Zamjerke na rad Parlamenta BiH

Tokom 2017. godine došlo je do zastoja gotovo svih pozitivnih trendova u zemlji, odnosi u državnom parlamentu i Savjetu ministara su poremećeni, vladajuća koalicija praktično ne postoji, što je uzrokovalo usvajanje svega četiri zakona na nivou Parlamentarne skupštine BiH, navedeno je u najnovijem izvještaju Centara civilnih inicijativa (CCI) o radu parlamenta i Savjeta ministara u prvih devet mjeseci ove godine.

Bosna i Hercegovina 12.12.2017 | 07:51
Zamjerke na rad Parlamenta BiH
CCI konstatuje da su sva četiri usvojena zakona zapravo tek izmjene i dopune postojećih zakonskih akata, što znači da nije usvojen nijedan novi zakon.

"To je čak tri i po puta manje od broja usvojenih zakona u prvih devet mjeseci 2016, pet puta manje nego u prvih devet mjeseci 2013. i čak 10 puta manje nego u prvih devet mjeseci 2009. godine", piše u izvještaju.

Velike zamjerke na rad Savjeta ministara u ovoj godini odnose se na najniži intenzitet rada u odnosu na ostali dio mandata predsjedavajućeg Denisa Zvizdića i njegovog kabineta, pa tako CCI zaključuje da Savjet ministara u 10 od 39 sedmica tokom ovih devet mjeseci nije održalo niti jednu sjednicu.

"Utvrđeno je svega 12 različitih zakona", piše u izvještaju.

Savjet ministara nije samo loše i slabo radio, već značajno kasni i u možda svojoj ključnoj evropskoj obavezi - odgovorima na upitnik Evropske komisije. CCI podsjeća da su bh. vlasti same sebi odredile rok od šest mjeseci za odgovore na 3.242 pitanja iz upitnika, međutim, ni nakon godinu nisu odgovorili na njih, niti je poznato kada će.

Savjet ministara, takođe, nije izradilo ni Strategiju ruralnog razvoja (BiH uz Kosovo jedina u regiji neće dobiti nijednu KM iz pretpristupnih fondova za ove namjene), kao ni (ponovo) Zakon o vanjskim poslovima. Nisu, takođe, primijećeni ni pomaci u ispunjavanju reformske agende, dok je VM ponovo kasnilo i u izvršenju obaveza u vezi sa donošenjem budžeta.

Kada je, pak, riječ o monitoringu rada Parlamentarne skupštine (PS) BiH, CCI konstatuje da već izvjesno vrijeme ona funkcioniše bez većine te navodi kako se najprije osuo Klub SDA, nakon čega je SBB najavio povlačenje iz vlasti, a u međuvremenu su po jedan poslanik i delegat napustili i SDS (Đorđo Krčmar, odnosno Ognjen Tadić).

"Intenzitet rada u kontinuiranom je padu, naročito u Domu naroda, koji je u 2017. održao svega sedam sjednica. Najozbiljniji problem, koji najbolje ilustrira disfunkcionalnost vlasti, je u broju realiziranih zakona", navodi CCI.

I Ivica Ćavar, projekt menadžer CCI-ja, upozorava na slab intenzitet rada.

"Usvojena su, dakle, četiri, a odbijeno 11 zakona, što ostvareni rezultat čini najlošijim u posljednjih 11 godina. Podsjećamo da je u prvih devet mjeseci 2013. usvojen 21 zakon, a devet odbijeno, dok su u 2009. u istom razdoblju bila usvojena čak 42 zakona", kaže Ćavar.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

075

12.12.2017 08:25

Stoka, šta reći! U "Tuzlanskom"(seljačkom) kantonu povećali plate 6,5% jučer jer SDA već planira novac od akciza da nahrani svoje "uhljebe" da bi dobila SDOoo(tako uhljebi izgovaraju) opet vlast!!

ODGOVORITE