Nešto se sprema ozbiljno u Srbiji

Srbija razmišlja da uvede ozbiljne izmene u vezi kontakata stranih ambasadora sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem, pišu "Večernje novosti".

  • Vijesti
  • Srbija


Naime, kako tvrdi taj list, razmišlja se da se uvede princip reciprociteta u kontaktima stranih ambasadora sa našim državnim vrhom i da se "prolaz" na sastanke sa Dačićem i drugim visokim zvaničnicima omogući samo predstavnicima onih zemalja u kojima i naši emisari imaju isti tretman.

Prema podacima Ministarstva spoljnih poslova, od 69 ambasadora koliko Srbija ima u svetu, njih 24 nijednom nije primio šef diplomatije zemlje u kojoj su na dužnosti, navode "Novosti". 

Na prijem, kako navodi list, čekaju naši ambasadori u 11 evropskih država - Italija, Belgija, Holandija, Austrija, Finska, Velika Britanija, Danska, Španija, Portugalija, Francuska, Nemačka. 

Ni naši ambasadori u SAD, Turskoj, Indiji, Indoneziji, Japanu, Južnoj Koreji, Kini, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Etiopiji i Keniji nisu imali susrete sa visokim zvaničnicima ovih zemalja, osim kada su stupili na duznost i predali akreditive. 

Od zemalja u regionu, "hladan" tretman prema nasim diplomatama imaju Albanija i Crna Gora gde ambasadori takođe nisu imali sastanke sa tamošnjim ministrima spoljnih poslova. 

Opcija povlačenja "ručne" u diplomatskoj gostoljubivosti Srbije postala je aktuelna nakon incidenta ukrajinskog ambasadora Oleksandra Aleksandroviča, koji je najpre davao neprimerene izjave o našoj spoljnoj politici, a zatim se žalio da mesecima čeka na prijem kod Dačića, navodi list. 

Dačić je uzvratio da i naš ambasador u Ukrajini Rade Bulatović još ne može da izdejstvuje sastanak sa ministrom Pavlom Klimkinom, iako za razliku od kolege Aleksandroviča nije davao neprimerene izjave.

(Tanjug)

KOMENTARI9
POŠALJITE PORUKU

Krajnje vrijeme

08.12.2017 08:37

Tako treba . Dosta je vise tih Ambasadora koji kao neke opajdate idu kuda hoce i rade sta hoce.

Sudija

08.12.2017 09:15

Zar i u bratskoj Kini kukavče? Bruka!!! 😂😂😂 Dođe vam američki zamjenik šezdesetsedmog pomoćnika sekretara i postroji uza zid, vaš ambasador čeka na prijem kod čistačice u bijeloj kući, šta ti to govori Halide??? Nebitni ste van granica beogradskog pašaluka, obična zaostala Miloševićeva radikalna fukara!

Ako je beogradski pašaluk onda ne znam kako da nazovem tvoj sarajevski pašaluk ? Ovaj pašaluk ima 7 miliona stanovnika pa vidi ? Ne znam samo šta si jeo za vrijeme rata da ti roba nije dolazila ( ilegalno) iz beogradskog pašaluka.Moraš biti zahvalan a vidim da ne razmišljaš o budućnosti da se ne ponovi.Šta onda ? Opet ćeš jesti KARNEkS konzerve i zasladiti JAFA biskvitom.Naravno sa isteklim rokovima.Bolje misli kad nešto pišeš.

ro sudiji

08.12.2017 15:38

Hrsuz

08.12.2017 09:28

Nisu muzikalni ko patak Dača.......Ne znaju "Miljacku"?

Milan

08.12.2017 11:19

To Ivice kralju.

kralj Dacic, Dacicu naprijed.

MS

09.12.2017 19:10

Lažno Ime

08.12.2017 11:29

Gospodine Dačić,Srbija je mala zemlja,skoro nebitna po mnogim pitanjima. Danas vlada interes,ekonomija... i sve što Srbija nema.

Dok god ljudi ne shvate da ini Ameri, Brisel, Turska i Rusija ne mogu vise voljeti ove prostore nego mi sami, ovdje ce biti jad i bjeda. Ko god ovakvu izjavu kao Dacic izjavi ima simpatiju od mene. Bilo koje politike nacije ili vjere da je.

Bravo

09.12.2017 11:43

Neđo.10Decembar.2017

10.12.2017 22:28

Hvala bogu daste došli jednom pameti.Svaka sušakad je došla u,Srbiju prirediliste dobrodošlicu.Crnogorci su Stipi dali da bude počasni gost,Toim je brat.Crnogorci ću doči pameti,samo će im biti kasno.

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.