Učiteljica među najboljim na svetu

Nastavnica Osnovne škole “Milan Rakić“ iz Mionice Željana Radojičić Lukić našla se među finalistima nagrade “Global tičer“ za 2018. godinu.

  • Vijesti
  • Srbija


Kako se navodi, reč je o jednoj od najvećih nastavničkih nagrada u svetu.

U biografiji Željane Radojičić Lukić objavljenoj na sajtu nagrade “Global tičer“ ističe se da je ona bivša izbeglica i da predaje u ruralnoj sredini.

Kako navode, prvo je organizovala projekat sređivanja jedne stare i neopremljene učionice, koju je “pretvorila u učionicu iz snova“, da bi nakon toga 2011. pokrenula projekat “Čarobno selo“. 

“To je motivisalo roditelje da se ne presele u velike gradove, već da sa svojom decom ostanu u ruralnoj sredini i shvate da kreativne akcije mogu da poboljšaju kvalitet života i obrazovanja“, navodi se na sajtu nagrade “Global tičer“. 

U projektu “Čarobno selo“ učenici i nastavnici su zajedničkim snagama radili na razvijanju znanja i veština kroz integrativni pristup. 

Deca su pod otvorenim nebom učila u kreativnim radionicama, a profesori su bili obučeni kao vile iz slovenske mitologije. Takođe, deca su učila o obnovljivim izvorima energije, astronomiji, meteorologiji, pravili su bašte u kojima su sadili povrće... 

“Okruženje iz bajke motivisalo je decu da lakše upiju znanje“, navode iz “Global tičera“, ističući da je tokom šest godina kroz projekat “Čarobno selo“ prošlo više od 15.000 dece, 2.000 nastavnika i više od stotinu studenata. 

Željana Radojičić Lukić u saopštenju za medije nakon proglašenja "50 najboljih nastavnika sveta" navodi da “uspeh ne pada sa neba i da se za njega svako od nas mora boriti svojim radom”. 

“U toj rečenici jeste izrečena i suština, jer iza mene su i neki teški periodi, u kojim sam čak na tren, moram priznati, imala utisak da gubim tlo pod nogama. E, baš tada je bio odlučujući trenutak za dodavanje gasa i trenutak za još ozbiljniji i veći rad na sebi i apsolutnu posvećenost mojim đacima. Ponosna sam što sam imala snage da sve te prepreke na koje sam nailazila u svojoj karijeri, a bilo ih je puno, pretvorim u prilike i da ih na kraju krunišem ovim uspehom“, navodi Lukićeva. 

Ona ističe da je reč o najvećoj nastavničkoj nagradi na svetu, koja je u rangu Nobelove nagrade. 

Kako kaže, sve možemo da izgubimo u jednom trenutku, osim znanja i obrazovanja. 

“Zato bi moja poruka bila svim nastavnicima sveta da veruju u sebe, da ne posustanu u kriznim situacijama i da svaku prepreku, koja im se ispreči na putu, bilo da se radi o ratnim dešavanjima, gubitku posla ili nepravdi bilo koje vrste, svojim radom i verom pretvore u priliku za uspeh. A uspesi, uspesi prijaju i zato težite da postignete onaj uspeh koji će vas lično učiniti zadovoljnim, bez obzira na veličinu tog uspeha“, ističe Željana Radojičić Lukić, na kraju saopštenja potpisana samo kao “seoska učiteljica”. 

Nagradu “Global tičer“ u iznosu od milion dolara dodeljuje Varki fondacija “izuzetnim profesorima koji su dali veliki doprinos profesiji“, a dobitnica iz 2017. je Megi Mekdonel iz Kanade. 

Inače, Željana Radojičić Lukić bila je v. d. pomoćnika ministra prosvete dok je na čelu tog ministarstva bio Srđan Verbić, a dobitnica je i Svetosavske nagrade i Najboljih edukatora Srbije.

(B92)

KOMENTARI4
POŠALJITE PORUKU

Ccc

14.12.2017 16:25

Sve pohvale i samo tako nastavite i prenosite znanje na mlade kadrove,nema ljepseg i plemenitijeg posla od posla nastavnika!

Odusevljena sam, neka se politicari ugledaju na uciteljicu koja ima malu platu ali srce i dusu kao Rusija.

MS

14.12.2017 19:50

Ccc

14.12.2017 16:29

Sve pohvale i samo tako nastavite i prenosite znanje na mlade kadrove,nema ljepseg i plemenitijeg posla od posla nastavnika!

Milka

14.12.2017 21:28

Svaka čast , naše gore list. Želim joj da uspije i osvoji glavnu nagradu. Onakav pristup nastavi i djeci treba nagraditi.

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.