SP: Put do 1/4-finala vodi preko Crne Gore!

Srbija danas igra osminu finala na rukometnom Svetskom prvenstvu za dame.  Večeras osmina finala SP: Pada i Crna Gora! Rukometašice Srbije večeras od 17. 30 časova biju bitku za četvrtfinale Svetskog prvenstva. Da li tim Ljubomira Obradovića može da nastavi niz bez poraza u Nemačkoj?

Ostali sportovi 10.12.2017 | 14:45
SP: Put do 1/4-finala vodi preko Crne Gore!
Sestrinski derbi – Srbija ili Crna Gora? Rukometašice Srbije u nedelju popodne (17:30h) očekuje najteži istip na Svetskom prvenstvu – Crna Gora.

Posle fantastične grupne faze u kojoj je reprezentacija Srbije osvojila prvo mesto, sada nam stiže ono najslađe - grupna faza Svetskog prvenstva za dame. U osmini finala Srbija igra protiv Crne Gore danas od 17.30.

Naše reprezentativke pod vođstvom Ljubomira Obradovića su pokazale odličnu igru za sada, ima prostora i za napredak, ali će morati da odigraju izuzetnu partiju kako bi uspele da eliminišu opasnog protivnika.

Najveća opasnost preti svakako od Katarine Bulatović i Jovanke Radičević. Srbija će se svakako mnogo oslanjati na odlične odbrane naših golmana Marije Čolić i Katarine Tomašević.

Ekipe se dobro poznaju, igrale su i prijateljske susrete tako da im samo preostaje da izađu na teren i "bace" na protivnika sve što imaju. 

Srbija je u grupnoj fazi imala skor od tri pobede i dve nerešene utakmice što je bilo dovoljno da se bude ispred Holandije i Nemačke, dok je Crna Gora završila grupnu fazu sa dve pobede, remijem i dva poraza, iza Rusije, Danske i Japana.

Najbolje rukometašice Srbije superiorno su završile prvi fazu takmičenja na Svetskom šampionatu u Nemačkoj jer su u grupi D osvojile prvo mesto.

Sada im predstoji daleko izazovniji i teži zadatak - osmina finala i duel protiv selekcije Crne Gore, večera sod 17.30 časova u Getek Areni u Magdeburgu.

Selektor Srbije Ljubomir Obradović ističe da njegov tim ima još dosta rezervi i veruje da će to pokazati protiv Crne Gore, ekipu koju odlično poznaju.

"Svako ima svoje adute. Imamo želju da nastavimo dobar niz. Bili smo konstantniji na ovom takmičenju što mi daje nadu za optimizam da možemo da izađemo kao pobednici. O njihovim kvalitetima ne bi trebalo da pričamo. Na nama je da se suprostavimo na najbolji mogući način, i u odbrani, i u napadu, i uradićemo to",rekao je selektor Srbije.

On navodi je odbrana ključna.

"U svakom timu u kojem sam bio trener prvenstveno sam zahtevao odbranu. Brže je, ne i lakše, napraviti odbranu nego napad. Ako se odbranimo, nešto ćemo smisliti i dati gol".

Srbija je često odmeravala snage sa Crnogorkama, poslednji put pred odlazak na Svetsko prvenstvo u dvomeču u Baru, u kojem su ostvarile polovičan učinak, poraz (26:36), pa pobedu (31:25).

"Nismo izgubile ni jednu utakmicu na prvenstvu, što je sjajan podatak. Igrale smo sve, što je još jedan kvalitet našeg tima. Sa Crnogorkama smo dva puta odmerili snage u Baru pred polazak u Nemačku. Njihovo glavno oružje je kontranapad. To ako zaustavimo bićemo bliže pobedi. Igramo dobro, atmosfera je pozitivna, tako da verujem da ćemo nastaviti da uživamo u ovoj euforiji", poručila je Dijana Radojević, levo krilo srpskog tima.

Jovana Stoiljković najavljuje bespoštednu borbu.

"Sve utakmice sa Crnom Gorom su jako borbene. Tu nema previše lepog rukometa, jer borbenost dolazi do izražaja. Biće to padanje na glavu, jaka odbrana, želja, borba, i tu će se tražiti pobednik. Igraju dobro u odbrani, imaju dobru kontru i polukontru, šutere sa distance, brza krila. Crnogorke su jako dobre, ali mi smo spremne i pariraćemo na najbolji mogući način", poručila je Jovana Stoiljković.

