Priznanje: Mileni ”Dobričin prsten”

Dobričin prsten za životno djelo u 2016. uručen je, uz duge ovacije brojnih ličnosti iz filmske i pozorišne umetnosti, glumici Mileni Dravić koja je, kako je žiri saopštio, svojom karijerom obilježila istoriju srpskog glumišta druge polovine prošlog i početkom ovog vijeka.

Srbija 16.12.2017 | 12:48
Priznanje: Mileni ”Dobričin prsten”
"Jako sam srećna što ste svi ovde, ovo je veliki i značajan trenutak za moj život, ovo valjda i produžava život", zahvalila je emotivno Milena Dravić na svečanosti u Zvezdara teatru, kojem kaže da pripada "srcem i dušom".

Milena Dravić je zahvalila na pažnji i na priznanju koje je prije svega esnafsko "za posvećenost filmu, pozorištu i televiziji".



Priznanje su joj uručili predsjednik žirija Predrag Ejdus i Vojislav Brajović, predsjednik Udruženja dramskih umjetnosti koje dodjeljuje "Dobričin prsten".

Tokom tog čina, više od deset minuta su trajali aplauzi i ovacije.



Dravićeva je istakla da je dodjela nagrade za nju bio događaj, dodavši da vjeruje da ga je tako doživjela i publika.

"Stvarno neobično predstavljanje. Predstavili su mene i moj rad. Ne mogu da poverujem da slavim 60 godina rada. To je zato što sam mlada, veoma mlada, počela da radim ovaj posao", rekla je legendarna srpska glumica.



"Za više od pola veka glumačkog staža, sa izuzetnim talentom i šarmom odigrala je blizu 200 uloga na pozorišnim scenama, filmskom platnu i televizijskom ekranu. Milena Dravić je glumica onog najvećeg formata koji prelazi i prevazilazi granice medija, žanrova i uloge", rekao je Ejdus, navodeći da su njene transformacije neograničene i neponovljive.

Ejdus je rekao i da je Milena Dravić ključni protagonista u najuzbudljivijem periodu jugoslovenske kinamatografije.

Prije uručenja priznanja o Mileni Dravić su govorile brojne kolege, pa je tako reditelj Zdravko Šotra rekao da je imao privilegiju da dosta radi sa njom i pohvalio se da je "sastavio Milenu i Dragana u 'Obrazu uz obraz'".

"To je bilo sve moje umeće, jer je time sudbina tog šou-programa uglavnom bila rešena", rekao je Šotra, govoreći o njihovoj harizmi, šarmu, umeću i plemenitosti.

Milena je bila i ostala zvijezda našeg glumiša, rekla je Seka Sablić, navodeći da je Dravićeva od sebe tražila perfekciju.

Direktor Zvezdara teatra Dušan Kovačević je naglasio da je u toj kući trideset godina, kao pisac ili upravnik, i zahvaljujući Mileni Dravić istakao da mu je danas najznačajniji dan.

"Ona je neko ko je najviše poletio u nadnaravno, nepoznato i apstraktno od svih nas koji smo se bavili kazalištem i filmom u cijeloj bivšoj Jugoslaviji", rekao je Rade Šerbedžija koji je recitovao i otpjevao nekoliko pjesama, između ostalog, "Djevojko mala".



(BN/Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ro

16.12.2017 12:22

Šta napisati nego SVAKA ČAST.Diva našeg glumišta.

ODGOVORITE
Name

mm

17.12.2017 13:55

Jedan komentar za veliku Milenu a za one dronjke političare po 200 komentara to je dokaz koliko smo optrećeni politikom a sve nam je gore treba ih ignorisati i kad dodju izbori treba glasati za neke anonimne političare i male stranke a ne da se 20 godina ponavljaju iste face

ODGOVORITE