"Srbin ne može biti direktor!"

Srbin ne može biti direktor splitskog baleta - poručeno je pozorišnom reditelju Ivanu Leu Lemu, koji je bio kandidat za intendanta Pozorišnog savjeta Hrvatskog narodnog pozorišta (HNK).

Region 12.12.2017 | 11:33
"Srbin ne može biti direktor!"
Lemo je na portalu dalmatinskiportal.hr otkrio da mu je "para počela izlaziti na uši" kada mu je rečeno da "Srbin ne može biti na čelu baleta".

"Pišem ovaj citat zgrožen nad samim sobom i činjenicom da ovaj detalj moram učiniti javnim, ali to je `bio okidač`.

Uopšte nije važno što je dotični potencijalni direktor baleta Hrvat rođen u Beogradu, hrvatski državljanin i višestruki dobitnik najvećih nagrada hrvatskog glumišta, već je važno da se na takav način ne smije razgovarati", naveo je Lemo.

Riječ je o Leu Mujiću, koji koristi ekavicu, pa se gradski vijećnik sa liste "Mosta" Josip Markotić zapitao zbog čega bi Lemo bio najbolje rješenje za splitski HNK.

Splitska vlast, predvođena Androm Krstulovićem Oparom i njegovim partnerom Željkom Kerumom, namjerava da postavi nove članove Pozorišnog savjeta.

Lemo je bio jedini kandidat za intendanta, a prije same kandidature imao je i sastanke sa predstavnicima vlasti. Međutim, "slučaj Mujić" osujetio je takvu mogućnost.

On je i prije ovog slučaja najavio mogućnost da od njegovog izbora ne bude ništa, jer ga ucjenjuju da ne postavi određene ljude za direktore drame, opere i baleta, već da sluša političke želje.

Željko Kerum insistira da direktor opere bude vijećnik Jure Bučević.

Kerum je poznat po svojim antisrpskim ispadima. Svojevremeno je, gostujući u emisiji "Nedjeljom u dva" na HRT-u, poručio da ne želi Srbina u svojoj porodici.

Izvor: Srna

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Србофобија

12.12.2017 11:32

Ентитети који окружују Србе, а готово сви су у већој или мањој мјери настали од Срба, болују од једне - изгледа - неизљечиве болести: Србофобије. Ta болест се огледа у свакој врсти мржње према Србима и у оптуживању Срба за све лоше што им се дешава - иако су територије на којима ти ентитети живе барем четврт вијека готово очишћене од Срба па им Срби никако не могу (више) сметати. Та болест се огледа и у тражењу вјештачких разлика и проглашавању свега србског за своје. У томе предњаче Хрвати, али ни остали не заостају за њима. Наводим неке примјере: Хрвати су нпр. србски језик прогласили за хрватски (Људевит Гај - који иначе није био Хрват него је био француско-немачког поријекла (Ludwig Gay) - је 05.12.1835. објавио проглас о напуштању кајкавског дијалекта и старог правописа и о прихватању штокавштине и новог правописа), Хрвати данас проглашавају ћирилицу за хрватску (google: “Hrvatska ćirilica”) иако су до прије пар година - предвоћени римокатоиличким фратрима - разбијали оно мало ћириличних табли по Вуковару, Милоша Обилића који је убио турског султана Мурата I у Косовској битци проглашавају за Хрвата, Анте Старчевић је писао да су се на Косову пољу протим Османлија борили Хрвати а не Срби а врхунац је проглашавање Скендербега за Хрвата. Врхунац јер га и Шиптари проглашавају за свог јунака. Интересантно је да се на шиптарском његово име пише “Gjergj Kastriotij”. А то је уствари само име “Ђорђе Кастриотић”, преведено на шиптарски језик.

ODGOVORITE
Name

NEKO IZ NASE

12.12.2017 12:32

Pa gdje si ti nama buduci Nobelovac!

Name

Stop!

12.12.2017 13:39

Pusti se bolan istorije ko je ko bio!!! Od toga se ne zivi. Samo Srbi pokusavaju istoriju koristiti da bi nekom nesto dokazali! Onima kojima zelis nesto dokazati iz proslih vjekova im se jebe za to!! A ja sam jedan od njih. Od toga nemam nista! Ne zivi se od proslosti.

Name

Србофобија

12.12.2017 16:20

Дрво које одсјечеш од коријена се осуши. Зато што имају историју Срби и не желе да је се одрекну. Јер, ко најдаље гледа у прошлост, најјасније види будућност. Да Срби нису гледали у прошлост, у БиХ би се по трећи пут (као у Првом и Другом свјетском рату) десио погром над нама. Мени само није јасно, зашто дозвољавате да вас одсијеку од коријена јер се тиме одричете и великих људи из народа коме сте прије припадали: Омер-бег Сулејманпашићa (“Суза чиста, суза наде моје; суза јасна у сред мрачне тмуше; суза вјерна љубави и крви; теби, Српство, душо моје душе!”), Иве Андрића, Меше Селимовића, Матије Бана, Његоша, Николе Тесле, Милутина Миланковића, Руђера Бошковића, Михајла Пупина, Јована Дучића, Алексе Шантића, Петра Кочића, Саве Владисављевића, Филипа Вишњића, србских владара и војсковођа који су предводили народ у одбрани од Ромејаца (“Византије”), Османлија, Аустро-Угара, Њемаца… могао би овако данима. Сваки нормалан народ у свијету, када би имао овакву историју и овакве људе у њој, би се поносио њоме. Зато тзв. велики народи дословно производе историју оснивањем цијелих института који врше ископавања и све што нађу, па макар не имало никакве везе са њима, прогласе за своје и ставе у музеј и још напишу дебеле (добрим дијелом лажиране) књиге о томе. И онда ви одете код њих, платите за посјету и дивите им се. Тзв. раја не зна, али зато бивша србска властела - која је за вријеме османске окупације примила исламска имена и добила од нове власти титулу бега (ко је имао пуно земље) или аге (ко је имао мање земље), као нпр. Изетбеговић или Шаћирбеговић (и многи други у СДА које не видите) - јако добро зна ко је и одакле је. Они итекако живе у прошлости, њима се не *ебе за вјековну прошлост, они имају много од прошлости и живе од ње. Зато и даље владају и владаће.

Name

Ре.Срб

12.12.2017 18:15

Друже џаба ти то објашњаваш овим новокомпонованим нацијама кад они сваких 30.година мјењају националну припадност.

Name

Olja

12.12.2017 11:55

Nista novo. Vec vidjeno. Davno. Sreca da postoje ljudi poput ovog gospidina I oni su, budu li uporni, jedina uzdanica koja moze zatrti ustasoidne ideje koje jos zive u glavama mnogih gradjana te zemlje.

ODGOVORITE
Name

Pendula

12.12.2017 12:32

Dodik daj ljudima treci entitet !

ODGOVORITE
Name

Ironijoooo

12.12.2017 14:00

I da stvar bude jasnija...protivnik je izvjesni Andro KRSTulovic...zar po prirodi “hrvatskih“ stvari ne bi trebao biti KRIZulovic

ODGOVORITE
Name

Re

12.12.2017 15:19

Mozda al treba da znas da se za doticnim vuce rep iz Milana i jedva je pobijedio Keruma koji je otprilike hrvatska kopija Dodika,jest da je bio dobar u biznisu al mu je sve manje vise propalo kad je uso u politiku a izvaljuje gluposti tipa kad ja budem gradonacelnik Severinu vise nece ..at srbi i cigani. Al eto navodni homoseksualac iz Milana ga je pobijedio al nadajmo se da ce da se vrati na scenu. I da,za razliku od Baje on svoje ljubavnice javno pokazuje cak se je i razveo da moze da ozeni jednu.

Name

Гаврило Принцип

13.12.2017 00:29

Хрвати су најхрабрији народ на свету, не зато што се никога не боје, већ зато што се ничега не стиде.

ODGOVORITE