Dačić: Kosovo je srpski Jerusalim

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da je Kosovo srpski Jerusalim i da je prekid diplomatskih odnosa sa Izraelom u vrijeme bivše Jugoslavije bila greška.

  • Vijesti
  • Srbija


Dačić je istakao da Srbija izuzetno cijeni principijelan stav Izraela o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, što se pozitivno reflektuje na kvalitet i sadržaj odnosa.

"Kosovo je naš Jerusalim", poručio je Dačić na konferenciji "Godine jubileja" koju je Ambasada Izraela u Beogradu organizovala povodom 25 godina diplomatskih odnosa između Srbije i Izraela.

Šef srpske diplomatije je rekao da su ukupni odnosi Srbije i Izraela na svim poljima, od političkog preko ekonomskog i kulturnog, na dobrom kolosijeku sa perspektivom da budu kvalitetniji i sadržajniji.

On je istakao da je 25 godina od obnavljanja diplomatskih odnosa važan jubilej i prilika za osvrt na bogatu tradiciju srpsko-jevrejskog prijateljstva, koje je "odolevalo najvećim istorijskim izazovima dva naroda".

Dačić je rekao da je ovaj jubilej prilika i da se istakne zajednička usmjerenost ka budućnosti i jačanju odnosa, saradnje i bliskosti, te najavio da će centralno obilježavanje biti sutra u Skupštini Srbije.

"Bila je greška prekidanje diplomatskih odnosa sa Izraelom u vreme bivše Jugoslavije. Na žalost trebalo je da Jugoslavija propadne da mi obnovimo diplomatske odnose. To možda najbolje govori o specifičnom odnosu srpskog naroda u okviru bivše Jugoslavije prema državi Izrael i jevrejskom narodu", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije čestitao je praznik Hanuka jevrejskoj zajednici u Srbiji i svijetu i poželio pripadnicima i srpskog i jevrejskog naroda zdravlje, mir i prosperitetnu saradnju.

Izraelski ambasador Alona Fišer-Kam rekla je da su odnosi Srbije i Izraela prošli kroz svijetle i tamne periode sa trenucima solidarnosti, nerazumijevanja i političkih razlika.

"Bio je tu i dugi period prekida u diplomatskim odnosima, ali ipak topla osjećanja koja ova dva naroda dijele jedan za drugoga su se održala, a premošćavanje ovog jaza je dao konkretan izraz ovom prijateljstvu", rekla je Fišer-Kamova.

Ona je ukazala da Srbija i Izrael danas imaju "otvorene kanale i veoma bogat politički dijalog" i napomenula da u ekonomiji raste razmjena dvije zemlje, povećavaju se izraelske investicije u Srbiji i broj izraelskih turista, ali i saradnja u kulturi.

Izvor: Srna

KOMENTARI11
POŠALJITE PORUKU

Karadoz

14.12.2017 11:24

E seta onda posto ga je USA dala Albancima znas ono kao Tramp prizna i to je to

ПОЗДРАВ

14.12.2017 11:28

ХАЈДЕ ТО ЈЕ ЛИЈЕПО, САМО НЕКА СЕ НАСТАВИ. И БИЛО ЈЕ КРАЈЊЕ ВРИЈЕМЕ ДА СЕ СТВАРИ ПОПРАВЕ.

Kosovo i Metohija u Srbiji, za mene je Kosovo sveto.

MS

14.12.2017 19:14

Kosovo i Metohija u Srbiji, za mene je Kosovo sveto.

MS

14.12.2017 19:14

075

14.12.2017 11:46

"Dačić ima susret sa Trumpom-om". Veće lizanje guzice nisam još vidio, "pobijedio" je "predsjednicu" Kolindu i "premijera" iz Podgorice! Ali nažalost da posjeti "srpski Jerusalim" mu treba propusnica od Tačija i Haradinaja što je bolna istina, koju rijetko ko objavi sa obje strane Drine!

Ma bravo Gljivice!

14.12.2017 14:04

Kosovo je Srpski Jerusalem a vi kriminalci iz politike pare nosite na Kipar i u Arapske Emirate. Vama bitangama je Jerusalem Kipar i Dubai!

A bogomolja je UNIBROS STEEL Ltd na Kipru!

UNIBROS STEEL Ltd Kipar

14.12.2017 14:57

Of šor vam bogomolja a Vladimir Delić kao neki visoki Sveštenik u bogomoljama PANAMA CARGO LINES Ltd i VD HOLDINGS Ltd.

PANAMA CARGO LINES i VD HOLDINGS Ltd

14.12.2017 14:59

PEKI

14.12.2017 15:21

Hahahahaha...😸😸😸😸😸

Pa on treba tako da govori shto vise duzi mandat vise zaradi za sebe i svoju porodicu uzima pare od UE od RUSIE od USA itd. a narod kao ovca gde im krece coban one se krenu- nema nista od toga kosovo je on kosovo je ovo,sto duze ovako bolje za njih........

he he

14.12.2017 21:39

yu

15.12.2017 13:24

Ne treba podrzavati okupatore srbin sam ali podrzavam tursku i sve arapske zemlje konacno su se probudili stop americi jednom videli su propast avganistana iraka libije sirije sve su to bile napredne drzave a gde su sad nigde i bivsu jugu su unistili ameri stop jednom jos da hoce i evropa da se ujedini onda bi Amerika ostala pos...na

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.