Čekala je 25 godina - Zvezda je u 1/16-finala LE!

Fudbaleri Crvene zvezde plasirali su u nokaut fazu Lige Evrope, pošto su u poslednjem kolu grupe H pobedili Keln sa 1:0.  Proleće na Marakanu sleće! Crvena zvezda tukla Keln (1:0) na krcatom stadionu Rajko Mitić i prvi put posle 25 godina uspela na prezimi u Evropi.  Zvezdina bajka traje - evropsko proleće na Rajku! Crvena zvezda savladala Keln u poslednjem kolu grupne faze Lige Evrope golom Slavoljuba Srnića (1:0) i kao drugoplasirana u svojoj grupi obezbedila nokaut fazu.

Fudbal 07.12.2017 | 23:16
Čekala je 25 godina - Zvezda je u 1/16-finala LE!
Klub iz "Ljutice Bogdana" posle 25 godina posta uspeo je da se plasira u plej-of evropskog fudbalskog takmičenja.

Izabranici Vladana Milojevića dobro su krenuli meč, međutim ništa lošiji nisu bili ni gosti iz Nemačke.

Prvu priliku imali su igrači Kelna i to u 13. minutu. Sorensen je šutirao glavom, ali lopta nije bila upućena jako prema golu, pa je Borjan to lako odbranio.

Samo minut kasnije i Jojić je imao priliku, ali je njegov šut takođe završio u naručju Milana Borjana. Kako Keln nije iskoristio dve solidne prilike, usledila je kazna na drugoj strani.

Krstičić je sjajno centrirao sa leve strane, a Srnić preciznim udarcem levom nogom savladao Horna.

Posle samo pet minuta od datog gola, crveno-beli su imali novu šansu. Boaći je bio usmaljen u napadu, ali je uspeo da doda loptu do Kange. Vezni igrač Zvezde šutirao je iz prve, ali je njegov pokušaj završio u rukavicama golmana.

Do poluvremena Keln je pretio preko Miloša Jojića. Bivši igrač Partizana šutirao je veoma dobro, ali je lopta pogodila spoljnu stranu gola. Sa rezultatom 1:0 otišlo se na pauzu, 1:0.

U nastavku meča Zvezda je umrtvila tempo igre, što se ispostavilo kao pravi potez. Keln nije imao ozbiljnu priliku u drugom poluvremenu, pa je tako Zvezda zasluženo pobedila.

Klub iz "Ljutice Bogdana" postao je prvi klub u istoriji koji je uspeo da iz prvog kola kvalifikacija za Ligu Evropa, prođe u nokaut fazu drugog po rangu evropskog takmičenja.

Crvena zvezda je posle tačno 25 godina obezbedila proleće u Evropi!!!

Fudbaleri crveno-belih su pred tačno 51.365 navijača na "Rajku Mitiću" i drugi put u okviru Lige Evrope pobedili Keln minimalnim rezultatom, pa kao drugoplasirani u svojoj grupi obezbedili prolaz u nokaut fazu ovog takmičenja!

Zvezda je ovu fazu takmičenju završila sa 9 bodova, iza Arsenala koji je pobedio BATE (6:0), i sa nestrpljenjem čeka žreb za 1/16 finala Lige Evrope koji je u ponedeljak u Nionu.

Gol odluke postigao je Slavoljub Srnić u 21. minutu nakon odlične akcije po levoj strani kada je Nenad Krstičić u "prostor" izbacio Milana Rodića, a ovaj odlično pronašao Zvedinog krilnog fudbalera koji se odlično kretao i "pospremio" loptu u mrežu.

Bio je to jedini gol na meču u kome je Zvezda ostvarila istorijsku pobedu, a Srbija će u nastavku Lige Evrope imati dva tima pošto je prethodno i Partizan prošao kao drugi.

CRVENA ZVEZDA - KELN 1:0 (1:0)

Malo koji navijač je verovao da će Crvena zvezda obezbediti "evropsko proleće" kada su startovale kvalifikacije u julu, prosto jer to nikada niko nije uspeo od kada postoji Liga Evropa (2009/10), ali je pošlo za rukom fudbalerima Vladana Milojevića.

Četvrti put u šest evropskih mečeva u grupnoj fazi mreža Milana Borjana ostala je netaknuta, a na krilima njegovog dobrog nastupa - proradila je i ofanziva.

Nakon lošeg ulaska u meč, nervoze i dosta individualnih grešaka koje baš zahvaljujući kanadskom golmanu Keln nije pretvorio u gol - Zvezda je stvorila i prvu šansu i odmah "ubila" novi nalet samopouzdanja kod nemačkih igrača koji su u toku nedelje dobili novog trenera.

Srnić je nakon nekoliko mečeva u kojima je promašivao "čiste šanse" uspeo da postigne svoj prvi gol u grupnoj fazi Lige Evrope i to koliko vredan...

Keln je imao svoje šanse, Jojić je ozbiljno pretio u prvom poluvremenu, dok je Osako imao najbolju šansu u nastavku susreta, ali kao da je Zvezdin bedem od postizanja gola bio previsok za "jarčeve". Zvezda je stajala iza lopte i mudro čekala kontru, imali su svoje šanse i Boaći i Kanga, ali su možda u tim momentima bili i presebični.

Ono što su starije generacije Zvezdinih navijača sa ponosom, ali i setom u glasu prepričavale, ove mlađe nisu ni verovale da bi u skorijoj budućnosti moglo da se dogodi. Ali desilo se, i to u sezoni kojoj niko od pristalica najtrofejnijeg srpskog kluba nije pridavao veliki značaj. Ova generacija Vladana Milojevića možda nije velika, dominantna, talentvana, niti slavna kao neke prethodne, ali je u ovom trenutku armija Zvezdinih navijača na nju ponosnija nego na mnoge u svojoj istoriji. Crvena zvezda je zahvaljujući pobedi nad nemačkim Kelnom posle 25 godina obezbedila evropsko proleće, gde će biti u prilici da sa još nekim novim spektaklom kruniše ovu, već sada, fantastičnu sezonu - 1:0 (1:0).

Nije Crvena zvezda ni ovoga puta protiv Kelna odigrala blistavu utakmicu, ali je baš nemačkim oružjem izvojevala drugo slavlje u grupnoj fazi Lige Evrope. Iskoristila je prvu veliku grešku protivnika, u idealnom trenutku povela golom Srnića i sebi otvorila put ka 1/16 finala Lige Evope.

Iako je uglavnom bolje kombinovao, imao često terensku inicijativu, Keln svoje prilike nije dovodio do ozbiljne realizacije, a primio je gol iz prvog Zvezdinog ozbiljnijeg udarca. Bila je to sjajna kontra crveno-belih, Krstičić je majstorski uposlio rastrčanogRodića, a ovaj neumornog i sjajno postavljenog Srnića. Timo Horn je osmi put vadio loptu iz svoje mreže u ovom takmičenju.

Formacija sa Krstičićem na krilu, odnosno povratnikom u vezni red Brankom Jovičićem, nije odmah dala željeni rezultat domaćinu, ali kako je meč odmicao, obojica su izgledala sve bolje. Bivši vezista Sampdorije je počeo da šalje lopte između linija, a doskorašnji prvotimac Amkara da na sebi svojstven način „hapsi“ protivničke kreatore igre.

Zvezda je u defanzivi imala daleko više problema sa veznim igračima koji su se priključivali iz drugog plana, nego sa napadačima. Opasni Girasi je bio „pod ključem“ sjajnog Damijana le Taleka, dok je sve ostale ničije lopte besprekorno čistio Vujadin Savić. Sa druge strane, u ofanzivnim akcijama Beograđana bilo je potrebno više upotrebljivih lopti kroz sredinu. Kanga i Donald su uglavnom bili prilično odsečeni, a samim tim i najofanzivniji Ričmond Boaći, koji je svojom borbenošću i dobrim trčanjem ipak umeo da izmami aplauze raspoložene Zvezdine Marakane.

Crveno-beli su najveći broj opasnih prilika stvarali preko levog boka. Iza leđa Krstičićunebrojano puta je protrčavao Rodić. Odlični levi bek je u pravom trenutku dobio na kontinuitetu utakmica, pa je bio brži nego ikad, a posebno u odlučujućem 22. minutu, kada je spojio sa golom strelca istorjskog gola za srpskog vicešampiona.

Milojevićev tim je stečenu zalihu ljubomorno čuvao. U drugom poluvremenu su se očekivali znatno opasniji napadi nemačkog sastava, ali su oni izostali. Štefan Rutenbek nije uspeo da napravi čudo za samo nekoliko dana, a zasluge za to u ogromnoj meri idu organizovanoj igri domaćina, koji nije dozvolio protivniku da se razmahne, već je čvrstom igrom stigao do velikog rezultata.

Crvena zvezda će protivnika u 1/16 finala Lige Evrope dobiti u ponedeljeak na žrebu u Nionu.

C. ZVEZDA - KELN 1:0
/Srnić 22/

Beograd. Stadion: Rajko Mitić.
Sudija: Bobi Meden (Škotska).

Crvena zvezda (4-2-3-1):Borjan - Stojković, Savić, Le Talek, Rodić - Donald, Jovičić (od 64. Pešić) - Srnić (od 81. Gobeljić), Kanga (od 88. Račić), Krstičić  - Boaći. Klupa: Supić, Babić, Gobeljić, Račić, Milijaš, Adžić, Pešić.

Keln (4-3-3): T. Horn - Olkovski (od 64. Klinter), Sorensen, J. Horn, Rauš - Ozkan, Leman, Jojić - Klemens (od 71. Uahim), Osako, Girasi. Klupa: Kesler, Klinter, Jakobs, Risa, Uahim.

Liga Evrope – šesto kolo:

Grupa H:

Crvena zvezda – Keln 1:0
Srnić 22

Arsenal – BATE Borisov 6:0
Debiši 11, Volkot 37, Vilšir 43, Poljakov 51, Žiru 64, Eleneni 74

Tabela:
1. Arsenal 6 4 1 1 14:4 13
2. Crvena zvezda 6 2 3 1 3:2 9
3. Keln 6 2 0 4 7:8 6
4. BATE Borisov 6 1 2 3 6:16 5

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar