156. Derbi: Penal nakon 22 godine, Boaći utišao Grobare!

Partizanu penal, Boaći ostavio Zvezdu na +9! Fudbaleri Partizana i Crvene zvezde odigrali su nerešeno 1:1 u Humskoj, u 156. ’večitom derbiju’ kojim je stavljena zavesa na jesenji deo Superlige.  Crno-belima se ispunila želja zvana jedanaesterac, ali Zvezda na odmor ide sa plus devet - Boaći se oprostio golom! Partizan vodio golom Sume sa bele tačke, dok je konačan rezultat u završnici meča postavio Ričmond Boaći - 1:1.

Fudbal 13.12.2017 | 20:00
156. Derbi: Penal nakon 22 godine, Boaći utišao Grobare!
Partizan je na svom stadionu vodio od 62. minuta pogotkom Sejdube Sume iz penala, dok je bod svojoj ekipi doneo Ričmond Boaći, kojem je to verovatno poslednji pogodak u crveno-belom dresu.

Sudija Milorad Mažić opravdano je posle 22 godine dosudio penal za Partizan, zbog starta Vujadina Savića nad Ognjenom Ožegovićem, ali će posle utakmice zadovoljniji biti gosti jer su sačuvali devet bodova prednosti u odnosu na najvećeg rivala.

Time je završen jesenji deo prvenstva, a nastavak takmičenja u Superligi Srbije očekuje nas tek za više od dva meseca, kada će osim u domaćoj ligi, večiti rivali imati obaveze i u Evropi.

Utakmica u Humskoj počela je u prijateljskom tonu – sudija Milorad Mažić pozdravio se sa obojicom trenera pre starta, a u prvom minutu je Zvezda dva puta pripretila preko Srnića po desnoj strani.

Sa oštrom i ne baš povezanom igrom dva tima krenula su u uvodnoj fazi, Leandr Tavamba je već u petom minutu dobio žuti karton, a istu kaznu zaradio je Miroslav Vulićević u 15, zbog udarca u oko Aleksanda Pešića.

U međuvremenu je Ognjen Ožegović promešao Rodića i Le Taleka, ali nije bio koncentrisan u završnici, da bi na drugoj strani pokušao Gelor Kanga.

Već u 20. minutu Miroslav Đukić je morao da izvrši prinudnu izmenu i umesto povređenog Marka Jevtovića ubaci Milana Radina, potom je Vujadin Savić oštro startovao na Ožegoviću, pre nego što je Vladimir Stojković pokazao zašto je najbolji golman u zemlji.

Reprezentativni golman spasao je svoju ekipu neverovatnim refleksom i uz mnogo sreće. Na desnoj strani je Kanga divnim driblingom izbacio Antonova, idealno centrirao u peterac gde je Pešić pokušao i gotovo svi su videli loptu u mreži, ali ne i čuvar mreže ’crno-belih’

Isti igrač je nekoliko trenutaka kasnije ponovo bio bolji u duelu sa Pešićem, a finiš meča doneo je intervenciju žandarmerije ispod južne tribine. Prema nezvaničnim informacijama, organi reda pratili su navijače Zvezde koji su bili na južnoj tribini, delu koji pripada njihovim rivalima.

Prvi deo igre zatvoren je šansom za Ožegovića koji je bio najbolji pojedinac svog tima, prvo je Borjan njegov udarac izbio u korner, a nakon udarca iz ugla lopta je otišla u gol aut i na pauzu se otišlo bez golova.

Drugo poluvreme samo što je počelo, a glavni arbitar je morao da nakratko prekine susret zbog bakljade nastale dimom. Početnu priliku imao je Kanga, kada je pokušao sa ivice kaznenog prostora, da bi posle sata igre Partizan dobio penal.

Ožegović je po ko zna koji put prošao po desnoj strani, Le Talek je ostao iza njega, a on prevario i Vujadina Savića. Defanzivac Zvezde je neoprezno uklizao, pokupio protivničkog napadača i Mažić je opravdano pokazao na belu tačku.

Protesti gostiju su se nastavili, iako oni samo mogu da budu srećni jer Savić nije dobio drugi žuti karton, a ’crno-beli’ su imali prilike da šutnu sa bele tačke u derbiju nakon 22 godine. Odgovornost je preuzeo Sejduba Suma, gađao donji levi ugao, Borjan ga je pročitao i imao loptu na ruci, ali je ona ipak završila ispod prečke.

Čakar pa Suma, prvi gol iz penala posle 22 godine! Sejduba Suma dao je prvi gol za Partizan sa bele tačke u večitom derbiju posle pune 22 godine.

Damir Čakar je izveo jedanaesterac 18. marta 1995. godine u 99. "večitom derbiju", a crno-beli su na naredni penal čekali skoro 23 godine.

Penal u 60. minutu 156. derbija je skrivio Vujadin Savić startom nad Ognjenom Ožegovićem. Ožegović je prošao pored Le Taleka, uklizao je Savić i Milorad Mažić je pokazao na belu tačku.

Štoper Zvezde nije dobio drugi žuti karton, ali je Partizan dobio penal.

Sejdubi Sumi je pre izvođenja penala prišao Aleksandar Pešić i nešto mu rekao, igrač iz Gvineje se nasmejao i potom uz malo sreće savladao Milana Borjana koji je imao loptu na ruci.

Pred jubilarni, stoti derbi, Damir Čakar je polovinom devedesetih izveo penal u utakmici koja je završena nerešeno 2:2.



Od tog trenutka krenula je opsada gola Stojkovića koji je odlično reagovao u nekoliko navrata, da bi sa druge strane ozbiljno pripretio Pantić sa distance. Međutim, kolosalnu priliku u 78. minutu promašio je Ožegović, kada je dobio idealno dodavanje Tavambe i našao se sam ispred Borjana. Želeo je da zakuca loptu pod prečku, ona mu je prešla preko noge i završila daleko pored gola.

Samo šest minuta kasnije stigla je kazna za promašaj – Krstičić je ubacio loptu iz kornera, ona je izbijena, a tamo je vratio Stojković. Nakon gužve pala je u noge Donaldu, on je prosledio levo do Boaćija koji izuzetno preciznim udarcem pogađa donji desni ugao za 1:1.

Ganjanin se tako na najbolji mogući način oprostio od kluba jer će u januaru verovatno otići, a Zvezda mnogo zadovoljnija otići na zimsku pauzu.

Nije ovo bio baš evropski fudbal, ali je bitka bila žešća nego neke prethodne. Partizan i Crvena zvezda remizirali su u 156. večitom derbiju, koji je dobio prelaznu ocenu zbog kvaliteta u drugom poluvremenu, ali se osvojenom bodu daleko više raduje Crvena zvezda. Golom Ričmonda Boaćija crveno-beli su uspeli da anuliraju prednost večitog rivala, pa spokojni čekaju prolećni deo sezone – 1:1 (0:0).

Partizan je posle 22 godine dočekao da mu se dosudi jedanaesterac u večitim derbijima. Prvi još od 1995. u vođstvo domaćeg tima pretvorio je Sejduba Suma pola sata pre kraja utakmice, ali je Boaćipotezom u samoj završnici meča stavio tačku na njegovu gotovo briljantnu 2017. godinu.

Osokoljeni i puni motiva nakon evropskih uspha i jedni i drugi su sa dosta samopouzdanja ušli u večerašnji meč. Ipak, osim žestokih duela na početku utakmice nije viđena nijedna ozbiljnija prilika, a onda se odjednom između Rodića, Donalda i Le Taleka stvorio Ognjen Ožegović, izleteo ispred Borjana, ali i loše šutirao. Samo nekoliko minuta kasnije sa druge strane je odgovorio Kanga, snažnim, ali takođe nepreciznim udarcem. Zvezdin Gabonac je bio kreator i najbolje prilike u prvom poluvremnu. Lucidnim potezom je na desnom boku prevario Antonova, a onda poslao sjajnu loptu pred sam gol crno-belih, gde je bio Pešić, ali je usledila maestralna intervencijaStojkovića. Instiktivnom reakcijom, reprezentativni čuvar mreže zaustavio je loptu, koja se pravim čudom nije našla u mreži domaćina. 

Tek tada se na terenu rasplamsala igra i počele da se prave ozbiljne prilike na obe strane. Najopasniji po gol Partizana bio je Pešić, do je sa druge strane Partizan do promene rezultata mogao da dođe zahvaljujući raspoloženom Ožegoviću, čiji je snažan udarac u završnici prvog poluvremena odbranio Borjan.

Upravo je borbeni Ožegović iznudio jedanaesterac za Partizan posle 22 godine. Prevario je lukavi napadač Partizana Damijena le Taleka, usledio je pomalo zakasneli start Savića, koji je oborio Ožegovića, a Mažić nakon konsultacije sa pomoćnikom pokazao na belu tačku. Odgovornost je preuzeo Sejduba Suma, Borjan je pročitao udarac, imalo loptu na ruci, ali je ona otišla pod prečku Zvezdinog gola.

Već sa starta drugog poluvremena bila je jasnija želja izabranika Miroslava Đukića za promenom rezultata. Crno-beli su počeli da rizikuju, naterali su i goste da odstupe od svoje striktne postavke i to im se i te kako isplatilo. Primljeni gol je naterao Vladana Milojevića da Aleksandra Pešića upari u samom špicu napada sa Boaćijem, krenula je Zvezda na sve ili ništa i u nekoliko narednih minuta imala nekoliko izglednih prilika, ponovo najbolju Pešić, ali je Stojković još jednom izašao kao pobednik.

Kada se oslobodio pritiska, Partizan je ponovo uspeo da se domogne lopte i pokuša da dođe do kapitalnih dva gola prednosti. Najizrazitiju priliku još jednom je imao Ožegović, ali njemu, baš kao ni Pešiću sa druge strane preciznost nije bila najjača strana na večerašnjem derbiju.

Crvena zvezda je u samom finišu dodatno potisnula domaćina i nakon dobre reakcije, prvo Donalda, a onda i Boaćija stigla do željenog rezultata i mirnog sna pred dvomesečnu pauzu. Sasvim pristojna zaliha, koja uz plasman u nokaut fazu Lige Evrope ovu Zvezdinu polusezonu čini možda i najboljom od raspada Jugoslavije.

PARTIZAN - C. ZVEZDA 1:1
/Suma 62pen - Boaći 84/

Beograd. Stadion Partizana. Kapacitet: 32.710.
Sudija: Milorad Mažić.

Partizan: Stojković - Vulićević, N.R. Miletić, Ostojić, Antonov - Everton, Jevtović (od 20. Radin) - Suma (od 72. Ilić), Tavamba, Pantić - Ožegović (od 90. Jovanović);
Crvena zvezda: Borjan - Stojković, Savić, Le Talek, Rodić - Donald, Krstičić - Srnić (od 62. Jovičić), Kanga (od 90. Milijaš), Pešić - Boaći (od 89. Gobeljić). 

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Stela Mrtva

13.12.2017 19:22

Boci daje gol a menadzei dosli bas njega da gledaju.Interesantno.

ODGOVORITE