Tilerson: Zaslužiti pregovarački sto

Američki državni sekretar Reks Tilerson je kazao da Sjeverna Koreja mora "zaslužiti svoj povratak za pregovarački sto" kako bi pregovori između te dvije zemlje bili ponovo pokrenuti.

Svijet 16.12.2017 | 14:36
Tilerson: Zaslužiti pregovarački sto
Tilerson je rekao da Pjongjang mora prestati s testiranjem oružja prije bilo kakvih pregovora, prenosi BBC.

To je veliki zaokret od komentara koje je Tilerson iznio ranije ove sedmice, kada je izjavio da su SAD "spremne pregovarati kad god Sjeverna Koreja bude željela pregovarati".

Te njegove izjave su odmah opovrgnute iz Bijele kuće, iz koje je saopšteno da Sjeverna Koreja mora odustati od svog nuklearnog naoružanja kako bi pregovori mogli biti nastavljeni.

Tilerson je u petak također pozvao Rusiju i Kinu da izvrše dodatni pritisak na Pjongjang poduzimanjem koraka većih od pukog poštivanja rezolucija Savjeta bezbjednosti UN-a.

On je Savjetu bezbjednosti UN-a rekao da diplomatske opcije ostaju otvorene, ali da SAD neće pokleknuti pred sjevernokorejskim uslovima za pregovore.

Izvor: Fena

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Rlsto

16.12.2017 20:47

A ti si neki KO odredjuje KO je zasluzio a KO nije vidis budalo da te koreanci ne jebu nizasto a ti BI davon udario da smijes fukaro nije to srbija i rs.

ODGOVORITE