"Orlice" i "Lavice" boriće se u Magdeburgu za plasman u četvrtfinale turnira i korak od bitke za medalju u Nemačkoj.

Srbija je bila prva u Grupi D bez poraza u duelima sa Kinom, Kamerunom, Južnom Korejom (pobede), Nemačkom i Holandijom (remiji).

S druge strane, Crnogorke su bile četvrte u Grupi C u kojoj su pobedile Dansku i Tunis, remizirale sa Brazilom, a izgubile od Rusije i Japana. 

Između dve selekcije nema nikakvih tajni, najbolja igračica Crne Gore Katarina Bulatović je bila reprezentativka Srbije, a u "orbitu" ju je lansirao upravo selektor našeg tima Ljubomir Obradović. 

Dragana Cvijić je igrala šest godina u Budućnosti, a u Podgorici su tokom karijere nastupale i Jelena Lavko (bivša Živković), Dijana Števin i Željka Nikolić, dok je Andrea Lekić igrala zajedno sa Jovankom Radičević u Đeru i Vardaru. 

Ovo će biti četvrti međusobni duel Srpkinja i Crnogorki na velikim takmičenjima, na kojima "lavice" imaju dve pobede uz jedan nerešen meč, na prethodnom SP.

Dve selekcije su u međuvremenu odigrale i četiri prijateljska susreta, sva četiri ove godine, a Srbija je dobila dva, uključujući i poslednji u Baru.

"Gledao sam tri utakmice Srbije na Svetskom prvenstvu, kako bi ih dublje analizirao. Odigrala je vrlo dobro protiv Nemačke i Holandije, ima dobre igračice i taktiku. Za razliku od mečeva u Baru, tu su sada veoma važna golmanka Katarina Tomašević, te Andrea Lekić i Katarina Krpež. Naravno, u pitanju je veoma kvalitetan tim, da nije tako ne bi osvojio prvo mesto u jakoj grupi", rekao je selektor Crne Gore Per Johanson.

Johanson ima dosta iskustva sa velikim lokalnim derbijima, jer je kao selektor Švedske imao obračune sa Danskom.

"Sve igračice se dobro poznaju, devojke pričaju između sebe i biće spremne za sve. Nemaju strah, žele da se dobro pripreme i skupe energiju, a sigurno je da bolje poznaju Srbiju nego ja", dodao je vicešampion Evrope iz 2010.

Crnogorci se uoči meča plaše umora svog tima, jer je Johanson rotirao znatno manje od Obradovića, pa su tako Bulatovićeva, Raičevićeva i Jaukovićeva odigrale gotovo čitav meč protiv Brazila u poslednjem kolu grupne faze.

"Gurao sam ekipu do limita protiv Brazilki, ne znam mogu li to opet da uradim. Možda je to bila glupa odluka, možda sam morao da ubacim i četvrtog i petog beka, a ne samo Itanu kratko. Dosta zavisi od Eme Ramusović, koja se vratila, ali nije potpuno spremna. Nadamo se da može da pruži 100 odsto, jer ako igraju ona i Andrea Klikovac mogu da odmaram dva beka bar u odbrani. Znam da je za duži turnir neophodno da igramo sa više rukometašica, jer ako ovako nastavim, možda ću platiti kasnije. To je tanka linija, ali je to na kraju trenerova odluka, za to sam plaćen", naglašava 47-godišnji Šveđanin.

Pobednik ovog meča u četvrtfinalu će igrati sa boljim iz duela Francuska – Mađarska. Poraženi ide kući.

U 2017. godini ove dve reprezentacije igrale su četiri puta. Srbija je dobila dve utakmice, jedna je pripala Crnoj Gori, a jednom je bilo nerešeno.

Biće ovo meč za uživanje. Pa neka bolji pobedi.

SP, osmina finala:
17:30 Mađarska – Francuska
17:30 Srbija – Crna Gora
20:30 Danska – Nemačka
20:30 Švedska – Slovenija

Ponedeljak:
17:30 Rumunija – Češka
17:30 Rusija – J. Koreja
20:30 Japan – Holandija
20:30 Španija – Norveška

Izvor: mozzartsport/mondo.rs/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar