društvenim mrežama, a za kratko vreme, priča je rastužila čitavu Srbiju i region.

Reč je o humanosti i dobroti koja se retko viđa u današnjem vremenu, a akteri su dvojica vulkanizera i mušterija za kog se ispostavilo da je doktor tek kada je ušao u razgovor sa radnikom kojem je teško oboleo kuk, ali je morao da radi i trpi bolove jer drugačije jednostavno nije mogao.

Priču je na Fejsbuk podelio još jedan od mušterija koji se zadesio u radnji, a pre nego što vam je prenesemo u celosti, upozoravamo vas da će vam verovatno biti potrebne maramice:

- Vulkanizer negde na Voždovcu. Došao da zamenim letnje gume zimskim. Dva radnika uporedo rade na dva automobila. Jedan je šef, rekao bih mojih godina, a drugi je radnik koji deluje nešto mlađe od mog ćaleta. Šepao je i jedva hodao, ali radio iste stvari kao šef.
U jednom trenutku pored njih prođe automehaničar iz susedne radionice. Kada vidi čoveka koji šepa kako se gega, pita ga:

"Uroše, ništa nije bolje?"

"Ubiše me manekenske piste, kolega" a onda se uozbilji "Ma sve u tri lepe... Ne pitaj me ništa."

Šef se bavio mojim autom, dok je Uroš menjao gume na nekom razdrndanom puntu. Vlasnik punta je stajao i pušio. Kada je Uroš završio, taj čovek ga je pitao u čemu je problem sa hodanjem, dodavši "ako smem da pitam".

Uroš je uzdahnuo, rekao kratko "ma..." i delovalo je kao da razmišlja da li da mu to bude ceo odgovor ili da doda još nešto. Ipak je izabrao ovo drugo.

"Je*e me kuk već godinama. Dugo nisam imao zdravstveno, pa nisam mogao da se slikam. Onda sam dobio knjižicu, ali se operacija čekala godinu i po dana. I kada je letos došao moj red, rekli su da ne može sad, da su ostali bez nekoliko lekara u bolnici. Đavola su ostali bez lekara - upao neko preko veze, sigurno. I zakazali su mi za kraj marta sledeće godine. Ko zna, možda bude i avgust ako opet upadne neko preko veze. U septembru sam hteo da umrem od bolova. Nisam radio dve nedelje. A ne mogu da ne radim. Žena umrla uoči Božića, troje dece, najstarije 12 godina. I čim je popustilo, eto me nazad. I stvarno je bilo podnošljivo do prošlog petka. Ali me onda preseklo i od tad sam opet Spajdermen."

Čovek ga je pitao u kojoj je bolnici bio i do kad mu traje zdravstveno. Onda se odmakao i telefonirao. U istom trenutku je Urošu zazvonio telefon.

"Evo radim. Za jedno dva sata. Imaš paprikaš od sinoć u frižideru. Pojeo ti je? Sve? Pa idi kupi nešto. Znaš gde su pare? I ja tebe, miko"
Onda se obratio šefu:

"Je*ote, ono moje dete samo jede. Jednom će nas sve pojesti."

Vozač punta je završio telefonski razgovor, a Uroš mu je rukom pokazao na auto i rekao da je gotov. Čovek ga je pitao da li ima papir i hemijsku. Uroš je ušao u radnju i doneo mu blokčić. Čovek je stavio blokčić na haubu, napisao nešto na njemu i pružio Urošu.

"Ovde ti je telefon mog kolege, doktora sa ortopedije. Javi mu se u ponedeljak posle devet ujutru. Rekao mi je da ćeš biti operisan u prvoj polovini decembra. Moraš samo pre toga da izvadiš neke nalaze, ali reći će ti on to već. A možda i znaš već sve šta treba..."

Uroš je pogledao u papir, pa u njega. Pa opet u papir. Pa opet u vozača punta.

"I to samo tako? Jedan telefonski poziv?"

"Ja sam isto doktor, samo nemam veze sa kukovima. Bavim se ovim poslom skoro 30 godina i svakojakih gluposti sam se nagledao. Nepravda je svuda oko nas, a u ovom mom poslu, u ovoj zemlji Spajdermena i Betmena, nekako najočiglednija. Pun mi je više ku*ac flaša viskija, bombonjera i laganja ljudi. Idem u prevremenu penziju krajem godine, ne mogu više. I meni je umrla žena prošle godine, ali nemam decu, tako da mi neće biti frka za lovu."

Uroš ga je gledao netremice. Oči su mu bile kao lubenice. Držao je onaj blokčić i pokušavao nešto da kaže. Onda je samo prišao doktoru i zagrlio ga. Nije ga puštao dobrih minut. Ovaj se nasmejao i rekao:

"Ajde bre šta ti je, svako bi to uradio da može. A meni se može".

"Ne bi svako, i znam da to znate. I ja sad ne znam šta da vam kažem, kako da se odužim. Sa 'hvala' možete da se slikate, a ja nemam mnogo više od toga".

"Ovo je šamaranje nepravde, Uroše. Nemam priliku to da joj radim često. Ali kad imam, neću promašiti. Je*o hvala. Da si ti živ i zdrav. I da te oprave, pa da ženiš tu decu."

Šef je zavrtao šrafove na točkovima mog auta a i gledao u ovu dvojicu. Kad mu je doktor prišao i pitao koliko je dužan, ovaj je rekao "ništa, kuća časti". Čovek nije hteo da čuje, ali je šef bio uporan. Jedva ga je nekako ubedio. Doktor se zahvalio obojici, a šef je rekao:

"Je*emo nepravdu doktore, kad god nam se može. Je*eš hvala. Da si nam živ i zdrav!"

Nije potrebno da izmišljam priče. Nije potrebno da maštam. Dovoljno je da odem kod vulkanizera i izvadim slušalice iz ušiju. Nekad je život strašniji od najjezivijeg horor filma, ali je nekad lepši i od najlepše melodije, pa makar tu melodiju napisao Leonard Koen, a život joj produžio Džef Bakli. Čovek uvek ima priliku da se pokaže, nema opravdanja za bilo sta drugo - stoji u objavi na Fejsbuku.

(Alo)

KOMENTARI7
POŠALJITE PORUKU

Па

16.12.2017 18:29

Све је ок, смо да ће ми требати марамица је чист промашај. Па ја не би престајао плакати никад. Човече то је наша гола истина и сви смо огуглали на то. То је постало нормално. Неће суза на то.

socijalna i demografska politika

16.12.2017 18:34

Sve se spominje bijela kuga. Izvolite pomoći ovom bolesnom samohranom roditelju 3 male djece.

A

16.12.2017 18:48

Ovo je da places, suze mi teku niz lice i nemsm snage da vose pisem...divan gest...

moji seljaci i izvinite unaprijed

16.12.2017 19:33

To se zove stoka kad ne mozes ni u wc bez veze da je prava drzava nasli gresku i dali otkaz majmunu i da se pocne raditi ko u normalnom svijetu.

Nevesinje

17.12.2017 08:09

Ovo je baš dobro oplsano.Evo mi u Hercegovini znamo ko su vrsni ljekari iz Beograda koji nesebično pomažu ljude sa ovih prostora.Dr Milimir Košutić je zadužio cijelu Hercegovinu pa dr Peško,Doder ,Vukomanović i koliko još njih.A kako se mi odužimo njima.Nevesinje za Mitrvdan dade orden ratnom dezerteru.Jeli se neko sjetio ovih ljudi

Doktor

17.12.2017 09:27

Sve je tačno...i kod nas isto tako...političari,funkcioneri zovu za neke potencijalne glasače one koji im donose glasove...direktori koji dokazuju radnicima koliko imaju uticaja....niko da sačeka neki normalan red....i posle svi govore kako treba da se podmaže kod doktora...samo kad ne bi bilo svakakih uticaja....niko ne bi nešto značajno čekao

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.