Analiza - EL: Priručnik za Valensiju...

Grin je sve i svja u napadu, Dubljević zvezda tima, ali nisu izgubili slučajno sedam zaredom. . .

Košarka 15.12.2017 | 12:30
Analiza - EL: Priručnik za Valensiju...
Konstatovali smo već da je Crvena zvezda u punom gasu. Crveno-beli su prvi put u sezoni vezali četiri pobede i u veoma dobrom raspoloženju idu na gostovanje Valensiji (20.30h). Na put će sa ekipom poći i pridošlica Dilan Enis što dodatno podiže raspoloženje u ekipi Dušana Alimpijevića.

Crveno-beli su u značajnom usponu forme, mnogi igrači pružaju najbolje igre od početka  sezone, a jedan od njih je i Džejms Feldin od koga se očekuje da i u Španiji pokaže da je u dobroj šuterskoj formi.

Alimpijević će moći da računa na sve  igrače, dok se njegov kolega na klupi Valensije Čus Vidoreta nada da će moći da računa pre svega na Bojana Dubljevića koji je bio povređen, ali je odradio dva treninga pred ovaj meč i mogao bi da zaigra.

Valensija je aktuelni prvak Španije, ali i tim koji je poražen na poslednjih sedam mečeva u Evroligi. U njenom sastavu je i Erik Grin, igrač koji je trenutno peti najkorisniji igrač Evrolige i treći najbolji strelac sa prosekom od 17,4 ubačenih poena.

Kako bismo vam što  bolje predstavili večerašnjeg protivnika Crvene zvezde i što bolje opisali klub, igrače i trenera, pozvali smo španskog kolegu  Davida Armadasa sa “Fem Radija” . On nam je izašao u susret i dao važne informacije i kada je praćenje meča u pitanju, ali i klađenje.

Kako je Valensija dospela do Evrolige?

“Valensija je jedan od timova koji nemaju sigurno mesto u Evroligi, iako je to jedan od najvećih timova u Španiji. Ove sezone je dospela u Evroligu kao prvak Španije pobedivši Real Madrid što je istorijski uspeh za Valensiju. Zasta je tada igrala na visokom nivou”, kaže David na početku razgovora.

Kakav je sastav tog kluba? Ko je došao, a ko otišao?

“Uporedio bih Valensiju sa Olimpijakosom, to je klub koji se trudi da sačuva svoju ideologiju igre. Ovo je tim koji se “kladi” na domaće igrače kad god je u prilici, sa primesom stranaca koji igraju na visokom nivou. Na početku ove sezone je doživela promene. Došlo je šest igrača: Erik Grin (Olimpijakos), Alberto Abalde (Huventud), Eron Dornekamp (Tenerife), Tibor Plajs (Galatasaraj), Latavijus Vilijams (Uniks) i Trigvi Hilnason (Tor). Zbog problema na poziciji plejmejkera Valensija je pre nekoliko dana dovela Serhi Garsiju iz Saragose. A zbog problema u igri  unutra pre dva meseca stigao je Damjan Rudež. Igrači koji su napustili Narandžaste su: Oriola (Barselona), Sato, Kravtsov (Eskišehir), Sikma (Alba) i Tobi (Tenerife)”.

Trener Čus Vidoreta?

“Pričali smo o igračima, ali, da, velika promena ove sezone je upravo na klupi. Tandem Pedro Martinez - Haime Ponsarno je uspeo da igra finala u svim takmičenjima u kojima je učestvovao (Kup Kralja, Evrokup i ACB liga). Imali su odlične rezultate, razvijali su igrače, stil igre. I kod Vidorete su počeli sa titulom u Superkupu Španije. Vidoreta je možda nepoznat  u evropskim okvirima, ali ima ugled u Španiji. Ne samo na nivou  klubova već i sa reprezentacijom Španije gde je u štabu Serđa Skariola. Prošče sezone je osvojio FIBA Ligu šampiona s Tenerifeom”.

Kakvi su rezultati Valensije u ACB ligi i prokomentariši mi slab učinak u Evroligi u poslednje vreme?

“Valensija ima 8-3 u španskoj ligi i za sada je samopouzdana u tom takmičenju. Evroligu je započela sa tri pobede i jednim porazom, ali je sada nakupila sedam uzastopnih poraza. Neki su zbog ovoga već potegli priču o smeni trenera. Loši rezultati u Evropi su takvi najviše zbog  tri faktora: Veoma teškog rasporeda, povreda, kao i zbog nedostatka navike da igraju tako tešku ligu  kao što je Everoliga”.

Ko je sve povređen?

“Antoan Dio i Latavijus Vilijams, dva  igrača koja su predviđena da budu  nosioci igre. U ovom momentu je to i Đoan Sastre, dok su Alberto Abalde  i Bojan Dubljević odradili dva treninga s timom i mogli bi da igraju protiv Crvene zvezde”.

Stil igre?

“Ove godine tu je velika promena. Od sjajne kolektivne igre u napadu i odbrani došlo se do velikog korišćenja Erika Grina. Igra je mnogo bazirana na njemu. Prošle godine je bilo potpuno suprotno. Valensija je sada mnogo predvidljivija”.

POJEDINAČNA ANALIZA IGRAČA

Giljem Vives: Španski reprezentativac od mlađih kategorija. Povisok plejmejker, posvećen timu, ali ima svoje nedostatke. Dobar je u šutu za tri poena kada ga ostavite samog. Dobar u pik en rol igri s centrom. Dobar u odbrani. Letos je umalo potpisao za Barselonu, ali nije prošao medicinske preglede.

Sem Van Rosom: Iako je proveo mnogo godina sa timom nije produžio ugovor na kraju sezone. Povreda Dioa je uticala na njegov povratak u septembru. Snažan u odbrani i veoma opasan u šutu za tri poena.

Serhi Garsija: Plej koji je potpisao ove sedmice, veoma mlad. Bio je reprezentativac u mlađim kategorijama, debitovao je i u A reprezentaciji sad u novembru u kvalifikacijama. U Saragosi, odakle je došao, imao je spektakularnu sezonu. Inače, i on je povređen i pod znakom je pitanja za meč sa Zvezdom.

Erik Grin: Ubica tima. Strelac, ali koji zna da siluje u šutu , pa Valensija ume da bude mnogo dinamičnija kada on nije u igri. Postiže dosta poena. Njegove slabije fizikalije  ga nekada dovode do toga da se muči i u napadu i u odbrani.

Rafa Martinez: Igrač od istorijskog značaja za tim. Ovo mu je deseta sezona u klubu. Već je veteran, ali i dalje pruža dobre minute i u napadu i u odbrani. Ranije je bio veoma dobar u prodoru, ali to sada sve ređe čini. Jako dobar šuter van 6,75.

Alberto Abalde: Bio je povređen i pod znakom je pitanja. Veoma je dobar kada je fizička sprema u pitanju i u budućnosti će imati veliku ulogu u timu. Igrač za budućnost.

Fernando San Emeterio: Zovu ga “Santo”, zbog filma Vala Kilmera - ima sposobnost da radi od svega po malo. Veoma važan igrač Valensije. Reprezentativac koji zna da šutne, prodre ispod koša (najčešće u desnu stranu), igra na niskom postu… Osvojio je ACB ligu sa dva tima koja nisu Barsa i Real ( s Baskonijom i sa Valensijom).

Vil Tomas: Četvorka koju Vidoreta koristi ponekad i na petici zbog povrede Dubljevića. Levoruki igrač koji često završava napade baš sa svoje jače strane. Razvlači igru zahvaljujući svom solidnom šutu. Imao je veću minutažu zbog povreda u ekipi.

Eron Dornekamp: Ovaj igrač tri na četiri je već igrao kod Vidorete u Tenerifeu. Veoma snažan  u odbrani, pomaže u skoku. Prošle sezone je igrao skoro stalno četvorku, ali mu nedostaje snage da bi to radio i u Evroligi, tako da sada ne igra dobro  kao prošle sezone. Igrač od pouzdanja kod Vidorete.

Damjan Rudež: Hrvatski igrač koji je došao pre dva meseca, ali još nije pokazao svoj  nivo. Uvek je igrao trojku pre odlaska u NBA, ali u Valensiji je sada na četvorci. Nije do sada pokazao dobar šut za tri poena koji poseduje.

Bojan Dubljević: Fundamentalni deo tima! “Dubi” je pod znakom pitanja za meč protiv  Zvezde zbog povrede iz koje se vraća. Navijači ga mnogo vole. Zvezda je i vitalni deo onoga što je Valensija uradila prošle sezone. Veoma je snažan, jedan je od retkih preostalih centara koji prave veliku štetu na niskom postu. Takoše, opasan je i u šutu za tri poena.

Tibor Plajs: Nemački centar s dva lica. Otkako je Dubljević bio povređen igrao je solidno. Dobro se odmotava iz pika, dosta napada završi zakucavanjem. U odbrani mnogo trpi usled lateralnih utrčavanja. Zna da sačuva igru leđima.

Tigvi Hlinason: Praktično nije igrao cele sezone do povrede Dubljevića. Igrač za budućnost koji nije loše odigrao. Nedostaje mu snage, ali je solidno menjao Plajsa. Za sada igra bolje od onoga što se očekivalo od njega. Ima problema sa igračima koji su brži od njega.

Antoan Dio, Đoan Sastre i Latavijus Vilijams sigurno neće igrati protiv Zvezde. Videćemo da li će Dubljević i Abalde istrčati na teren. Deluje da su bliže igranju, nego propuštanju i ovog meča.

Sve u svemu, Zvezda nema čega da se plaši. Ovo je meč kojim crveno-beli mogu da dođu do skora 5-7, a bili su u jednom momentu na 2-7!

Izvor: mozzartsport

foto: MN Press

Komentari / 0

Ostavite komentar