Pada li presuda Naseru Oriću?

Više od dva mjeseca trebalo je sudskom vijeću Suda BiH da javno objavi pisani otpravak prvostepene presude Naseru Oriću. Međutim, taj pisani otpravak različit je od javne objave koju je sudija Šaban Maksumić pročitao prilikom izricanja presude 9. oktobra ove godine, a u zakonu jasno piše da pisanono izrečena presuda mora potpuno da odgovara objavljenoj presudi.

Bosna i Hercegovina 11.12.2017 | 19:11
Pada li presuda Naseru Oriću?
U javnoj objavi presude 9. oktobra 2017. godine sudija Šaban Maksumić se poziva na "iskaz" zaštićenog svjedoka O1 navodno dat u Policijskoj stanici u Bratuncu 3. septembra 2003. godine, koji se razlikuje od javnog svjedočenja u sudnici. Tokom svjedočenja je zaštićeni svjedok, inače Orićev saborac, kao očevidac govorio o likvidaciji sudije Slobodana Ilića, fotografa Mitra Savića i predratnog policajca Milutina Miloševića.

U tom navodnom "iskazu" iz 2003, koji nije predočen na glavnom pretresu, zaštićeni svjedok navodno nije kao počinioca zločina pominjao Orića. Međutim, sporni "iskaz" na koji se Maksumić poziva u javnoj objavi i na kojem između ostalog temelji osobađajuću presudu Oriću, u pisanom otpravku naprasno je "postao" samo službena zabilješka.

Advokati koji imaju predmete pred Sudom BiH i sa pažnjom prate sve presude i obrazloženja, iznenađeni su ovakvom početničkom greškom Sudskog vijeća.

"Očigledno je da je došlo do razlike u onome što piše u pismenom i zvaničnom otpravku od onoga što je Šaban Maksumić kao predsjedavajući Sudskog vijeća pročitao prilikom izricanja presude", kaže advokat Miodrag Stojanović i dodaje da to može da predstavlja bitnu povredu odredaba krivičnog postupka.

"Iako nigdje eksplicitno ne stoji da se po automatizmu takva presuda ukida i vraća na ponovno suđenje, širim tumačenjem i praksom u ovakvim situacijama to je ipak povreda Krivičnog zakona BiH", kaže Stojanović.

Advokat Stojanović je uvjeren da će postupajući tužilac u predmetu protiv Nasera Orića na tome temeljiti žalbu i tražiti ukidanje prvostepene presude.

U cijeloj ovoj priči treba razlikovati iskaz od službene zabilješke.

Iskaz je direktno kazivanje svjedoka, koje on na kraju ovjerava svojim potpisom, dok službenu zabilješku sačinjava ovlašćeno službeno lice koje interpretira ono što je svjedok rekao.

Službena zabilješka ne može da bude dokaz na sudu, osim ako se ne radi o originalu ili ovjerenoj kopiji i ako se ne sasluša autor te zabilješke. U predmetu Naser Orić to nije urađeno, što znači da je Sudsko vijeće kojim je predsjedavao Šaban Maksumić, prvostepenu oslobađajuću presudu donijelo na osnovu nepostojećeg dokaza.

Na prvi pogled je vidljivo da su u predmetu Naser Orić učinjene ozbiljne povrede Krivičnog zakona i to na stvarima koje su osnove prava, što bi trebalo da znaju i studenti Pravnog fakulteta.

Postavlja se pitanje kako su ovakve nepravilnosti mogle da se dese sudijama sa višegodišnjim iskustvom?



BN televizija

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Zoki

11.12.2017 18:32

To je samo cinjenica da se svaki zlocin na covijeku ma ko on bio mora osuditi;a na kraju uvijek pravda izadje na vidjelo ma koliko god cekali,ali tako treba da bude,neka svako odgovara za ono sto je pocinijo,jer to je bozija pravda.

ODGOVORITE
Name

audi

11.12.2017 19:18

Tako bi trebalo da bude ali mislim da od toga nema nista vaznoje ono sto je sudija sudio i presudio bilo to usmeno ili pismeno.Ovo je samo jos jedno dizanje adrenalina kod naroda jer su nasi nesposobni za bilo sta da urade i njih krivim sto nisu uspjeli dokazati i jedan zlocin i da neko imenom i prezimenom bude osudjen. Ovako samo suplja prica kao oni se nesto bore da dokazu a od toga nema nista.Zao mi samo naroda sto se nada necemu uzalud.

Name

Drina

12.12.2017 03:08

Pa sad Opet iznova deset godina zamajavanja i Opet ista prica da je u pitanju srbin vec BI odavno bio osudjen na dozivotnu a ovako dok je bakira nema öd toga nista her ako BI bio osudjen reci CE istinu o Aliji

Name

Zoki

11.12.2017 18:41

To je samo cinjenica da se svaki zlocin na covijeku ma ko on bio mora osuditi;a na kraju uvijek pravda izadje na vidjelo ma koliko god cekali,ali tako treba da bude,neka svako odgovara za ono sto je pocinijo,jer to je bozija pravda.

ODGOVORITE
Name

Xxl

11.12.2017 19:06

Daj boze....al nista od tog nema...nazalost.

Name

izraelac

11.12.2017 19:19

Mlad je Oric... mogli su mu bar dozivotnu dati.. sta je za mladog covjeka 20 godina.. i eto nam ga opet, a stace nam kad je poremecen... a ko ga brani neka ga vodi kuci

ODGOVORITE
Name

BihPih

11.12.2017 20:47

To ba ima samo u Sarajvu. Mogao bi glavni sudija van suda jer nije odradio posao. U lazi su kratke noge

ODGOVORITE
Name

Kiki

12.12.2017 03:09

Od 3 sudije 2 su bili Srbi. Tuzilac Srbin..najvise svjedoka Srbi...Pa nije ga Sarajevo presudilo..samo jedan sudije je bio Bosnjak i on nije mogao uticati na presudilo.

Name

Bj

12.12.2017 06:43

Nemam nista protiv da ga osude, samo se mora dokazati krivica. Do sada je on dokazivao lazne optuzbe, u par navrata. A sad ko bi sta volio a nije realno, to je drugo. Nadam se da mu bosnjacka strana nece dizati spomenike kao srbi svoim zlocincima, bude li osuđen?!

ODGOVORITE
Name

Kompromis

12.12.2017 10:26

Bi će oslobođen jer je to kompromis za Dodikovu slobodu kao i rad Dodikovih dvorskih tužioca Milana Tegeltije,Slavice Matijaš,Miodraga Bajića,Lepira i ostale korumpirane i nepismene bagre. Uzalude Srpske žrtve u zamjenu za Dodikovu pljačkašku neodgovornost. Bravo Srpska Republiko na putu si za gašenje.

ODGOVORITE