EL: Zvezda serijom 27:10 do het-trika u Valensiji!

Crvena zvezda savladala je Valensiju u gostima u dramatičnom, poslednjem meču 12. kola Evrolige 86:82 – (26:22, 14:16, 16:25, 30:19).  Veliki preokret i velika pobeda Zvezde u Španiji! Serijom 17:0 u poslednjih pet minuta, crveno-beli utišali "La Fontetu" i savladali i Valensiju, za treći evroligaški trijumf u nizu. Maestralna rola Pere Antića.  Povratak Otpisanih u Španiji! Zvezdaši - biće ovo još jedna opasna sezona! Kakav preokret Zvezde, pala je Valensija! Micov najefikasniji u porazu Milana u Atini! Ekipa Armanija iz Milana poražena je na gostovanju u Atini od Panatinaikosa sa 80:72.  PAO je mašina u Atini! Bez većih problema Zeleni savladali Armani.

Košarka 15.12.2017 | 23:14
EL: Zvezda serijom 27:10 do het-trika u Valensiji!
Srpski i regionalni šampion sjajno je otvorio duel, ali je u finušu prvog poluvremena usledio veliki pad u igri, što je domaćin iskoristio da značajno smanji dvocifreni zaostatak (40:38).

Igralo se u istom ritmu i na startu drugog dela, crveno-beli nisu mogli ništa da pogode za tri, ali ni da pronađu jednostavno rešenje u napadu, a Valensija je nastavila to da kažnjava i da period od šest minuta u kojima nije primila koš pretvori u totalni preokret i svoje dvocifreno vođstvo.

Međutim, onda je došlo i do očekivanog pada u redovima prvaka Španije, a ovoga puta Crvena zvezda predvođenja Perom Antićem, Džejmsom Feldinom i Dejanom Davidovcem pravi nemilosrdnu seriju od 17:0, odnosno ukupnih 27:10 za veliku pobedu, treću u nizu u elitnom takmičenju.

Davidovac je pogodio veoma važnu trojku, Antić ukrao nekoliko lopti i bio sjajan u dafanzivi, dok je američki bek preuzeo odgovornost u napadu i pogocima sa linije bacanja stavio tačku na meč.

Ekipa Dušana Alimpijevića zabeležila je petu pobedu u sezoni čime se u potpunosti vratila u borbu za mesto među osam najboljih timova Evrope, dok je španski predstavnik doživeo deveti neuspeh.

Ponovo je fenomenalnu partiju pružio Feldin sa 26 poena (8/10 za dva, 0/4 za tri), pet asistencija i tri skoka, a posebno se istakao smirenošću sa linije za slobodna bacanja u dramatičnoj završnici (10/10).

Važnu rolu imao je i Tejlor Ročesti sa 13 poena (3/6 za dva, 1/3 za tri), uz pogodak za vođstvo u poslednjem minutu, ali svakako treba istaći partiju neverovatnog veterana Antića koji je praktično prelomio susret trojkom, ukradenim loptama i iznudjenom nesportskom ličnom greškom.

Za 26 minuta u igri imao je 10 poena (1/2 za dva, 2/4 za tri) i četiri uhvaćene lopte, a istakao se još i Nemanja Dangubić sa poenom manje.

U domaćem sastavu najbolji je bio Fernando San Emeterio sa 17 poena, Tibor Plais imao je 13 i sedam skokova, dok je Alberto Abalde ubacio 12.

Zvezda u utorak gostuje šampionu Evrope Fenerbahčeu u Istanbulu, dok samo dva dana kasnije dočekuje Panatinaikos.

"La Fonteta" je aplaudirala u ritmu truba, a košarkaši Valensije su polako prelazili na polovinu Crvene zvezde, misleći da im je pet minuta pre kraja vođstvo 72:59 bilo dovoljno za mirnu pobedu i prekid serije neuspeha.

Dušan Alimpijević tražio je i tražio petorku koja bi vratila njegov tim u meč u kojem je imao i vođstvo od 11 poena kraj prvog poluvremena.

Trener Zvezde pozvao je u tom trenutku Pera Antića da uđe u igru i da pokuša da poveže igru crveno-belih, a način na koji je Makedonac pokrenuo Beograđane dugo će se pamtiti.

Uostalom, kao i njihov preokret serijom 17:0, vrednom treće uzastopne pobede u Evroligi.

