Nešto se sprema ozbiljno u Srbiji

Srbija razmišlja da uvede ozbiljne izmene u vezi kontakata stranih ambasadora sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem, pišu "Večernje novosti".

Srbija 08.12.2017 | 08:12
Nešto se sprema ozbiljno u Srbiji
Naime, kako tvrdi taj list, razmišlja se da se uvede princip reciprociteta u kontaktima stranih ambasadora sa našim državnim vrhom i da se "prolaz" na sastanke sa Dačićem i drugim visokim zvaničnicima omogući samo predstavnicima onih zemalja u kojima i naši emisari imaju isti tretman.

Prema podacima Ministarstva spoljnih poslova, od 69 ambasadora koliko Srbija ima u svetu, njih 24 nijednom nije primio šef diplomatije zemlje u kojoj su na dužnosti, navode "Novosti". 

Na prijem, kako navodi list, čekaju naši ambasadori u 11 evropskih država - Italija, Belgija, Holandija, Austrija, Finska, Velika Britanija, Danska, Španija, Portugalija, Francuska, Nemačka. 

Ni naši ambasadori u SAD, Turskoj, Indiji, Indoneziji, Japanu, Južnoj Koreji, Kini, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Etiopiji i Keniji nisu imali susrete sa visokim zvaničnicima ovih zemalja, osim kada su stupili na duznost i predali akreditive. 

Od zemalja u regionu, "hladan" tretman prema nasim diplomatama imaju Albanija i Crna Gora gde ambasadori takođe nisu imali sastanke sa tamošnjim ministrima spoljnih poslova. 

Opcija povlačenja "ručne" u diplomatskoj gostoljubivosti Srbije postala je aktuelna nakon incidenta ukrajinskog ambasadora Oleksandra Aleksandroviča, koji je najpre davao neprimerene izjave o našoj spoljnoj politici, a zatim se žalio da mesecima čeka na prijem kod Dačića, navodi list. 

Dačić je uzvratio da i naš ambasador u Ukrajini Rade Bulatović još ne može da izdejstvuje sastanak sa ministrom Pavlom Klimkinom, iako za razliku od kolege Aleksandroviča nije davao neprimerene izjave.

(Tanjug)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Krajnje vrijeme

08.12.2017 07:37

Tako treba . Dosta je vise tih Ambasadora koji kao neke opajdate idu kuda hoce i rade sta hoce.

ODGOVORITE
Name

Sudija

08.12.2017 08:15

Zar i u bratskoj Kini kukavče? Bruka!!!

ODGOVORITE
Name

ro sudiji

08.12.2017 14:38

Ako je beogradski pašaluk onda ne znam kako da nazovem tvoj sarajevski pašaluk ? Ovaj pašaluk ima 7 miliona stanovnika pa vidi ? Ne znam samo šta si jeo za vrijeme rata da ti roba nije dolazila ( ilegalno) iz beogradskog pašaluka.Moraš biti zahvalan a vidim da ne razmišljaš o budućnosti da se ne ponovi.Šta onda ? Opet ćeš jesti KARNEkS konzerve i zasladiti JAFA biskvitom.Naravno sa isteklim rokovima.Bolje misli kad nešto pišeš.

Name

Hrsuz

08.12.2017 08:28

Nisu muzikalni ko patak Dača.......Ne znaju "Miljacku"?

ODGOVORITE
Name

Milan

08.12.2017 10:19

To Ivice kralju.

ODGOVORITE
Name

MS

09.12.2017 18:10

kralj Dacic, Dacicu naprijed.

Name

Lažno Ime

08.12.2017 10:29

Gospodine Dačić,Srbija je mala zemlja,skoro nebitna po mnogim pitanjima. Danas vlada interes,ekonomija... i sve što Srbija nema.

ODGOVORITE
Name

Bravo

09.12.2017 10:43

Dok god ljudi ne shvate da ini Ameri, Brisel, Turska i Rusija ne mogu vise voljeti ove prostore nego mi sami, ovdje ce biti jad i bjeda. Ko god ovakvu izjavu kao Dacic izjavi ima simpatiju od mene. Bilo koje politike nacije ili vjere da je.

Name

Neđo.10Decembar.2017

10.12.2017 21:28

Hvala bogu daste došli jednom pameti.Svaka sušakad je došla u,Srbiju prirediliste dobrodošlicu.Crnogorci su Stipi dali da bude počasni gost,Toim je brat.Crnogorci ću doči pameti,samo će im biti kasno.

ODGOVORITE