ITF: Najbolji u 2017. su... zemljaci - Španci!

Međunarodna teniska federacija proglasila je najbolje u 2017, a nagrada posle 19 godina odlazi igračima iz iste države.

Tenis 10.12.2017 | 14:30
ITF: Najbolji u 2017. su... zemljaci - Španci!
Međunarodna teniska federacija (ITF) izabrala je Španca Rafaela Nadala za najboljeg igrača sveta u 2017. godini, dok je njegova zemljakinja Garbinje Muguruza najbolja teniserka.

Nadal je tako treći put poneo prestižno priznanje ITF, nakon senzacionalnog povratka posle duge pauze prošle godine. On je u 2017. osvojio Rolan Garos i US Open, ukupno 16. grend slem titulu u karijeri i godinu završava kao prvi na ATP listi.

Garbinje Muguruza prvi put je prigrabila nagradu ITF, nakon što je u godinu na izmaku osvojila Vimbldon, prvi put stigla na prvo mesto WTA liste, a godinu okončala na drugoj poziciji iza Rumunke Simone Halep.

To je prvi put posle 19 godina da je ITF dodelio nagrade teniserima iz iste države. Prethodno je to pošlo za rukom Amerikancima Pitu Samprasu i Lindzi Devenport 1998. godine.

Nadal je priznanje Svetski šampion ITF dobio po treći put u kariji, dok je Mugurusa prvi put izabrana za najbolju.

Ovo je prvi put od Pita Samprasa i Lindzi Devenport 1998. godine da su za najbolje proglašeni teniseri iz iste zemlje.

Nadal je sa 31 godinom postao najstariji teniser koji je dobio priznanje ITF. On je ove godine osvojio šest titula, medju kojima su rekordna deseta na Rolan Garosu i treća na Otvorenom prvenstvu SAD. 

On je, takođe, i najstariji teniser koji je godinu završio na prvom mestu ATP liste. 

"Veoma sam srećan što sam dobio nagradu ITF. Prošle su četiri godine od kako sam poslednji put godinu završio kao broj jedan na ATP listi i zaista je poseban osećaj. Čestitam Garbinje na njenom postignuću, ovo je sjajno za našu zemlju. Zahvaljujem svom timu i navijačima, a posebno ujaku Toniju za sve ove godine", rekao je Nadal. 

Mugurusa je prva španska teniserka koja je proglašena za ITF Svetskog šampiona još od Aranče Sančes Vikario 1994. godine. 

Ona je na putu ka svojoj prvoj titulu na Vimbldonu izgubila samo jedan set, a godinu je završila na drugom mestu WTA liste iza Simone Halep. 

"Postati Svetski šampion ITF u ovakvoj takmičarskoj sezoni je neverovatno, a još je posebnije jer je i Rafa dobio to priznanje. On je uzor svima nama, ovo je sjajan trenutak za tenis u Španiji", rekla je Mugurusa.

U konkurenciji muških dublova za najbolje su proglašeni Poljak Lukaš Kubot i Brazilac Marselo Melo, dok najbolji ženski par po oceni ITF čine Čan Jun Jan iz Kineskog Tajpeha i Švajcarkinja Martina Hingis, koja se nedavno penzionisala.

Izvor: mondo.rs/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar