SP: Srpkinje prve u grupi - idu na Crnogorke!

Lekić overila pobedu i prvo mesto Srbije! Rukometašice Srbije pobedile su Južnu Koreju sa 33:28 u petom kolu grupe D i domogle se prvog mesta u grupi D na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj.  Srpkinje na Crnogorke u osmini finala! Ženska rukometna reprezentacija Srbije završila je prvu fazu Svetskog šampionata u Nemačkoj kao prvoplasirani tim grupe D.

Ostali sportovi 08.12.2017 | 22:15
SP: Srpkinje prve u grupi - idu na Crnogorke!
Neka se spreme Crnogorke, Srbija sa prvog mesta ide u osminu finala! Izabranice Ljubomira Obradovića savladale Južnu Koreju - 33:28.

Najbolje rukometašice Srbije pobedom nad Južnom Korejom obezbedile su prvo mesto u grupi D Svetskog prvenstva u Nemačkoj posle pet odigranih mečeva u prvoj fazi.

Srbija - Južna Koreja 33:28 (15:14)

Izabranice selektora Ljubomira Obradovića u osmini finala igraće protiv reprezentacije Crne Gore, koja je u grupi C zauzela četvrto mesto.

Ulog je pred meč sa najboljom azijskom reprezentacijom bio veliki. Pobeda je značila prvo mesto, poraz je značio četvrto i okršaj sa Rusijom u nastavku takmičenja.

Ovako, Srbija je dobrom igrom u napadu obezbedila duel sa Crnom Gorom u osmini finala planetarnog šampionata. Srpkinje su napravile i najveći uspeh od 2013. kada su osvojile srebro na SP u Srbiji.

Protiv Koreje su najavile da neće biti kalkulacija, počele su solidno ali Korejke brzo dolaze do golova i prednosti od 2:0. Već tada se videlo da će Rju praviti dosta problema odbrani Srbije prodorima po sredini.

Srbija je u uvodnim minutima imala promašen sedmerac i pogođenu prečku, a pogađale su Obradović, Lekić, da bi prvu prednost za Srbiju golom omogućila Dragana Cvijić na 6:5.

Problemi u odbrani bekovske linije Koreje su se nastavili, a Koreja je u igri jedan na jedan lakim driblinzima dolazila do golova uprkos prednosti Srpkinja u visini.

Na drugoj strani je bilo grešaka u seriji i na jednoj i na drugoj strani, kriterijum suđenja je nekoliko puta doveden u pitanje, ali je Srbija na poluvreme otišla sa prednošću jednog gola 15:14.

Srbija od početka drugog poluvremena vraća prednost od dva gola, a verovatno jedan od prelomnih trenutaka desio se pri rezultatu 19:17 za srpske rukometašice. Lavko daje gol, Sanja Radosavljević dobija isključenje, a onda Katarina Tomašević na volšeban način zaustavlja dva zicera protivnicama.

Srbija u narednom napadu sa igračicom manje daje gol za 20:17 što je bio prvi put da su naše rukometašice povele tom razlikom. Uz manje ili veće oscilacije u igri nastavile su do kraja.

Koreja je pokušala da napadne i uspevala da pritisne, ali su Sanja Damjanović, Andrea Lekić i Slađana Pop-Lazić odbile te napade za pobedu vrednu prvog mesta u grupi u kojoj je to malo ko očekivao.

Ono što raduje pred početak druge faze šampionata je da je za selekciju Srbije prvi put zaigrala i Andrea Lekić, koja je imala problema sa povredom.

Srbija se pošteno naigrala protiv selekcije Južne Koreje. Žilave rivalke nisu se predavale do kraja meča, i maksimalno su koristile loše periode igre naših rukometašica, naročito u odbrani. Posle boljeg starta Južne Koreje (3:1), Srbija jeste prešla u vođstvo, ali nikako nije uspevala da napravi osetniju prednost. I na poluvreme je otišla sa samo golom viška (15:14).

Ju, koja je meč završila sa osam pogodaka, predvodila je Korejke, a u selekciji Ljubomira Obradovića nijedna igračica nije bila naročito efikasna.

Tek u finišu meča uspele su da "pobegnu". Sanja Damnjanović je pokrenula tim sa dva vezana gola (26:24), a nakon toga rivalke više nisu uspele da uhvate pšriključak. Ubrzo je na semaforu stajalo i "plus četiri" (30:26), a na kraju Srbija je trijumfovala najubedljivijom razlikom.

U timu Srbije Sanja Damnjanović je bila najefikasnija sa četiri gola, a Jelena Lavko, Slađana Pop-Lazić, Sanja Radosavljević i Katarina Krpež Šlezak upisale su po tri pogotka.

Srbija je plasman u osminu finala izborila kao najbolja u grupi D sa tri pobede i dva remija i ukupno osam osvojenih bodova. Drugo mesto pripalo je Holandiji sa sedam bodova, koliko ima i trećeplasirana selekcija domaćina, Nemačka, dok je Južna Koreja prošla u drugu fazu takmičenja sa šest osvojenih bodova.

Crna Gora je u grupi C osvojila četvrto mesto sa skorom od dve pobede, dva poraza i remijem i ukupno pet bodova.

Plasman u osminu finala izborile su po četiri najbolje selekcije iz svake od četiri grupe.

Mečevi osmine finala igraju se 10. i 11. decembra, četvrtfinala 12. i 13. decembra.

Ekipe koje su osvojile peto i šesto mesto u grupama, nastavljaju takmičenje u borbi za plasman od 17. do 24. mesta.

Drame konačno nije bilo, iako jeste preokreta, ali je dramatična završnica izbegnuta. Ženska rukometna reprezentacija Srbije savladala je Južnu Koreju u poslednjem kolu grupne faze takmičenja na Svetskom prvenstvu, pa kao prvoplasirane odlaze u osminu finale, gde ih čeka Crna Gora, kao četvrtoplasirani tim grupe D – 33:28 (15:14).

Izabranice Ljubomira Obradovića su konačno napravile prevagu u ključnom trenutku utakmice, nisu dozvolile protivniku da se vrati u samoj završnici, pa su grupnu fazu takmičenja završile bez poraza u pet utakmica.

Za igračicu utakmice proglašena je Slađana Pop Lazić, koja je postigla četiri pogotka, baš koliko i Sanja Damjanović.

Korejke su izuzetno brzim ofanzivnim akcijama pravile velike probleme izabranicamaLjubomira Obradovića u defanzivi, a takav način igre omogućio im je da sredinom drugog poluvremena dođu do izjednačenja i sustignu prednost Srbije od tri gola razlike (23:23). Ipak, u samoj završnici je ipak prevagnuo veći kvalitet i staložena igra našeg nacionalnog tima.

Srbija: Tomašević, Čolić, Radosavljević 3, Krpež Šlezak 3, Lekić 2, Števin, Lavko 3, Damnjanović 4, Nikolić, T. Radojević 2, Pop-Lazić 3, Radojević 2, Obradović 2, Stoiljković 1, Cvijić 1, Dmitrović 1.

Južna Koreja: Džu, Park, Džong, Kim, Jo 2, Hjesu Song, Rju 4, Džung, Čoi 2, Sim 3, Kim, Kang 1, Džijun Song, Džijung Song, Li 4, Ju 8.

Izvor: Mondo.rs/B92/mozzartsport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

krki

08.12.2017 21:48

Bravo za Srbiju, idemo po medalju

ODGOVORITE