VALENSIJA - ZVEZDA 82:86 (22:26, 16:14, 25:16, 19:30)

Dok su domaći trojkama tražili "overu" pobede, Antić im je ukrao loptu i u 35. minutu sam istrčao kontru, zakucao za 72:61 i pokazao saigračima da nema odustajanja. Komandovao je potom odbranom, nekoliko puta bukvalno iznenadio igrače Valensije svojim "čitanjem" situacija, a na drugoj strani ulio Zvezdi veru da može da se vrati.

Dejan Davidovac postigao je potom svoju drugu trojku, Džejms Feldin je poentirao prodorima i Zvezda je Antićevom trojkom već u 37. minutu izjednačila na 72:72! I ni tu nije stala, već je Feldinovim pogocima produžila seriju na 17:0, sve do svog vođstva 72:76.

Valensija je odgovorila "dvojkom" Van Rosoma, ponovo povela trojkom Fernanda San Emeterija, ali Beograđani nisu odustajali ni posle nekoliko uzastopnih loših napada.

Milko Bjelica je na početku 40. minuta uhvatio možda i presudni ofanzivni skok i omogućio Tejloru Ročestiju da "flouterom" kraj čeone linije donese Zvezdi vođstvo (77:78) koje nije ispustila do kraja. Bjelica je potom ukrao loptu San Emeteriju, a Feldin je iznuđenim prekršajem uveo meč u penal završnicu, u kojoj je završio meč sa 26 ubačenih poena i u kojoj treći uzastopni trijumf srpskog predstavnika nije bio dovođen u pitanje.

Uprkos porazu od Unikahe, i ove sezone je definitivno nastavljena tradicija sjajnih igara i velikih pobeda Crvene zvezde mts u Španiji. Posle trijumfa na parketu Reala, ovog petka ponovo je pobedila i u čuvenoj "La Fonteti", gde je 2015. i pisala svoju istoriju, izborivši prvi plasman u Top 16 fazu Evrolige.

Trijumfom na početku šestodnevne turneje, Zvezda je popravila svoj skor na 5-7 i učvrstila se u sredini tabele uoči gostovanja Mornaru iz Bara i Fenerbahčeu. Sa druge strane, Valensija je pretrpela i osmi uzastopni poraz u najjačem takmičenju i deli poslednje mesto sa Efesom i Armanijem, koji su takođe ostvarili po tri pobede.

Kakav preokret! Ko je mogao da se nada ovome? Valensija je vodila s 13 razlike u poslednjoj deonici, a Zvezda je izvukla magičnu prašinu iz džepa, prosula je po parketu dvorane u Valensiji i došla do velike pobede od 86:82 i skora 5-7 u Evroligi.

Zvezdine nade za TOP 8 su više nego žive. Iako ima još mnogo da se igra. Bila je ovo klasična epizoda "Povratka Otpisanih" usred Španije. Velika serija od 17:0 je prelomila meč na stranu Crvene zvezde koju je ovenčao Milko Bjelica ukradenom loptom u poslednjih 30 sekundi, te penalima Feldina.

Karakter na delu. Srce na delu. Ovakve pobede znaju da vam preokrenu celu sezonu. Ovakve pobede vam dižu samopouzdanje do neba, pa još malo više.

Ovo je peta vezana pobeda Zvezde u svim takmičenjima posle reprezentativne pauze. Zvezda gazi sve pred sobom, Zvezda igra bez limita. Alal vera za ovakav preokret!

Zvezdaši - spremite se ponovo za veliku evroligašku sezonu!

Džejms Feldin je odigra još jedan fantastičan meč - dao je 26 poena. Dao je najvažnije penale kojim je praktično rešio meč. Neverovatan meč. Meč za pamćenje!

U prvom poluvremenu je sve išlo kako treba po Zvezdu. Crveno-beli su igrali veoma smireno i pametno. Ušle su trojke Antića i Ročestija, Dangubić je imao nekoliko dobrih poteza. Možda odbrana nije bila na najvećem nivou, ali je zato šut za dva bio skoro pa savršen. Skokovi su bili na strani crveno-belih.

Domaći su u jednom momentu ušli u problem sa faulovima, dosuđena je i tehnička, navijači su počeli da se ljute, pa je generalno Valensija ušla u kontraritam. I nije mogla skoro ništa da pogodi s distance i poludistance.

Sve je to išlo na ruku Zvezdi koja je mirno pratila šta se događa na parketu, diktirala ritam. Konstantno se razlika kretala tu negde oko 10 poena na strani Zvezde, što je svakako prijalo gostima iz Beograda.

Potom je usledio pad u igri Zvezde, bilo je promašaja Bjelice, a to je domaćin kaznio s dva-tri vezana koša i na odmor se otišlo s samo dva poena prednosti crveno-belih (40:38).

Zvezdin pad sa kraj druge deonice se produžio i u trećoj, tako da su to bili jako opasni momenti za Zvezdu. Valensija je bila u naletu, došla je i u prednost. Igralo se koš za koš, poen za poen. Feldin je u tim momentima izmišljao poene. Jako važni detalji na ovom meču.

Uprkos tome Valensija je dobrom igrom spuštala loptu u reket i tako dolazila do poena. Tako je položio loptu Vives, a potom i Plajs. Vratio je Davidovac trojkom i opet smo imali egal meč. Zvezda je u tom momentu pregrmela krizu. To su bili momenti gde se lomilo.

Zvezda je ušla u poslednju deonicu sa sedam poena zaostatka.

Nekako je nedostajalo Zvezdi ideje u napadu, bili su to individualni pokušaji, bez akcija, a Valensija je podigla nivo pogođenih šuteva i tako otišla na dvocifrenu razliku. Jako je pametno odigrao tim Čusa Vidorete u tim momentima i otišao na 13 razlike.

Trgnula se Zvezda serijom od 7:0 i tako je oživela nadu za pobedom na ovoj utakmici. Spustila je razliku od minus 13 do minus šest. A potom i do izjednačenja (72:72). Bila je to fantastična serija.

Ona se posle i nastavila, crveno-beli su otišli čak na četiri poena razlike. Igralo se u egalu. San Emeterio je dao trojku na minut pre kraja i oveo Valensiju na poen razlike prednosti. Potom je Ročesti pogodio za dva. Bjelica je odigrao odbranu, Feldin briljirao u napadu...

Ostalo je istorija. 

EVROLIGA: Valensija - Crvena zvezda 82:86

Dvorana: Pabelon Fuente
Sudije: Rižik, Zamojski, Koromilas

VALENSIJA: Tomas 8, Abalde 12, Van Rosom 9, Rudež, Dubljević 4, Vives 3, Martinez, San Emeterio 17, Plajs 13, Grin 10, Dornekamp 6, Hlinason.

CRVENA ZVEZDA: Dubljević 9, Davidovac 6, Lazić 2, Antić 10, Feldin 26, 5as, Janković 4, Ročesti 13, Lesor 5, Enis, Jovanović 2, Bjelica 4,  9sk.

Micov najefikasniji u porazu Milana u Atini! Ekipa Armanija iz Milana poražena je na gostovanju u Atini od Panatinaikosa sa 80:72.

Srpski košarkaš Vladimir Micov meč je završio sa 13 poena, čime je bio najefikasniji u svom timu.

Izabranici Ćavija Paskvala nisu dobro krenuli meč, pošto je Milano prvu deonicu dobio sa 23:14.

Ipak, aktuelni šampion Grčke je podigao nivo igre u drugoj četvrtini koju su dobili sa 25:18.

Ključna četvrtina je bila pretposlednja, koju su domaći košarkaši dobili sa 25:16, kada su i slomili rivala.

PAO je zabeležio osmi trijumf, dok je Armani doživeo deveti poraz.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Kej Si Rivers sa 20 poena, dok je Met Lodžeski ubacio 14. Istakao se i Nik Kalatis sa 12 asistencija i devet poena.

U poraženoj ekipi, pored Micova, samo je Gudaitis bio dvocifren sa 11 poena.

EVROLIGA - 12. KOLO:

Četvrtak

Fenerbahče - Žalgiris 89:90
/Veseli 20 - Pangos 22/

Bamberg - Olimpijakos 67:65
/Rajt 20 - Printezis 12/

Unikaha - Himki 93:84
/Nedović 21 - Šved 28/

Real Madrid - Barselona 87:75
/Dončić 16 - Tomić 12/

Petak

CSKA - Makabi 101:86
/De Kolo 26 - Kol 24/

Efes - Baskonija 81:82
/Mekolum 21 - Šengelija 17/

Panatinaikos - Armani 80:72
/Rivers 20 - Micov 13/

Valensija - Crvena zvezda 82:86
/Emeterio 17 - Feldin 26/

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar