Saradnja Srpske s ruskim firmama

Vršilac dužnosti direktora banjalučkog preduzeća “Gas-Res” Slobodan Puhalac i predsjednik Upravnog odbora ruskog preduzeća “Gasprom SPG Tehnolodži” Aleksej Konstantinovič Kahidze potpisali su danas u Banjaluci, uz prisustvo predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i premijera Željke Cvijanović, sporazum i pismo namjere o formiranju zajedničkog preduzeća.

Republika Srpska 16.12.2017 | 13:12
Saradnja Srpske s ruskim firmama
Potpisivanju su prisustvovali i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatan Klokić, te ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik rekao je novinarima nakon potpisivanja da ovaj događaj predstavlja dokaz uspješne saradnje sa kompanijama iz Ruske Federacije, ali i sa samom Rusijom u cjelini.

“Ovo je i dokaz visokog povjerenja, jer je ovo prva fabrika te vrste koja će se graditi u Zvorniku i obezbijediće dodatnu energetsku sigurnost ne samo građanima Srpske, njenoj industriji i javnim ustanovama, nego i za čitav region. Vjerujemo da primjena novih tehnologija omogućava približavanje jeftinijoj energetskoj komponenti”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, u tom zajedničkom preduzeću manji dio vlasništva imaće “Gas-Res”, a da se sve odvija u okviru “Gaspromove” kompanije koja obezbjeđuje finansijskog partnera i tehnologiju.

Dodik je pojasnio da će se fabrika graditi u Zvorniku, jer je tamo gasovod i da će gas koji dolazi iz Rusije biti korišten kao osnovna sirovina za tu fabriku, a da će ukupna ulaganja iznositi 70 miliona evra, kao i da će se u njoj zaposliti desetine radnika.

“Ovo je pilot-projekat i koliko smo mi spoznali, riječ je o energiji koja će biti nekoliko puta jeftinija nego što su to sada poznati oblici energije i za grijanje i za toplane i za električnu energiju. Sada u tom pogledu treba razviti i određene sisteme i to počinjemo već u januaru kada se formira zajedničko preduzeće”, istakao je Dodik.

On je dodao da će sjedište tog novog preduzeća biti u Banjaluci, kao i da sada treba krenuti sa oprativnim radnjama kao što su izbor lokacije za fabriku u Zvorniku, te da tu već postoji urađen projekat i obezbijeđena finansijska sredstva za njegovu realizaciju.

“Vjerujem da ćemo se u najkraćem roku moći pohvaliti dinamikom izgradnje. Sinoć smo sa ruskom delegacijom razgovarali o tome da se određne komponente koje se na istoj tehnologiji proizvode u Rusiji dostavljaju i u Srpsku kako bi se korisnici i građani upoznali sa mogućnostima tih tehnologija”, rekao je Dodik.

Premijer Srpske Željka Cvijanović istakla je da se ovim potpisivanjem ulazi u jedan važan posao, a to znači da se osnivanjem novog privrednog subjekta na tržištu Srpske, ali i cijele regije, pravi prvi veliki korak u razvoju domaćeg gasnog tržišta u okviru gasnog sektora u skladu sa usvojenom strategijom razvoja energetike Srpske.

“U pitanju je preduzeće investiciono-komercijalnog karaktera koje će dati snažan doprinos ekonomskim ciljevima. Ako imate partnera koji dolazi iz `Gaspromove` porodice, to garantuje i uspješnost posla, te da imate nekog ko prednjači u tom poslu”, navela je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, ovo je bila i prilika da se ruskim partnerom kreiraju i naredni koraci koji će pomoći Srpskoj da se bolje pozicionira u oblasti gasa.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da današnje potpisivanje predstavlja dio aktivnosti u realizaciji Strategije razvoja energetike Srpske do 2030. godine, koja uključuje i razvoj gasnog sektora i izgradnju nove infrastrukture, novih proizvodnih i drugih objekata.

“Ovo je jedna od tih konkretnih aktivnosti i tim načinom se pružaju nove mogućnosti za instaliranje i razvoj novih tehnologija, kao i za ukupno unapređenja stanja u pogledu zaštite okoline korištenjem ovog energetnta koji je danas veoma važan energent na globalnom nivou”, naveo je Đokić.

Prema njeovim riječima, “utješnjeni” gas se može koristiti za saobraćaj svih namjena, za toplifikaciju gradova, proizvodnju električne energije i da ovaj projekat ostaje otvoren i za saradnju sa drugima.

Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov rekao je da je ovo važan korak u unapređenju bilateralnih odnosa Republike Srpske i Rusije, dodajući da je tržište Srpske dobilo još jednu rusku kompaniju, uz već prisutne “Gasprom”, “Zarubežnjeft” i “Sberbanku”.

Vršilac dužnosti direktora banjalučkog preduzeća “Gas-Res” Slobodan Puhalac rekao je da potpisivanje sporazuma predstavlja ulaz u nove gasne tehnologije, te u nove odnose sa već započetim ranijimi sporazumima sa ruskom kompanijom “Gasprom”.

Puhalac je rekao da ovo predstavlja priliku da se na bazi rasploživih resursa i raspoloživog dotoka gasa omogući razvoj tehnologije usmjerene ka novim gasnim infrastrukturama, razvoju gasnih kogeneracija i upotrebi “utješnjenog” prirodnog gasa u motornim vozilima.

Prema njegovim riječima, to je jedan zahtjevan korak na koji će se, zajedno sa ruskim partnerom, pripremiti i činiti sve ono neophodno da se ispoštuju procedure od osnivanja zajedničkog preduzeća, njegove registracije, izrade studije izvodljivosti i same realizcije.

“Mislim da je ovo za nas značajan korak koji će ostvariti povoljne rezultate i za našeg partnera, a svakako i za Republiku Srpsku i svima onima koji žele da se pridruže ovom projektu ostaju otvorena vrata”, dodao je Puhalac.

Predsjednik Upravnog odbora ruskog preduzeća “Gasprom SPG Tehnolodži” Aleksej Konstantinovič Kahidze naveo je je da se njihova tehnologija tečnog gasa aktivno razvija širom svijeta i da je prije svega to ekološka tehnologija, koja se može kristiti svugdje gdje “nema dosta električne energije, grijanja i tako dalje”.

“Nadam se da će naša zajednička saradnja biti dosta brza i uspješna u narednom periodu i da će vam naša tehnologija pomoći u rješavanju problema nedostatka električne energije, grijanja i nadam se da će doći do korištenja naših tehnologija u prevozu građana autobusima”, naveo je Kahidze.

(Srna)

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Doko

16.12.2017 12:17

To Dodik kralju nas jedini.Nemoj dozvolit da te sruse ove sitne duse koje samo fotelju zele.Samo napred.

ODGOVORITE
Name

Hitno

16.12.2017 17:13

Hitno kod doktora,a sve sto imas finansija i nekretnina odnesi njemu,al svoje,pa da ti on i Zeljkica i Tegeltija povecaju dobit 113%

Name

Dr

16.12.2017 18:01

Debelo ce ovo narod da plati. Moracete shvatiti pre ili kasnije da to nije nase nego Rusko????????

Name

BORAC VRS

16.12.2017 18:08

Ko je od rusa ajr vidio nek mi kaze, obicni lopinasi i lazovi, dosli da pljackaju s Dodikom zajedno, bolje da je arape doveo od nji je sigurna para , koliko su runje napredne vidi im se po Ladama 50 g.istu liniju auta prave , jos u Rusiji gledaju crno bijele tv, bjezi Milokrade koga ti budalom pravis vise, SDS te gazi na sljedecim izborima ako ne oni onda narod dosta te vise.

Name

Boljšoj

17.12.2017 10:51

Evo još jedne firme za pranje i izvlačenje novca iz Republike Srpske. Bravo Milorade delio,bravo narode,samo čuti i trpi.

Name

xz

16.12.2017 12:25

o kakvoj fabrici Mile tumači?

ODGOVORITE
Name

de

16.12.2017 12:30

Samo naprijed Dodo! Opet litvanci, rafinerija, elektroauto za poste..itd...hahaha

ODGOVORITE
Name

re

17.12.2017 09:41

Ovaj narod stvarno nema pojma.Sta Litvanci imaju sa Rusijom???

Name

100%

16.12.2017 12:31

2 Kako slijepoj Banja Luci objasniti koja najvise glasa za ove crvene pljackase da se greju na obecanima toplane,da je kosarka u Laktasima a fudbal u Krupi,da je na obecanom stadionu Miskoviceva Delta city a u parku zgrada Grnada,da mosta i vode nema,a da su zaduzeniji nego Beograd?Kako,sve kulturni.Studrnti u kasarnama,doktori bez plata,rektori kao poderane carape nosi i baci.Ako Banjaluci najvecem gradu nije ponizenje da ide u Laktase da gleda kosarku ili u Krupi da gleda kvalifikacje za KUP Uefa ili LS onda mi ostali nemamo sta tu traziti.Placajte skuplje i glasajte za ove.

ODGOVORITE
Name

Kogde

16.12.2017 12:50

Opet laganje i prevara. Prave nesto a ni sami ne znaju sta "Ovo je pilot-projekat i koliko smo mi spoznali, riječ je o energiji koja će biti nekoliko puta jeftinija nego što su to sada poznati oblici energije i za grijanje i za toplane i za električnu energiju" Pilot projekat obicno ne bude udpjesan tako da dragi stanovnici RS ovce jedne spremite se da date jis 70 miliona.

ODGOVORITE
Name

Daidza

16.12.2017 12:53

Dobar primjer je gdje su Rusi dosli u RS je rafinerija Brod.

ODGOVORITE
Name

Mladjo i Mile ,braća po ......................

16.12.2017 18:08

Jest daidza,englezi dosli u banjalučku pivaru a rusi u rafineriju.a Vigemark doso doso ha ha ha ...........jasta !!!!

Name

NEKO IZ MASE

16.12.2017 12:56

Jos jedan neki predizborni trik i memorandum i mlacenje prazne slame sa bezbroj bezveznih izjava propale vlade Rs bla bla bla! Ziva propast!!!

ODGOVORITE
Name

Baba1111

16.12.2017 12:58

Zivjela bratska Rusija.Srba i Rusa 300 miliona

ODGOVORITE
Name

ILIJA IZ ZVORNIKA

16.12.2017 13:27

Serbija do tokijua bracooo

Name

Kole

16.12.2017 13:00

Pazi,ovi da imaju veze sa Gazpromom tu bi dosao generalni Gazproma. Tadi se o Gazpromu SPG koji cak ni na sajtu Gazproma mozes naci. Ne bi me iznenadilo da je ovaj kriminalac platio licencu Gazpromu da formira preduzece tamo i onda to prodaje ovdje. Ovaj Ivancov je dobio lovu od dodika lopova da se pojavi i da na tezini. A da je ozbiljna prica pojavili bi se feneralni Novak i Sechin i sl. Znaci prevara.

ODGOVORITE
Name

Kogde

16.12.2017 13:05

Mile kokosar. Evo uprava Gazproma a ova prica u Banja luci a je prevara. Pa nijeda covjek iz upravnog odbora se nije pojavio . To dovoljno govori o prevari koju je dodik spremio. Kao i njegov saucesjik ivancov koji dobija mito od istog. http://www.gazprom.com/about/management/directors/

ODGOVORITE
Name

Pendula

16.12.2017 13:14

Predsjednik Srpske Milorad Dodik rekao je novinarima nakon potpisivanja da ovaj događaj predstavlja dokaz uspješne saradnje sa kompanijama iz Ruske Federacije, ali i sa samom Rusijom u cjelini.Bice para za Bajazita !

ODGOVORITE
Name

popara

16.12.2017 13:23

Bice RS ruska benzinska stanica.

ODGOVORITE
Name

djokica bizmismen

16.12.2017 14:34

Bilo bi interesantno saznati na koga je registrovan Gazprom SPG . Evidentno je da se pojavljuju tkz Gazprom SPG poslije ucestalih posjeta Dodika tom gradu a na Gazpromovom sajtu nema nista o svemu ovome. Bilo bi dobro da se opozicija pozabavi o ovom podvigu razbjnika dodika . Ko je umijesan, obavijestiti vladu Rusije i Gazproma, postaviti pitanje ruskih predstavnika koji su pidrzali predstavljanje gazprom SPG kao kcerke firme Gazproma , zatim predstaviti sve javnosti ovdje. I jos jedno pitanje , ako je to tako kljucan projekat za gazprom ovdje zasto niko iz upravnog odbora iz gazproma nije dosao na tako vazan dogadjaj?? I na kraju koj taj aleksej posto ga nema nigdje u spisima Gazproma kao njihovog predstavnika??

ODGOVORITE
Name

neso bl

16.12.2017 17:42

To je rezultat skorasnje posjete predsjednika dodika rusiji,a bn je prije par dana cinicno kao i uvijek da je rezultat posjete predsjednika bilo potpisivanje protokola izmedju dvije biblioteke!

ODGOVORITE
Name

Rep

16.12.2017 21:24

Pa da vidi se kako je rs snaznim koracima krenula naprijed.

Name

NIje dobro

16.12.2017 18:52

Pa zar je ovaj Puhalec još uvijek vršilac dužnosti direktora Gas resa..??!! I to godinama..!! Taj status bi mu se mogao promijeniti uskoro, kada vagne i prevali se u devetu deceniju života. Pa onda da stekne status 'trajni' kako mu u ličnoj karti stoji. Po uzoru na još neke, kao na primjer vječitih Ariea i Rajka, koji su ispred njega po godinama.

ODGOVORITE
Name

Modričanin

24.09.2020 11:09

Posle 2 godine i 10 mjeseci Ajmo Jovo nanovo.