Poboljšati u regionu saradnju

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je danas da će BiH u narednom periodu potpisati i realizovati određene sporazume sa Srbijom, Crnom Gorom, Makedonijom i Albanijom, s ciljem poboljšanja regionalne saradnje.

Bosna i Hercegovina 15.12.2017 | 18:46
Poboljšati u regionu saradnju
Crnadak je danas u Banjaluci, nakon sastanka sa ambasadorima Srbije u BiH Stanimirom Vukićevićem, Crne Gore Milanom Lakićem, Albanije za BiH Ilirom Melom i otpravnikom poslova Makedonije u BiH Aleksandrom Krstevskim, rekao novinarima da je prioritet Ministarstva na čijem je čelu izgradnja što boljih odnosa u regionu.

On je naveo da je na sastanku razgovarano o zajedničkim aktivnostima u toku godine, te o uspostavljanju dinamike za naredni period, u kojem je planiran veliki broj sporazuma.

Crnadak je rekao da BiH ima intenzivnu saradnju sa Srbijom, sa kojom planira da početkom naredne godine potpiše sporazum o saradnji u oblasti evropskih integracija.

On je dodao da je u pripremi i nekoliko sporazuma sa Makedonijom, među kojima i sporazum kojim će građanima biti omogućeno da putuju iz jedne u drugu zemlju samo sa ličnom kartom.

"Imamo plan da i sa Albanijom i Crnom Gorom realizujemo određene sporazume, koji su u proceduri. Uglavnom je riječ o stvarima koje će direktno uticati na poboljšanje odnosa i biće veoma praktični za građane", rekao je Crnadak.

Crnadak je istakao da BiH predstoje ozbiljne reforme, među kojima je i nastavak reformi u oblasti ekonomije.

"Veoma je važno i da pomjerimo stvari u pravosuđu, jer je očigledno da ono ima poteškoća da se izbori sa pitanjima, prije svega, o ratnim zločinima, kao i o korupciji i organizovanom kriminalu", naveo je Crnadak.

Na pitanje novinara da li ima informacija o dokumentu koji EU priprema u vezi sa pristupom zemalja zapadnog Balkana u EU, gdje bi, navodno BiH bila u trećoj grupi zajedno sa /samoproglašenim/ Kosovom, Crnadak je rekao da ima određene informacije da se radi na takvom dokumentu, ali da ga neće komentaristati jer je u nastajanju.

Razgovoru sa ambasadorima, prisustvovao je i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić.

Nakon sastanka, Crnadak je sa gostima prošetao do banjalučke novogodišnje atrakcije "Zimzograda", te pozvao turiste iz susjednih i iz zemalja regiona da posjete Banjaluku u toku novogodišnjih praznika.

Ambasador Vukićević ocijenio je da je ovo bila prilika za promociju Banjaluke.

"Činjenica je da moramo voditi računa o stabilnosti i saradnji u regionu i ovakvi susreti su upravo namenjeni tom cilju, da bi na ovom nivou mi pokazali šta mislimo o odnosu naših zemalja sa BiH, kao i da razgovaramo šta bi mogli da uradimo u narednom periodu", rekao je Vukićević.

On je istakao da je potrebno da svi zajedno rade na popravljanju situacije, da bi ovaj region bio region stabilnosti i mira, a ne sukoba i nesporazuma.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

hmmmmmm

15.12.2017 19:12

Vele makedonci ko nema za pasoš,neće imati ni za hotel,hranu,pice,koke,nek’ ne dolazi sa ličnom kartom,to su bosanski kokuzi...

ODGOVORITE
Name

Role

17.12.2017 09:01

A KO tebe sta pita evo tri godine ista prica ucvrscuje udnose dali iko primijeti neku korist öd toga jedino sto si radio je to da si luto po svijetu i nanosio stetu RS svojim laprdanjem

ODGOVORITE
Name

Drago

17.12.2017 09:02

Ma ovo je budaletina nevidjena

ODGOVORITE
Name

Sirco

17.12.2017 09:07

Ovaj je nanio vise stete RS nego i jedan do sada iskoristio je priliku da vrlja i prestavi RS kao krivca za sve u bih

ODGOVORITE