Odbornici usvojili budžet Bijeljine

Odbornici Skupštine grada Bijeljina usvojili su danas budžet za narednu godinu u iznosu od 47,1 miliona KM. Za kapitalne projekte u budžetu namijenjeno je preko pet miliona KM, preko sedam miliona za socijalna davanja i boračke kategorije, dok je za zdravstvo namijenjeno preko milion maraka. Usvojen je i rebalans ovogodišnjeg budžeta u iznosu 53,4 miliona KM.

Republika Srpska 15.12.2017 | 20:08
Odbornici usvojili budžet Bijeljine
Na zamjerke opozicije zbog uvećanja od 1,7 miliona KM za plate gradske administracije, za šta je u budžetu za 2018. godinu planirano 14,3 miliona KM, načelnik Odjeljenja za finansije Slavko Bašić rekao je novinarima da se plate uvećavaju, ali se naknade poput toplog obroka i putnih troškova smanjuju, tvrdeći da je zadržan isti budžetski okvir za plate. Bašić kaže da je budžet Bijeljine realno planiran i stabilan, a povećanje za milion KM u gradskoj kasi ove godine objašnjava povećanjem prihoda od PDV-a, investicione izgradnje i od prodaje zemljišta u industrijskoj zoni.

Predsjednik Skupštine Grada Bijeljina Slaviša Marković je ocijenio da je u potpunosti ostvaren plan rada Skupštine za ovu godinu, kao i da su svi akti koji su u ovoj godini upućeni u skupštinsku proceduru dobili potrebnu većinu glasova odbornika.

“ Imali smo zaista dobrih primjedbi I sugestija od strane pozicije I opozicije. Za mene , kao predsjednika Skupštine, veoma je bitno da je ovaj najbitniji dokument u ovoj fiskalnoj godini usvojen sa 19 glasova I da je dobio potrebnu većinu”.

Skupštinska većina, podržala je dva od 29 uloženih amandmana na budžet za narednu godinu, uz vrlo oštre kritike opozicije .

Klub odbornika SP na ovoj sjednici je podnio 5 amandmana I nijedan nije usvojen. Ti amandmani su se većinom odnosili na pronatalitetnu politku I pomoć ugroženima.

”Mi smo predlagal da se povećaju izdajanja za vantjlesnu oplodnju. Da majke porodilje dobiju sredstav od opštine, da penzioneri dobiju podršku za plaćanje komunalnih usluga”, kaže odbornik SP Srđan Mijatović .

Nedeljko Ćorić iz SNSD izjaio je da s nije desilo ništa novo u dnosu na prethodnu godinu.
“Na prethodnoj sjednici gradonačelnik je rekao da se neće zaduživati a odma na današnjoj donosi odluku o zaduženju od 5 milona km . Ono što javnost treba da zna da je Bijeljina dostigla maksimum zaduživanja u toku godine. Ovaj kredit biće iskorišten u predizbrne svrhe”.


Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić izrazio je zadovoljstvo što je Skupština danas usvojila najznačajniji dokument na godišnjem nivou i što je budžet usvojen u redovnoj proceduri.
“Ovo je pokazatelj ozbiljnosti ove skupštinske većine. Budžet je stabilan, a krediti će biti iskorišćeni za kapitalne investicije - naveo je Mićić.

Odbornici su usvojili i izmjene regulacionih planova "Dašnica" i "Krušik-Intergaj" a na današnjoj sjednici Skupštine Grada imenovan je i novi direktor Centra za socijalni rad Milorad Sofrenić.



BN televizija

Komentari / 0

Ostavite komentar