Pipen iznenadio: Lebron stiže Džordana!

Bivši "najbliži saradnik" najboljeg košarkaša u istoriji izneo svoj stav u diskusiji koja izaziva veliku pažnju.

Košarka 17.12.2017 | 22:15
Pipen iznenadio: Lebron stiže Džordana!
Dok NBA sezona odmiče prema planu i dok se čini prilično jasnim ko će se i ove sezone sastati u finalu, američki mediji iskoristili su situaciju da ponovo podgreju neiscrpnu temu:

Majkl Džordan ili Lebron Džejms?

Nekadašnji saigrač "Em Džeja", Skoti Pipen (52), osvojio je sa najboljim igračem u istoriji šest NBA titula i bio njegov prvi pratilac u godinama uspeha, koje će se večno pamtiti.

Ipak, Pipen ne odgovara potpuno konkretno kada ga pitaju ko je bolji - Džordan ili Lebron.

"Brojke ne lažu. On (Lebron) je tu gde je i verovatno ga nikad neće dostići u pogledu MVP priznanja. Ali, kada pogledamo statistiku on je tu. Kada pogledate i ostale podatke, asistencije, skokove i ne samo koševe, on je verovatno i ispred Džordana", rekao je Pipen za američku TV mrežu "ESPN".

Pipen je govorio o brojkama, pa evo ih.

- Majkl Džordan: 15 sezona, 1.072 utakmice, 30,1 poen u proseku (49,7 odsto pogodaka iz igre, 32,7 za tri poena, 83,5 sa linije penala), 6,2 skoka po meču, 5,3 asistencije i 3,1 ukradena lopta i blokada.

- Lebron Džejms: 15 sezona, 1.089 utakmica, 27,2 poena (50,3 odsto pogodaka, 34,3 odsto za tri poena, 74 odsto slobodna bacanja), 7,3 skoka, 7,1 asistencija i 2,4 ukradene lopte i asistencije.

Lebron je, dakle efikasniji poenter, bolji skakač i uspešniji asistent, ali i američki autori podsećaju da bi u ovom poređenju trebalo uzeti mnoge aspekte u obzir, počev od toga da je Džordan proveo tri godine na koledžu i da je u tridesetim godinama čak četiri sezone bio van terena. Sa druge strane, Lebron je verovatno fizički najdominantniji igrač u istoriji, koji je od tinejdžerskog doba pripremao svoje telo prema NBA režimu i u njemu je ostao do danas.

Kada se podvuče crta, tu je naravno i uvek neizbežno podsećanje da je Džordan igrao u šest finala i da je u svih šest pobedio i bio MVP.

Ipak, debata traje...

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar