Hoće li Parlament usvojiti akcize?!

Očekujem da će ove sedmice Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojiti set zakona o akcizama jer modifikovani prijedlog donosi rješenja za dva ključna zahtjeva vlasti i opozicije – namjena sredstava, te transparentnost njihovog prikupljanja i raspodjele, rekao je predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić, dodajući da “to znači da je došlo do povećanja putarina, a ne akciza na gorivo, što automatski isključuje mogućnost da će povećanja od 15 feninga ići u opštu budžetsku potrošnju.

Bosna i Hercegovina 12.12.2017 | 14:56
Hoće li Parlament usvojiti akcize?!
On je istakao da je usvajanje akciza važan iskorak koji će voditi ka operativnosti kredita EBRD-a i drugih međunarodnih finansijskih institucija, a riječ je o 800 miliona evra koje postaju operativne i mogu odmah da budu upotrijebljene za realizaciju projekata na izgradnji auto-puta i svih drugih puteva.

''Usvajanje zakona o akcizama i zakona o Agenciji za osiguranje depozita biće posljednje realizovane mjere iz pisma namjere sa MMF-om, što znači da se aktivno nastavlja aranžman sa MMF-om i postaje aktivan petogodišnji ugovor sa Svjetskom bankom od 750 miliona dolara'', naglasio je Zvizdić.

Da je i međunarodnim zvaničnicima, kada je BiH u pitanju, vrlo važno usvajanje akciza, a sve pod plaštom “interesa građana”, iako će te akcize osjetiti u vlastitim džepovima, potvrdio je i evropski komesar za proširenje Johanes Han, prilikom njegove nedavne posjete Sarajevu.

''Na usvajanje akciza treba obratiti posebnu pažnju. Mislim da ne moram objašnjavati koliko je infrastruktura važna za privredu jedne zemlje. U suštini, sve se svodi na implementaciju, svrha svega je interes građana. Kao i obično, ponovo ću ostati optimista i izraziti nadu da će odluke biti donesene što je prije moguće'', rekao je Han.

Podsjećamo, u četvrtak će biti peti pokušaj usvajanja pomenutih akciza, nakon što u prethodna četiri navrata nije bilo dovoljno dovoljno ruku u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Međutim, ovoga puta usvajanje nikada nije bilo bliže, naročito nakon što se lider SBB-a Fahrudin Radončić predomislio. Iako je prvobitno bio za usvajanje ali potom, kada je ono postalo neizgledno, “promijenio je ploču” te govorio kako SBB više neće podržavati sličnu mjeru. Međutim, da se u kratkom vremenu može napraviti više preokreta pokazao je najnovijim izjavama.

''Glasaćemo sa usvajanje akciza. Presudilo je ono što se našlo u novom prijedlogu, a riječ je o transparetnosti trošenja novca, na čemu je SBB-e i insistirao. Mislim da će se na ovaj način izbjeći čuvena priča kako je, gdje i na koji način utrošeno osam milijardi KM, umjesto u cestogradnju kao razvojnu granu završavale i u krpljenju budžetskih rupa'', rekao je Radončić.

Osim SBB-a, od ranije je poznato da usvajanje akciza podržavaju i SNSD, HDZ BiH i SDA, što znači 21. ruku, ali ni to neće biti dovoljno pa se već sada gleda i u “ostatak ekipe”. Protiv će glasati SDS, SDP, DF, A SDA, dok je još uvijek nepoznato za koju će se opciju odlučiti poslanici iz Nezavisnog bloka, ali i “odmetnuti” SDS-ovac Đorđo Krčmar.

Inače, najveći problem u čitavoj priči jeste podatak da su akcize na gorivo i sredstva za putarine do sada upumpale u posljednjih deset godina čak 7,7 milijardi maraka na račune Srpske i Federacije BiH, ali gdje se taj novac “slio”, više nije moguće utvrditi.

Zbog toga mnogi teško mogu da povjeruju da će ovoga puta biti drugačije. U pomenutom periodu građani su putem akciza na gorivo u budžet „slili“ 4,8 milijardi, putarina tri milijarde, a putem posebne putarine 900 miliona.

Izvor: Agencije

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

ŽIKA Ž

12.12.2017 14:00

NEĆE!

ODGOVORITE
Name

vojinologija

12.12.2017 14:56

Svejedno je sta se u BiH bira, bice onako kako protektorat odredi pod plastom demokracije.

Name

@Hoce!

12.12.2017 15:06

I odmah ce Baja izjaviti, da je Bakirov itac doveo mudzahedine u BiH. Nije vise peoblem, kako postati bogat, nego, kako ostati bahat.

Name

Fiskal

12.12.2017 14:09

Vi ste predsjednik vijeca ministara na kredit.

ODGOVORITE
Name

Re;

12.12.2017 15:54

Sve je na kredit jer su gore sve sami visokoskolovani kupci diploma.Njihovo znanje je ogromno,samo eto još sikcu kad govore a bale još obrišu rukavom.Ostale navike šta ćeš.

Name

Puta nigdje

12.12.2017 14:20

"U pomenutom periodu građani su putem akciza na gorivo u budžet „slili“ 4,8 milijardi, putarina tri milijarde, a putem posebne putarine 900 miliona." A puta nigdje, e tako će biti i sa ovim parama.

ODGOVORITE
Name

Piksi

12.12.2017 14:24

Nenarodna vlast...bahatih 20% glasa i odlučuje o 100% našeg svega.

ODGOVORITE
Name

Stojke

12.12.2017 15:55

I to 20% najnepismenijih.

Name

Trge

12.12.2017 16:53

Redovni su na glasanju, iz licnog interesa, da ne izgube pomije.

Name

Ludi Milojko

12.12.2017 14:31

Neka Savez za promjene blokira pistaljkama Parlament BiH kao Narodnu skupštinu i sprijece usvajanje akciza.

ODGOVORITE
Name

Rr

12.12.2017 14:43

Akcize na gorivo,toliko para uzeto,a gdje su Jos akcize na cigarete otisle ,to usvajate lako ,a kad je da se odreknete u korist naroda onda nista.Lozite narod na mrznju,a kad je vi da uzmete,onda imate jednu vjeru novac.A stanci koliko im je stalo do ovog naroda vidi se podrzavanjem ove pljacke.Sada ce sve poskupiti.Olosi pravi svi do jednog

ODGOVORITE
Name

Zenica

12.12.2017 15:07

"...''Glasaćemo sa usvajanje akciza. Presudilo je ono što se našlo u novom prijedlogu, a riječ je o transparetnosti trošenja novca, na čemu je SBB-e i insistirao. Mislim da će se na ovaj način izbjeći čuvena priča kako je, gdje i na koji način utrošeno osam milijardi KM, umjesto u cestogradnju kao razvojnu granu završavale i u krpljenju budžetskih rupa'', rekao je Radončić..." Iako tako ne zvuči,ovo je obična ubleha koja ne govori o neminovnom povećanju troškova života građana BiH,a to je nešto o čemu je stranka SBB (kao) oduvijek vodila računa... Očigledno su promijenili stavove (iz nekih svojih interesa,naravno) i na taj način će uraditi isto što i ta neka pozicija (čitaj:SDA) koju SBB (kao) tako žestoko kritikuje svo ovo vrijeme... Neka sami građani (ako se usvoji ovaj novi namet) izračunaju koliko će im se povečati troškovi života do oktobra 2018. godine... A onda neka nešto urade po tom pitanju prilikom popunjavanja glasačkih listića na izborima iduće godine... Ili im je zapravo dobro i nemaju neke veće svakodnevne egzistencijalne probleme,ko zna...

ODGOVORITE
Name

Benjamin Kreso

12.12.2017 15:52

Ko za otimačinu digne ruku osusila mu se.

Name

Dule

12.12.2017 16:56

E moj Benjamine, otimaju svakako, na svakom koraku. Od Nove godine, naplacuju i boravisnu taksu.

Name

мила

12.12.2017 19:36

Да видим сада Додикове присташе....најгоре је када Додик и екипа објашњавају како ће нас акцизе спасити биједе,као да ће их он из свог џепа плаћати...још је горе што има довољно идиота да насједну на ту причу.

ODGOVORITE