Šta je važnije, kapa, šal ili ...

Jedna od najvećih briga kada dođe zima nam je kako da zadržimo telesnu toplotu i sprečimo smrzavanje tela kada smo napolju, međutim, šta najviše može da nam pomogne u tome?

Zdravlje 09.12.2017 | 09:48
Šta je važnije, kapa, šal ili ...
Smrzavanje i izlaganje niskim temperaturama može da ošteti imuni sistem i izloži vas stresu koji može da dovede do prehlade, a moguće su i promrzline na ekstremitetima, otežano  disanje i usporena cirkulacija.
 
Konačno otkriveno zašto kašljemo kada smo bolesni

Kako biste sprečili da hladnoća utiče na vaše srce i pluća obavezno se utoplite i stavite šal, a ruke i uši obavezno zaštitite kapom i rukavicama. Kapa, šal i rukavice su napraljeni da zaštite od hladnoće neke od najvažnijih delova tela.

Kapa je naročito važna jer preko glave možemo da izgubimo više od 70 procenta telesne toplote.Takođe, ona štiti uši od smrzavanja jer su one podložne promrzlinama. Kapa nas štiti i od štetnog uticaja UV zračenja i obavezan je deo opreme za skijanje.



Rukavice imaju dvostruku funkciju: da zadrže toplotu i da spreče ruke izlaganju vetru i hladnoći. Rukavice nam pomažu da zadržimo toplotu i mobilnost ruku kako bismo mogli da izvedemo neke osnovne radnje napolju. One štite ruke od hladnoće, vetra i vlažnosti.



Šal je jedan od najstilizovanijih asesoara za zimu, ali je i mnogo više od modnog detalja. Svi znaju da je zima sezona gripa i prehlada. S toga – nosite šal! On može da vam pomogne da se zaštitite od virusa, ali i od bola u vratu zbog vetra. Šal štiti mnogo više od vrata, već i nos i usta, čineći vazduh koji udišemo toplijim.

(Telegraf)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Tacno

09.12.2017 09:11

Tacno teko, sve nam treba od hladnoce s' neba.

ODGOVORITE
Name

Ante

10.12.2017 12:06

Topla soba i malo brlje

ODGOVORITE
Name

Eh Ante

16.12.2017 07:02

Izvinjavam se ali ti mora da si zasao u godine. Ima nesto,mnogo vazno za sva godisnja doba. Pogotovo za duge zimske noci,sto dize pritisak,izaziva ubrzano disanje i znojenje. A?

Name

Penzioner

29.12.2017 08:17

"Gimnastika" u spavacoj sobi

Name

zima

01.01.2018 11:09

Potrebno mlada komsinica i jedna polovoka.

ODGOVORITE
Name

cizma

02.01.2018 19:25

kazese cizma glavu cuva

ODGOVORITE