Huligani bez komentara - ćutali na saslušanju!

Strani državljani uhapšeni nakon sukoba na "večitom derbiju" na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu branili su se ćutanjem. Tužilaštvo traži pritvor.

Fudbal 16.12.2017 | 08:45
Huligani bez komentara - ćutali na saslušanju!
Portparolka tužilaštva Tatjana Sekulić navela je da je ispitano pet osumnjičenih, dok je šesti još u bolnici, ali da je pritvor predložen za svu šestoricu.

Kako navodi, o predlogu za pritvor u narednim satima odlučiće sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu, a svi se terete za nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi

Sekulićeva je navela da su se svi osumnjičeni branili ćutanjem.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prethodno je izjavio da su neka od tih lica"već počela da govore o tome kako su dobili novac, koliko novca", a da će o tome govoriti nadležni organi.

Osim toga, Tužilaštvo je tražilo da im se pritvor odredi zbog opasnosti od bekstva, uticaja na svedoke i uznemirenja javnosti.

Ubrzo nakon početka 156. večitog derbija između Partizana i Crvene zvezde na stadionu JNA došlo je do velikih sukoba na južnoj tribini na kojoj su Partizanovi navijači. Sukob je trajao gotovo 15-ak minuta, a nakon toga na atletsku stazu je izbačena grupa momaka sa brojnim ranama i skinutih do pojasa, a među kojima je bilo i potpuno golih.

MUP Srbije je u kratkom saopštenju dan nakon derbija potvrdio da su među povređenima i stranci.

Brži su bili i domaći i hrvatski mediji koji su objavili i identitet izgrednika iz Hrvatske i njihove kratke biografije, a zatim je iz hrvatskog ministarstva spoljnih poslova stigla informacija da je u neredima učestvovalo i četvoro državljana Hrvatske.

Sudeći po snimcima koji se vrte u domaćim, regionalnim i svetskim medijma, njima bi na teret verovatno moglo da bude stavljeno krivično delo iz člana 344a Krivičnog zakonika Republike Srbije – "nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu".

Za to delo su predviđene kazne od šest meseci do pet godina u osnovnom obliku, a do 12 godina u najtežem obliku, koji propisuje kazne za kolovođe grupe koja vrši nasilje.

Zbog čega je došlo do sukoba i ko je sve u njemu učestvovao i dalje nije poznato. Zvaničnih informacija i dalje nema, a jedna od teorija jeste da je do incidenta došlo u okviru "borbe za prevlast" na južnoj tribini, gde su sukobljene dve grupe tzv. navijača crno-belih. U prilog toj tezi ide i činjenica da se u grupi "iscepanih" huligana vidi jedna osoba sa kaišem na kom se nalazi grb navijačke grupe Partizana "Južni front".

Pojedini beogradski mediji u današnjim izdanjima navode i da je haos na "večitom derbiju" izazvan u režiji "stranih agenata", pozivajući se na "neimenovane izvore" i "dobroobaveštene izvore".

Pozivajući se na takve izvore, mediji su pisali da su strani državljani dobili po 10.000 evra da izazovu sukob, kao i da je druga strana imala plaćenike među svojim redovima uz pomoć kojih su uspeli da se odbrane.

U sukobima navijača ili u incidentima oko stadiona živote je do sada izgubilo više ljudi, a među njima su Aca Radović, Bojan Majić, Petar Sedlak, Dejan Dimitrijević, Bris Taton, Ivan Perović, Aleksandar Jaćimović...

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar