Bosić: Akcize žele progurati na silu

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić u razgovoru za Anadolu Agency (AA) istakao je kako očekuje da se zatraži posebna sjednica Predstavničkog doma PS BiH na kojoj bi se razmatralo pitanje akciza, odnosno modifikovane izmjene i dopune Zakona o akcizama BiH koje je utvrdio Savjet ministara BiH, a krajem prošle sedmice usvojio Dom naroda PS BiH.

Bosna i Hercegovina 13.12.2017 | 11:36
Bosić: Akcize žele progurati na silu
"To pitanje je već sada došlo u fazu da je izvan poslovničkih procedura tako što je prijedlog koji je poslao Savjet ministara BiH po skraćenoj proceduri Dom naroda PS BiH preuzeo i poslao po hitnoj proceduri u Predstavnički dom PS BiH što se nikako ne može uklopiti u poslovničke nadležnosti Doma naroda PS BiH", kazao je Bosić.

To je na neki način, naveo je, "zloupotreba i Doma naroda PS BiH i poslovničkih procedura".

"Na svaki način silom se pokušava promijeniti proceura donošenja zakona u ovom slučaju o akcizama na gorivo tako što će se zaobići komisija koja je nadležna da razmatra taj zakon. To se radi zbog procjene da u njoj ne postoji većina koja bi ga podržala i zbog straha da će taj zakon pasti na Komisiji za budžet i finansije Predstavničkog doma PSBiH", rekao je Bosić.  

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma PS BiH naglasio je kako očekuje da se sutra nastavi sjednica Predstavničkog doma PS BiH koja je zbog objavljivanja presude šestorki Herceg - Bosne u Haagu 29. novembra bila prekinuta.

"Očekujem da se nastavi i završi ta i otpočne nova sjednica na kojoj bi se razmatrali revizorski izvještaji, a koja imaju jako puno tačaka", ocijenio je Bosić.

No, sjednica Predstavničkog doma PS BiH prije 29. novembra, prekinuta je i dvije sedmice ranije zbog izostanka srpskih poslanika radi konsultacija u Banjaluci.

Nema optimizma da će sutrašnjom sjednicom biti prekinut jednomjesečni zastoj u radu prvenstveno Predstavničkog doma PSBiH.

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma PS BiH govorio je o tome da li se nakon eventualnog usvajanja izmjena i dopuna Zakona o akcizama BiH mogu očekivati nove trzavice među političkim partnerima na nivou institucija BiH.

"Očigledno je da ovdje, oko akciza, postoji zajednički interes Vlada RS-a i FBiH odnosno SDA i SBB-a sa SNSD-om da na svaki način se domognu finansijske injekcije kako bi udahnuli vazduh prije sljedeće godine, odnosno oktobarskih izbora. Spremni su da urade sve čak i da prekrše demokratske procedure ili bilo kakve druge prepreke. Znači ovdje ne postoji nikakva politička većina, ovdje postoji većina koja želi da se dočepa finansijskih sredstava i na taj način obezbijedi finansiranje sljedećih izbora za svoje stranke", ocjena je Bosića.

Pred Parlamentarnom skupštinom BiH inače, nalazi se odgovor na veoma važno pitanje koje se tiče izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, a bez čije promjene i usklađivanja sa odlukom Ustavnog suda BiH u pitanju dolazi implementacija rezulatata općih izbora u oktobru prvenstveno u FBiH u smislu izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH, ali i izbora predsjednika i potpredsjednika FBiH, te entitetske Vlade.

Izvor: BN/Anadolija

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Veselko

13.12.2017 10:56

Bosicu blokirajte pistaljkama Parlament BiH i ne dajte da se usvoje akcize!

ODGOVORITE
Name

Proći će ...

13.12.2017 11:05

Već je 50% stanovništva, al onog koje ŽIVI ovdje BIJEDA. A sad će ovo na 60% da ode. A nek i ide.

ODGOVORITE
Name

075

13.12.2017 13:46

@Proći će... Rijetko ko vidi svakodnevna poskupljenja svega!? Danas u najvećem lancu u BiH, poznatoj robovlasničkoj firmi, kupim par prehrambenih proizvoda, poskupljelo od zadnjeg kupovanja prije par dana sve prosječno oko 20% i gle čuda niko se ne buni!! BTW Derite kožu Bakire,Dragane i Milorade jer nismo zaslužili bolje!!

Name

Piksi

13.12.2017 12:38

Mafija na vlasti, uz stranu podršku.

ODGOVORITE
Name

Laki

13.12.2017 13:42

Ja bih korigovao: vlastodrsci su strani ali je izvrsna vlast u rukama domacih korisnih idiota.

Name

TB.

13.12.2017 12:52

Bosić je naj poštenij političar u BIH.Svaka čast gospodine jedini iskren i pošten političar.

ODGOVORITE
Name

Koran

13.12.2017 14:25

Kome treba pošten, stručan i pametan političar? U ovj zemlji vladaju vašarski pjevači, bolesni nacional-šovinisti i l o p o v i prije svega. Najgore u svemu što to narod podržava i podržava takvo ponašanje. Šta onda, kome se žalimo?

Name

Marija

13.12.2017 12:56

Akcize sluze za krpljenje Rupa u budzetu.

ODGOVORITE
Name

Osvit

13.12.2017 12:56

Drzava je usla u fazu otimanja od gradana preko nafte preko PDV.Kupio sam uredeno gradevinsko zemljiste i sagradio kucu i sad mi drzava naplacuje porez na imovinu, komunalnu taksu i komunalnu naknadu uz sve to svojom politikom obezvrjedili su vrijednost imovine da sada kuca vrijedi otprilike koliko sam polatio zemljiste i komunalije.Kupuju radare da popune rupe u budzetu a ne da povecaju bezbjednost saobracaja,fabrike su zatvorili imovinu rasprodali zaduzuju se gdje mogu i pricaju o prosperitetnoj drzavi.Jeste prosperitetna i izmisljena za politicke elite i njihove uhljebe i pozicije i opozicije za kler , i za kriminalce svih boja i kalibara i oni ce je braniti do posljednjeg jer gdje se to jos moze zivjeti da se ne radi nego da se navija za nase.I nece tako lako propasti jer svaki koji napusti ovaj prostor im produzava "vladanje" jer svaki put kad posalje porodici za hljeb mlijeko i komunalije i oni uzmu koliko im treba.Jer su legalizovali pravo da otimaju. A partizane su unaprijed proglasili za zlocince da se nedaj boze neko ne pobuni.

ODGOVORITE
Name

Gradjanin

13.12.2017 13:10

Tesko ih je srusiti jer ih podrxava strani faktor. Nama lazu da nije tako.

Name

Marija

13.12.2017 12:56

Akcize sluze za krpljenje Rupa u budzetu.

ODGOVORITE
Name

h

13.12.2017 13:30

eno u RS Tegeltija vec trlja ruke!!!!Strasno,strasno je ovo sta rade mmf i svjetska banka po svijetu !!

ODGOVORITE
Name

absurd

13.12.2017 13:40

Sloboda ima cijenu: da budes zarobljen!

Name

Jugos

13.12.2017 14:10

A zasto ih stranci podrzavaju? Hann, americka ambadada,...

ODGOVORITE
Name

Па

13.12.2017 15:32

Зато што великим лоповима увијек требају мали кокошари.

Name

Momir

13.12.2017 14:59

SBB je kako se očekivalo stao na stranu SDA, ako i vi stanete na njihovu, sa izborima i dobrim rezultatima možete se pozdraviti.

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

13.12.2017 18:52

Možeš se kladiti na to. Vidis da im je Vigemark i USA ambasador objasnio koja je korist svima nama da lošije živimo.