EL: Žalgiris šokirao Istanbul i Fener!

Košarkaši Žalgirisa pobedili su u Istanbulu Fenerbahče u prvoj utakmici 12. kola Evrolige – 90:89 (16:24, 25:18, 22:22, 27:25).  Lud meč u Istanbulu, Žalgiris srušio šampiona! Litvanski tim prekinuo seriju Fenerbahčea od četiri pobede u Evroligi. Sporna sudijska odluka 40 sekundi pre kraja.

Košarka 14.12.2017 | 21:25
EL: Žalgiris šokirao Istanbul i Fener!
Senzacija u Istanbulu! Žalgiris srušio Fenerbahče! Gosti u dramatičnoj završnici savladali ekipu Željka Obradovića - 90:89.

Gotovo tokom cele utakmice viđena je rezultatska neizvesnost, a litvanski velikan je protiv prvaka Evrope odigrao jednu najboljih utakmica ove sezone u Evropi.

Gosti iz Kaunasa utakmicu su prelomili na pet sekundi pre kraja kada je trojku iz ugla pogodio Arturas Milaknis i tako doveo svoj tim do četiri poena prednosti. Kostas Slukas je na drugoj strani samo uspeo da ublaži poraz svog tima.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio Kevin Pangos sa 21 poenom, dok je Aksel Tupan dodao 16, a srpski košarkaš Vasilije Micić za 20 minuta na parketu postigao je šest poena, uz pet asistencija i jedan skok.

U ekipi Fenerbahčea istakao se Jan Veseli sa 20 poena, kao i monstruoznim zakucavanjem, dok je jedan manje ubacio Bredli Vonmejker. Srpski košarkašMarko Gudurić postigao je sedam poena, uz četiri asistencije i tri skoka.

Žalgiris sada ima sedam pobeda i pet poraza, dok Fener ima skor 8/4.

Iznenađenje u "Ulker sports" areni!

Evropski šampion Fenerbahče pred svojim navijačima je poražen od Žalgirisa u prvoj utakmici 12. kola Evrolige - 89:90 (24:16, 18:25, 22:22, 25:27)!

Fenerbahče je pokvario skor na 8-4, nakon što je "vezao" četiri pobede, od toga tri u gostima (CSKA, Baskonija, Barselona), dok je učinak Litvanaca 7-5 i u ovom trenutku su više nego ozbiljni kandidati za plasman u Top 8 fazu.

Tokom cele utakmice su se timovi Željka Obradovića i njegovog nekadašnjeg igrača, sada talentovanog trenera Šarunasa Jasikevičijusa, smenjivali u vođstvu.

Prosto su se igrači utrkivali u dobrim potezima, koševima iz teških pozicija, a tokom četvrte četvrtine su i jedni i drugi sticali, pa brzo ispuštali pet poena prednosti.

Žalgiris je posle uzastopnih trojki Milaknisa imao 69:74 u 34. minutu, a Fenerbahče 82:77 i 85:80 u 39. minutu, nakon nekoliko dobrih odbrana i trojke Datomea.

Međutim, gosti su imali nadahnutog Kevina Pengosa, koji je u prelomnim momentima ubacio dve trojke (82:80, 85:83) i održao priključak, da bi Jankunas posle promašaja Slukasa izjednačio na 85:85.

Šteta je što je na ishod ovako kvalitetnog meča uticala i jedna sudijska odluka, mada ne presudno.

Svega 40 sekundi pre kraja, pri rezultatu 86:85, prilikom izvođenja auta je Vonamejkeru dosuđen faul zbog držanja Jankunasa, koji je sudija po pregledu snimka preinačio u nesportsku ličnu!

Jankunas je bacanjima preokrenuo na 86:87, Tupan promašio trojku za "plus četiri", ali je Jankunas odigrao odličnu odbranu na Slukasu i lopta je 12 sekundi pre kraja ponovo bila u rukama igrača Žalgirisa, preciznije Vasilija Micića!

Srpski reprezentativac izbegao je dva pokušaja da ga fauliraju i asistirao Milaknisu za odlučujuću trojku - 86:90!

Jasikevičijus je "poludeo" što njegovi igrači nisu sačuvali loptu do kraja, nego uzeli rizik da protivnik za preostalih pet sekundi - u slučaju da je Milaknis promašio - izvedu brz napad za pobedu. Na njihovu sreću, Slukas je trojkom mogao samo da ublaži poraz...

Pengos je predvodio Žalgiris sa 22 poena, Tupan je postigao 16, Jankunas 15, a Dejvis 14 poena. Na drugoj strani 20 poena Jana Veselog, uz nekoliko promašenih bacanja kada je bilo važno, kao i 19 poena Vonamejkera.

Velika senzacija u Istanbulu! Žalgiris je u Ulker Areni savladao favorizovani Fenerbahče i došao do sedme pobede u Evroligi, čime je potvrdio da se na sastav Šarunasa Jasikevičujusa mora ozbiljno računati kada je u pitanju visok plasman u ovoj sezoni – 89:90 (24:16, 18:25, 22:22, 25:27).

Rezultatska klackalica je trajala bukvalno tokom čitave utakmice. U istoj jednoj četvrtini se išlo od plus 10 za domaćina, do plus šest za goste, ali se na konačnu prevagu čekalo sve do poslednjih sekundi utakmice. Tada su umešniji bili gosti, mada će Željko Obradović sasvim sigurno još jednom imati velike zamerke na račun sudija, koje su donele nekoliko konfuznih odluka u poslednjim trenucima meča. Jedna koja je direktno uticala na rezultat bila je nesportska lična greška za Brdlija Vonamejkera, koja je izbacila iz ritma domaći tim, pa je nakon toga tačku na meč stavila trojka Arturasa Milaknisa.

A sve vreme u je u Istanbulu delovalo da ekipa Šarunasa Jasikevičijusa može do podviga. Žalgiris je delovao koncentrisano i fokusirano, gosti nisu padali ni kada domaćin u samoj završnici imao pet poena prednosti (85:80), već naprotiv, utakmicu su završili serijom 10:4 i stigli do zaslužene pobede.

"ORLOVI"

Vasilije Micić (6p, 5as, 3izg) u pobedničkom i Marko Gudurić (7p, 3sk, 4as) u poraženom timu pružili su solidne partije za po 20 minuta provedenih na parketu. Nikola Kalinić prvi put ove sezone je bio u sastavu Fenerbahčea, ali nije ulazio u igru.

Evroliga – 12. kolo:

Fenerbahče – Žalgiris 89:90
20.00 Bamberg – Olimpijakos
20.00 Unikaha – Himki
20.45 Real Madrid – Barselona

petak:
18.30 Anadolu Efes – Baskonija
18.30 CSKA – Makabi
20.15 Panatinaikos – Milano
20.30 Valensija – Crvena zvezda

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar