Boaćijevih godinu dana za pamćenje, ali jedno fali...

Crveno-beli su napadača iz Gane "vratili u život", a on im se odužio sjajnim golgeterskim učinkom. Ukoliko ove zime dođe do najavljenog rastanka ostaće, ipak, gorak ukus. . .  Boaćijeva brutalna statistika i zašto vredi 8. 000. 000 evra! Napadač iz Gane na utakmici protiv Partizana postigao 42. gol u 2017. godini.

Fudbal 15.12.2017 | 23:07
Boaćijevih godinu dana za pamćenje, ali jedno fali...
"Svaki gol koji postignem je za navijače i tim, jer bez navijača i tima, nema Ričmonda Boaćija", izjavio je napadač Crvene zvezde posle 156. "večitog derbija", u kojem je pogotkom u finišu utakmice doneo izjednačenje svom timu (1:1) i zadržao crveno-bele na devet bodova prednosti u odnosu na drugoplsirani Partizan.

Bio je to njegov 15. pogodak u 14 superligaških nastupa ove sezone, a ukupno 38. u 47 utakmica od dolaska u Zvezdu. Za samo godinu dana!

Još u pripremnim utakmicama na Kipru, nekadašnji đak Đenove, a kasnije član Juventusa, Atalante, Sasuola... nagovestio je da će biti pojačanje u pravom smislu te reči. I zaista, samo nekoliko utakmica trebalo je da navijači Crvene zvezde zaborave na Uga Vijeiru, koji je sezonu pre, takođe golove postizao kao na traci, a 16 pogodaka za polusezonu u crveno-belom dresu (računajući i Kup) naterali su sve u klubu da već tada ozbiljno razmišljaju o isplati 1.000.000 evra italijanskoj Latini za otkup ugovora, jer je napadač iz Gane bio na jednoipogodišnjoj pozajmici.

Sudbina je, međutim, htela da italijanski drugoligaš bankrotira, čime je Boaći postao slobodan igrač. Ugovor sa Zvezdom potpisan je letos na tri godine, iako je u finišu prelaznog roka bilo interesovanja, pa i konkretnih ponuda, inostranih klubova dosta bogatijih od crveno-belih.

Odluka o ostanku pokazala se odlična za obe strane. Boaći je nastavio da "rešeta" protivničke mreže, a cena da mu raste.

Trenutno, u Zvezdi nemaju problem da odbiju 7.000.000 evra od Rena, verujući da će tokom zimskog prelaznog roka stići ponuda bliža 10.000.000. Navodno, postoji premijerligaš koji nudi 8.000.000 funti (nešto više od 9.000.000 evra), ali u Ljutice Bogdana još nije stigao zvaničan papir sa tom cifrom.

Imajući u vidu da Boaćiju igranje u Zvezdi izuzetno prija - za proteklih godinu dana postigao je skoro isti broj golova koliko i noseći dresove Sasuola, Atalante, Latine, Elčea i Đenove - možda i ne bi bilo iznenađenje ako još jednom umesto odlaska izabere ostanak. Jer, bilo bi malo čudno da najbolji strelac stranac u istoriji kluba ode bez osvojene titule...

Vladan Milojević ima ogromno poverenje u njega, ali ono što se zamera stamenom centarforu jesu neiskorišćene šanse na međunarodnoj sceni. Fantastičnim golom doneo je pobedu u Kelnu, dao je golove i u oba kvalifkaciona duela sa Spartom, ali promašaji protiv Arsenala, BATE Borisova u Belorusiji i Kelna u Beogradu bacaju određenu dozu sumnje na pitanje da li je Boaći zaista spreman za "veliku scenu".

Sigurno da bi gol(ovi) moskovskom CSKA uticali na promenu mišljenja onih koji nisu optimisti povodom toga, a vrednost 24-godišnjeg napadača na fudbalskoj pijaci podigli i iznad pomenutih 10.000.000 evra.

Nije bilo golova protiv Arsenala, BATE Borisova i u utakmici protiv Kelna u Beogradu, ali je zato došao u idelanom trenutku za Ričmonda Boaćija i Crvenu zvezdu na utakmici protiv Partizana u 156. večitom derbiju. Srpski vicešampion je sa osvojenim bodom u Humskoj na najbolji mogući način krunisao gotovo perfektnu jesen, a napadač iz Gane blistavu 2017. godinu, koja bi ove zime mogla da bude potvrđena transferom od kojeg će veliki benefit imati i Ričmond Boaći, ali i Crvena zvezda.

Ren je prvobitnu ponudu od 7.000.0000 evra povećao na 8.000.000, a izaslanik francuskog kluba je izvesno nakon majstorije Zvezdinog napadača protiv Partizana više nego zadovoljan otišao sa sinoćnog derbija. Čini se da je Boaći odlazak u neku fudbalski razvijeniju sredinu obezbedio još ranije ove godine, ali je uprava srpskog vicešampiona u ovom trenutku u mogućnosti da formira prodajnu cenu po svojoj želji, jer je potražnja izuzetno velika, a konkretna ponuda na stolu.

Pedantni statističari izvukli su kompletnan bilans reprezentativca Gane u 2017. godini, koji deluje zaista impresivno. Na njoj je taksativno izdvojen svaki od ukupno 42 gola koliko je Boaći postigao tokom kalendarske godini na ukupno 51 utakmici. Jedan je dao u Latini, dva u dresu reprezentacije Gane na tri meča, odnosno 39 golova na 48 utakmica za Crvenu zvezdu.

Boaći je letos nakon odlaska Latine u stečaj potpisao trogodišnji ugovor sa Crvenom zvezdom kao slobodan igrač, ali je izvesno da će već ove napustiti stadion Rajko Mitić i to za jedno od najvećih obeštećenja u istoriji najtrofejnijeg srpskog kluba.

Zvezdan Terzić je nedavno reako da je realno da Boaći ode ove zime, ali je Vladan Milojević potom izjavio da je super sa Boaćijem i da mu napadač nije rekao da odlazi.

Šta će se dogoditi tokom januarskog prelaznog roka, videćemo... 

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar