PL: Rekord - Siti nastavlja da hara Premijer ligom!

Fudbaleri Mančester sitija nastavili su da haraju Premijer ligom 15. uzastopnom pobedom od početka sezone.  Kako da ih neko stigne kad oni ne usporavaju? Trenutno niko u ligi ne može da zaustavi Mančester siti. . . Kad to nije pošlo za rukom Mančester junajtedu prošlog vikenda, kako očekivati od Svonsija? Siti kao protiv školaraca - 15 u nizu i čudesni David Silva! Alardajs posramio Kumana, Okazaki se prisetio 2016. godine.  Gosti se radovali u prvim večerašnjim mečevima 17. kola Premijer lige.  Kralj malih utakmica - Romelu Lukaku! Totenhem rutinski protiv Brajtona, kiksevi Liverpula i Arsenala! Belgijanac obezbedio minimalan trijumf Murinjovom timu nad Bornmutom.

Fudbal 13.12.2017 | 23:37
PL: Rekord - Siti nastavlja da hara Premijer ligom!
’Građani’ su nastavili sa sjajnim rezultatima sa 4:0 savladali Svonsi u gostima, postavši prva ekipa sa tolikom serijom trijumfa u jednoj sezoni.

Pobedom u nedelju nad gradskim rivalom Mančesterom izjednačili su nekadašnji uspeh Arsenala, ali su ’Tobdžije’ to učinile u dve takmičarske sezone, pa sada nema dileme koja je najduža serija u istoriji engleskog fudbala.

Izabranici Pepa Gvardiole potvrdili su još jednom da su najveći favoriti za osvajanje titule na Ostrvu, a za razliku od nekoliko prethodnih utakmica u kojima su se mučili, sada problema nije bilo.

Vođstvo gostima u Velsu doneo je David Silva u 27. minutu, kada je fenomenalno sproveo centaršut prezimenjaka Bernarda u mrežu i nastavio seriju golova. Samo sedam minuta kasnije na semaforu je pisalo 0:2 i Kevin De Brejne je rešio pitanje pobednika.

Belgijanac je sa levog boka izveo skraćeni korner, poslao oštru loptu koju niko nije zakačio, pa je ona iznenadila golmana Fabijanskog i završila u suprotnoj maloj mreži.

Tim rezultatom otišlo se na odmor, da bi početkom drugog španski vezista postigao drugi pogotak. Odigrao je izuzetnu akciju sa Rahimom Sterlingom i bukvalno se ušetao u gol, ’bocnuvši’ protivničkog čuvara mreže iz peterca.

Siti je nastavio da napada, kreirao još nekoliko dobrih prilika do kraja susreta, a konanačan rezultat postavio je Serhio Aguero pet minuta pre kraja. Nakon 17. kola Gvardiolina ekipa će biti prezadovoljna jer je zadržala 11 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Junajted.

Kod Mančester sitija nema emotivnog pražnjenja, fraze koja se obično koristi nakon teškog meča, pa su "građani" nakon velike pobede u gradskom derbiju protiv Junajteda (2:1) pre tri dana - ove večeri nadigrali i Svonsi na gostovanju.

Gvardiolina ekipa je tako nastavila da "popravlja" rekord po broju uzastopnih pobeda u Premijer ligi, a nakon najnovijeg trijumfa, koji su doneli Silva, De Brujne i Aguero, ima ih 15.

SVONSI - MANČESTER SITI 0:4 (0:2)

Silva se sjajno snašao u 27. minutu nakon centaršuta njegovog prezimenjaka iz Portugala, Bernarda, pa je petom "ćušnuo" loptu pored Fabijanskog. Poljski golman možda je mogao da reaguje bolje i kod gola Kevina de Brujnea iz 34. minuta, iskosa sa leve strane iz slobodnog udarca, ali olakšavajuća okolnost po Fabijanskog je što su mu zasmetali igrači koji nisu izbacili loptu pre njega.

Ako je i bilo neke šanse za "labudove" i ona je ugašena nakon mini-akcijeDavida Silve i Rahima Sterlinga koju je ponovo golom završio iskusniji fudbaler.

U finišu meča se nakon solo akcije upisao i Serhio Aguero.

Postaje polako besmisleno. Postaje sve jasnije da ove sezone Mančester Siti jednostavno nema dostojnog rivala u Premijer ligi. Pa iako se to nije ni očekivalo od fenjeraša Svonsija, lakoća sa kojom izabranici Pepa Gvardiole žanju bodove govori da će ova sezona biti jedna od dosadnijih u 21. veku. U 17. kolu Premijer ligi ubedljivih 3:0 na Libertiju za verovali ili ne već 15. uzastopnu ligašku pobedu Građana.

Jedino što nam ne dozvoljava da promenimo kanl kad igra Siti, jer ishod se unapred zna, jeste iskonska lepota u potezimaGvardiolinih umetnika. Ponekad se čini kao da im teren služi umesto platna, dok loptom stvaraju kakva remek dela. Ovo večerašnje je potpisao David Silva, koji je bio strelac dva Sitijeva gola.

Ovaj prvi, hajde i nekako, svi bi je verovatno "munuli" u toj situaciji. Ali njegov drugi, aSitijev treći gol? Samo još jedna u moru potvrda da se Građani ove takmičarske godine igraju sa protivnicima kao da su preko puta školarci.

Između ta dva Silvina pogotka ugurao se i fenomenalni Kevin De Brujne, po mnogima najbolji igrač dosadašnjeg toka sezone u Premijer ligi, lukavim centaršutem/šutem iz slobodnog udarca. Za kraj i solo prodor Serhija Aguera, tek da pošalje jasna poruka Totenhemu pred veliki subotnji derbi: pobedićemo vas, pobedićemo vas ubedljivo!

’Crveni-đavoli’ su u terminu koji je počeo 15 minuta kasnije minimalnim rezultatom (1:0) savladali Bornmut na svom stadionu, a strelac jedinog gola bio je Romelu Lukaku u 25. minutu i na taj način se delimično iskupio za očajnu partiju u mančesterskom derbiju.

Korpulentni napadač je iskoristio savršen centaršut Huana Mate sa leve strane i glavom pogodio gornji desni ugao, čime je kaznio promašaj Čarlija Danijelsa tri minuta pre gola.

Do kraja susreta je ekipa Žozea Murinja mogla i ubedljivije da slavi, ali i da primi nekoliko golova jer je De Hea u više navrata odlično reagovao.

Junajted, za koji je čitav susret odigrao srpski reprezentativac Nemanja Matić, sada 38 bodova, tri više od trećeplasiranog Čelsija.

Nije se proslavio pre tri dana u mančesterskom derbiju kada je faktički namestio dva gola Sitiju, ali je Romelu Lukaku pokazao večeras zašto je "kralj" malih utakmica. Možda mu ne ide protiv Građana, Totenhema ili Arsenala, ali kada dođu klubovi poput Bornmuta, poraz im je zagarantovan ako je Belgijanac na drugoj strani.

Lukaku je večeras postigao jedini gol za Crvene đavole vredan tri boda u meču u kojem je Mančester Junajted samo rutinski odradio posao i slavio sa 1:0. Sjajan centaršut Huana Mate iz 25. minuta Belgijanac je sproveo glavom iza leđa golmana Trešnjica, kojim je Murinjov tim nastavio (pirovu) poteru za liderom Mančester Sitijem koji im je na 11 bodova.

Nemanja Matić je odigrao ceo meč sasvim solidno, a svom novom partneru na sredini terena, mladom Mektomineju mogao je da pokaže nekoliko trikova i uvede ga u vrhunski fudbal. 

Četvrti je sada Totenhem koji je pogocima Orijea i Son Hjon-Mina dobio Brajton (2:0), minimalnim rezultatom Everton je savladao Njukasl u gostima, a Aleksandra Mitrovića nije bilo u protokolu. Lester je bio ubedljiv na gostovanju Sautemptonu i slavio sa 4:1 u utakmici u kojoj je Dušan Tadić na terenu bio do 83. minuta, da bi Arsenal i Liverpul drugo kolo zaredom razočarali svoje navijače.

Totenhem se nije na Vembliju mučio sa Brajtonom kojem je spakovao po jedan gol u svakom poluvremenu za laganih 2:0 kojim se vratio u top četiri. Prvo je Serž Orijeslučajno, umesto da centrira matirao Metjua Rajana u 40. minutu, a svaku dilemu u trijumf Pevaca otklonio je sjajni Korejac Son u 88. minutu na centaršut Eriksena.

Lepa i fina pobeda za Pevce koji u narednom kolu u subotu (18,30) gostuju na Etihadu lideru i do sada nepobedivom Mančester Sitiju.

’Tobdžije’ su odigrale bez golova na gostvanju Vest Hemu, koji je vezao drugi veliki „skalp“, dok je rezultat u duelu ’Redsa’ i Vest Bromič Albiona takođe bilo 0:0.

Razočarenja večeri su sigurno Liverpul i Arsenal, koji nisu uspeli da pobede timove iz donjeg dela tabele - VBA i Vest Hem. To se posebno odnosi na Crvene koji su izveli najjači tim, dominirali u većem delu meča, ali su Vrećice Alana Pardjua bile izuzetno čvrste. Gosti su u prvom poluvremenu čak zapretili par puta preko Hala Robsona-Kanua, ali i imali sreće i u situacijama kada su ih napadali Salah, Firmino i Solanke.

Drugi vezani remi na svom terenu sigurno će zaboleti Jirgena Klopa koji je umesto šest planiranih boodva upisao samo dva (1:1 s Evertonom pre tri dana), pa ga čeka težak nastavak sezone i borba za plasman među top četiri ekipe u Premijer ligi.

Za Čekićare iz Vest Hema nije ni čudo što su odoleli na svom Olimpijskom stadionu protiv Tobdžija koje nisu mogle da nađu put do mreže, a imale su i sreće jer se Marko Aranautović pošteno ispromašivao na drugoj strani. Ipak, bod više zadovoljava Dejvida Mojesa koji već nekoliko utakmica pokazuje da nije zarđao niti zaboravio menadžerski posao, dok Arsen Venger valjda i nije ni mogao bolje sa kombinovanim timom koji je večeras izveo. 

Sautempton je prvi put od 2005. godine primio tri gola na svom stadionu za jedno poluvreme, a može se reći da je aktuelni menadžer Lestera, tima koji je ove večeri gostovao na "Sent Merisu", imao i poseban motiv.

Osim što je preporodio "lisice" koje su osvojile 20 od 27 bodova od njegovog dolaska, nadigrao je i ekipu koja mu je uručila otkaz nakon sasvim dobre sezone.

Puel je "svece" vodio do osmog mesta i finala Liga kupa, ali im to nije bilo dovoljno...

Već u prvom poluvremenu Mahrez, Okazaki i King su najavili katastrofu Sautemptona, da bi Maja Jošida nakon kornera u 61. minutu smanjio rezultat, a ne Dušan Tadić kako se to učinilo u prvi čas pošto je i Srbin krenuo na loptu. Ipak, od preokreta nije bilo ništa pošto je Jošidin sunarodnik Okazaki postigao još jedan gol na asistenciju Vardija.

Sjajno veče imao je i Lester, koji je na krilima raspoloženog Šinđija Okazakija pregazi Sautempton na njegovom Sent Meriz stadionu - 4:1. Okazaki je, kao u onoj sezoni kada je Lester šokirao svet uzevši titulu, leteo po terenu, bio svuda gde je trebalo, postigao dva, a namestio jedan pogodak Lisica i sa pravom poneo epitet najboljeg igrača utakmice.

Sa ovom četvrtom uzastopnom pobedom Lester se  učvrstio na osmom mestu na tabeli, sa tendencijom da još jednom nadmaši sva očekivanja i umuva se među sedam najboljih na tabeli gde su sve sami velikani engleskog fudbala, uz dodatan ludog Barnlija.

U trećoj utakmici u terminu od 20.45, Vejn Runi je doneo nova tri boda Evertonu protiv Njukasla koji je u očajnoj formi, pa u ovom trenutku ni smena Rafe Beniteza nije daleko.

Za razliku od nekih prethodnih mečeva, sada Aleksandra Mitrovića nije bilo ni na klupi.

Lepi dani i za Everton, koji igra kao preporođen otkako je Sem Alardajs nasledio Ronalda Kumana. Na Sent Džejms Parku 1:0 za gostujući Everton zahvaljujući Vejnu Runiju, koji je ponovo bio čovek odluke i poručio kritičarima da još ima svoju ulogu na terenu. Tri dana posle gola za remi u gradskom derbiju sa Liverpulom savršen prvi dodir sa loptom za minimalac Karamela. U poslednja četiri kola uzeli su 10 od mougćih 12 bodova pa se na Gudisonu više ni ne pominje borba za opstanak.

Premijer liga 17. kolo:

sreda:

Njukasl junajted – Everton 0:1 (0:1)
(Runi 27)

Sautempton – Lester siti 1:4 (0:3)
(Jošida 61 – Mahrez 11, Okazaki 32, 69, King 38)

Svonsi siti – Mančester siti 0:4 (0:2)
(D. Silva 27, 52, De Brejne 34, Aguero 85)

Liverpul – VBA 0:0 (0:0)

Mančester junajted – Bornmut 1:0 (1:0)
(Lukaku 25)

Totenhem – Brajton 2:0 (1:0)
(Orije 40, Son Hjong-Min)

Vest Hem – Arsenal 0:0 (0:0)

utorak:

Burnli – Stouk siti 1:0 (0:0)
(Barns 89)

Kristal Palas – Votford 2:1 (0:1)
(Sako 89, Mekartur 90+2 – Janmat 5)

Hadersfild – Čelsi 1:3 (0:2)
(Depoatr 90+2 – Bakajoko 23, Vilijan 43, Pedro 50)

Tabela:

1. Mančester siti 17 16 1 0 52:11 49
2. Mančester junajted 17 12 2 3 37:11 38
3. Čelsi 17 11 2 4 31:14 35
4. Totenhem 17 9 4 4 30:14 31
5. Liverpul 17 8 7 2 34:20 31
6. Burnli 17 9 4 4 16:12 31
7. Arsenal 17 9 3 5 30:20 30
8. Lester siti 17 7 5 5 27:23 26
9. Votford 17 6 4 7 26:29 22
10. Everton 17 6 4 7 21:29 22
11. Sautempton 17 4 6 7 17:23 18
12. Hadersfild 17 5 3 9 12:29 18
13. Brajton 17 4 5 8 14:23 17
14. Bornmut 17 4 4 9 15:20 16
15. Stouk siti 17 4 4 9 19:36 16
16. Njukasl junajted 17 4 3 10 16:26 15
17. Vest Bromič Albion 17 2 8 7 12:22 14
18. Kristal Palas 17 3 5 9 12:28 14
19. Vest Hem 17 3 5 9 14:32 14
20. Svonsi siti 17 3 3 11 9:22 12

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar