Odluka o uslovima određivanja trase puta Beograd - Sarajevo i o povećanju akciza

U Sarajevu je u 10:00 časova nastavljena ranije prekinuta sjednica Predstavničkog doma na kojoj će poslanici da se izjasne o Deklaraciji o utvrđivanja kriterijuma buduće auto trase puta Beograd - Sarajevo, koju je ranije predložio zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić.

Bosna i Hercegovina 14.12.2017 | 08:18
Odluka o uslovima određivanja trase puta Beograd - Sarajevo i o povećanju akciza
Bosić je mišljenja da će Deklaracija dobiti podršku u Predstavničkom domu kako bi se odluka o trasi auto puta donijela na osnovu egzatnih kriterijuma, šta je najisplativije i šta je u interesu većine građana i Republike Srpske i Federacije BiH koji će vraćati kredit za izgradnju tog autoputa.

U Bosićevoj deklaraciji se navodi da se kod određivanja buduće trase odlučuje na osnovu činjenica a ne po željama pojedinaca. Prema njegovom mišljenju prednost u svakom slučaju ima trasa auto puta Beograd - Sarajevo koja ide preko Bijeljine - Brčkog i Tuzle.

Jedinstvenog mišljenja oko trase auto puta Beograd - Sarajevo nema jer je po jednima to upravo trasa preko Bijeljine  i Tuzle, dok za druge treba da ide preko Višegrada - Goražda do Sarajeva.

Zanimljivo je da se u vezi određivanja trase budućeg auto puta da ide preko Višegrada založio i lider Bošnjačke demokratske zajednice Muamer Zukorlić, koji je mišljenja da je to najbolji pravac jer će spajati Bošnjake Sandžaka ali i Kosovo i Albaniju sa Sarajevom. 

On je mišljenja da je to po broju putnika koji bi išli tim pravcem najispativije, jer se Sarajevo spaja sa najnaseljenijim područjima.

Odmah po okončanju ove sjednice uslijediće nova na kojoj će se poslanici izjašnjavati i o setu zakona o akcizama, koje je usvojio Dom naroda i uputio i hitnu proceduru Predstavničkom domu PS BIH.

Radi se o petoj verziji zakona o akcizama, na čijem donošenju insistiraju vlade RS i FBiH, kao i  međunarodna zajednica.

Povećanje akciza za 0.15, odnosno za 0,18 KM kada se doda PDV je potreban za novi aranžman s MMF-om.

Do sada zakon o povećanju akciza na gorivo nije imao potrebnu skupštinsku većinu u Predstavničkom domu PS BiH.

U Domu naroda BiH ovo zakonsko rješenje podržali su poslanici SDA, SBB. HDZ i SNSD, koji će i u Predstavničkom domu dati svoj glas za povećanje akciza.

Prema nekim tvrdnjama prethodnih dana su vršeni dodatni pritisci na poslanike u cilju obezbjeđivanja skupštinske većine za usvajanje seta zakona o akcizama.

Na dnevnom redu nove sjednice Predstavničkog doma je i prijedlog izmjena izbornog zakona.

(BN)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

borac

14.12.2017 08:15

Ne razumijem dreka na strance samo nam njihove banke odgovaraju.

ODGOVORITE
Name

075

14.12.2017 09:47

@ borac U Republici Srpskoj su vjerovali "domaćim" bankama i šta bi? Skoro sve propadoše, srećom državna Agencija za osiguranje depozita, većinskim novcima Federacije BiH, pa se novac štedišama namirio! Niko normalan ne bi trebao držati novac u "domaćim" bankama!

Name

Gorki

14.12.2017 09:12

Ako vama bude jedan Zurkolic odlucivao kuda treba, da prodje Autoputz, onda dragi moji bolje svi da nestanete sa Politicke scene. Bruka samo kad vam se taj isti Zurkolic pojavi na vasim TV Ekranima.

ODGOVORITE
Name

075

14.12.2017 09:50

@ Gorki Zukorlić vam je sada "glasnogovornik" Vučića, kao i Rasim Ljajić, a Ugljanin "prijeti referendumom" dok mu se ne nađe kakvo ministarsko mjesto u Beogradu! "Trougao" SA-BG-ZG je za "Bogu plakati"!

Name

Re Gorki

14.12.2017 10:19

Zukorlića u vladi Republike Srpske ima više nego Srba! To je Vama Vaš Dodo sprčkao. Sada se možete samo slikati. Ja sam kao Srbin manjina u takozvanom Gradu Prijedoru., u kojem nema Srba samo njekakvi građani. Odoh i Ja..

Name

Памети гдје ли си

14.12.2017 10:14

Управо ове партије које су гласале за акцизе су експозитуре западних интереса. Да је имати памети па се овом одупријети. Треба само пратити трагове (токове) новца и све је јасно ко дан.

ODGOVORITE