FIFA pisala Špancima: "Letećete" sa Mundijala!

Španiji preti izbacivanje sa Svetskog prvenstva u Rusiji. Evo o čemu se radi. . .  

Fudbal 15.12.2017 | 16:45
FIFA pisala Špancima: "Letećete" sa Mundijala!
FIFA preti Španiji suspenzijom sa SP-a! Furija bi lako mogla da propusti šampionat u Rusiji ako se kojim slučajem ponove izbori u tamošnjem savezu.

Fudbalska reprezentacija Španije biće udaljena sa Svetskog prvenstva u Rusiji ukoliko Vlada te zemlje istraje u nameri da odredi narednog predsednika Kraljevske fudbalske federacije te zemlje!

Madridski "El Pais" objavio je za Špance veoma neprijatan tekst o tome da je u RFEF stiglo pismo iz FIFA u kojem se vršilac dužnosti predsednika, Huan Luis Larea, upozorava da bi mogle biti primenjene rigorozne mere ukoliko se ustanovi da je u zemlji prvaka sveta iz 2010. godine došlo do direktnog mešanja politike u sport.

FIFA brani vlastima da se mešaju u izbor rukovodilaca nacionalnih fudbalskih saveza i u prošlosti je iz ovih razloga izricala suspenzije reprezentacijama zemalja u kojima je uočena ovakva vrsta prekršaja.

Od kada je Anhel Marija Viljar uhapšen za jedno sa sinom i još dva saradnika zbog optižbi za primanje mita i korupciju, zbog čega je on zamrzao funkciju predsednika RFEF prošlog leta, špansku "Kuću fudbala" na određeno vreme preuzeo je Larea kao privremeno rešenje dok se ne obavi izbor za novog prvog čoveka što se do danas nije dogodilo.

Zapravo, legitimitet Skupštine održane prošlog maja, kao i sve njene odluke, doveden je u pitanje i ceo slučaj našao se na sudu (Larea tvrdi da je dobio mandat da vodi Savez do 2020, dok mu Viljar mu to osporava), a jedna od strana u sporu je i Nacionalna kancelarija za sport (CSD), Vladino telo koje upravlja svim sportskim subjektima u zemlji.

Što se tiče FIFA, učešće CSD u ovom slučaju konkretan je dokaz i mešanja političara u izbor fudbalskih funkcionera.

Stvari su se samo pogoršale težnjama Katalonije za otcepljenjem i otvorenim stavljanjem katalonskih klubova, pre svih Barselone, na stranu separatista, a rigorozna Vlada premijera Marijana Rahoja nameravala je ovaj vakuum da okonča ubrzavanjem čvora koji je nastao nakon majske Skupštine - što ne bi prošlo nekažnjeno, sudeći prema tvrdnjama "El Paisa".

FIFA je pod vođstvom Sepa Blatera već pretila Španiji izbacivanjem sa EURO 2008, jer je bilo naznaka da se politika mešala i u Viljarov izbor nakon odlaska njegovog prethodnika Rodrigeza Zapatera.

Ta suspenzija nije se dogodila, zapravo Španci su u Švajcarskoj i Južnoj Koreji postali prvaci Evrope i započeli vladavinu koja se protegla preko osvajanja Svetskog prvenstva 2010. u Južnoj Africi i odbrane titule prvaka kontinenta na EURO 2012 u Ukrajini i Poljskoj.

Španija je na žrebu za Mundijal 2018 za protivnike u Grupi B dobila prvaka Evrope, Portugaliju, Maroko i Iran. "Furija" bi mečeve trebalo da igra u Sočiju, Kazanju i Kaliningradu.

FIFA ima pune ruke posla prateći pokušaje političara da utiču na izbor fudbalskih funkcionera, pa je tako Peru već upozoren da će biti suspendovan ukoliko u Skupštini te južnoameričke zemlje bude izglasan sporan zakon koji predviđa da sportski savezi budu stavljeni pod kontrolu Ministarstva sporta Perua.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar